A végbél bőr-és nemi betegségei

A végbél bőrén a különféle bőrgyógyászati betegségek tünetei jelenhetnek meg, de az is előfordulhat, hogy egy bőrbetegség csak a végbél körül okoz tüneteket. Ilyen esetekben a diagnózis felállításához nagy tapasztalatra, esetenként diagnosztikus szövettani vizsgálatra is szükség lehet, ugyanis a különféle bőrbetegségek a végbél körüli bőrterületen a speciális viszonyoknak (vékonyabb bőr, sok faggyúmirigy és szőrtüsző, összefekvő bőrfelszínek, nedvesség, széklettel történő szennyeződés lehetősége stb.) betudhatóan a szokványostól eltérő klinikai képet mutathatnak. 

Atopiás dermatitisz

Atopiás dermatitisben szenvedő betegeknél a gyermekkori tünetek elmúltával tipikus maradvány tünet a végbél körüli ekcéma és viszketés, de a végbél bőrét érintheti allergiás eredetű kontakt dermatitis vagy irritáció miatt kialakuló bőrgyulladás is.
Viszketés és gyulladás jelezheti a végbél környékének gombás fertőzését is.

Psoriasis (Pikkelysömör)

psoriasisban azaz pikkelysömörben szenvedő betegek egy részében az intim területek, közte a végbél körüli bőr érintettsége sem ritka. A vékonyabb, nedves bőrfelszínen az egyébként jellegzetes pikkelyesedés nem alakul ki, inkább a gyulladásos tünetek dominálnak.

Lichen sclerosus (LSA)

A lichen sclerosus (LSA) nőkben gyakrabban a szeméremtest és a gát mellett a végbél környékének bőrére is kiterjed. Erős viszketéssel, a bőr elfehéredésével, megvastagodásával jár. 

Hidradenitis suppurativ

hidradenitis suppurativa gyulladt, majd gennyesen beolvadó, sipolyokkal kiürülő fájdalmas csomókkal jár, amik heggel gyógyulnak.

Anyajegyek

A végbél bőrén anyajegyek, valamint különféle jó-és rosszindulatú bőr daganatok is előfordulhatnak, bár sokkal ritkábban, hiszen ez a terület az UV fény hatásnak szinte egyáltalán nincsen kitéve.

STD

Elsősorban anális közösülés révén a végbél szexuális úton terjedő kórokozókkal (STD) is megfertőződhet, de az sem ritka, hogy a hüvely felől terjed át ilyen fertőzés a végbélre. Egyes baktériumok és vírusok végbélgyulladást idéznek elő (végbél gonorrhoea, végbél chlamydiasis, végbélherpesz), míg mások fekélyeket okozhatnak (szifilisz, herpesz, limfogranulóma).
condyloma az ánuszon
HPV condyloma az ánuszon (Fotó: Dr. Egri Gábor)

HPV

humán papillomavírus (HPV) alacsony rákkockázatú típusai szemölcsöket, ún. condylomákat idéznek elő, melyek mérete és száma igen változatos lehet. A HPV magas rákkockázatú fajtái pedig a végbél laphámrákjának kialakulásában játszanak fontos oki szerepet.

Ne hagyja, hogy a betegség gátolja a mindennapi életében!
A fenti tünetek jelentkezése esetén kérjen időpontot proktológus, bőr- és nemigyógyász szakorvosainkhoz!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 03. 04. 10:34 (Utolsó frissítés: 2024. 01. 12. 13:55)

Kapcsolódó tartalmak
Proktológiai vizsgálat
Proktológiai vizsgálat
Aranyér kezelése
Aranyér kezelése
Nemi szervi szemölcs (Condyloma) kezelése
Nemi szervi szemölcs (Condyloma) kezelése
Várja önt:
Dr. Mohos Anita
Dr. Mohos Anita
Dr. Bodai Katalin
Dr. Bodai Katalin