Nemi szervek bőrbetegségei - Lichen Sclerosus

Mi az a lichen sclerosus?

A lichen sclerosus (LS) ismeretlen eredetű nemi szervi bőrbetegség, mely mindkét nemben a nemi szervek bőrét és nyálkahártyáját érinti.

Korábban számos szinonim néven nevezték, ezek egy része ma is használatos: kraurosis, vagy leukoplakia. A balanitis xerotica obliterans elnevezés manapság is elfogadott a gyermekkori formánál.

Dr. Tisza Tímea beszél lichen sclerosusról


Kiknél fordulhat elő a lichen sclerosus?

Minden életkorban megfigyelhető, 6 hónapostól a késő aggkorig. A betegség nőkben 6-10-szer gyakoribb, mint férfiakon. A felnőttkori forma férfiakon 40-50 éves kor között jellemző, nőknél pedig a menopausa után. A legtöbb beteg kaukázusi rasszhoz tartozik; ázsiaiakon és feketéken ritka.

 LSA - lichen sclerosus        LSA

Lichen Sclerosus - LSA férfiaknál

    

Lichen Sclerosus - LSA nőknél


Mi okozza? Összefügg más betegséggel?

A kialakulás oka ismeretlen. A tünetek megjelenésében az immunrendszernek biztosan szerepe van, erre utal a bőrtünetből kivett szövettani mintában látható sok fehér vérsejt. Társulása autoimmun betegségekkel nem ritka, a paciensek kb. 40%-ában találhatunk a vérben keringő ellenanyagokat (autoantitesteket), főleg a pajzsmirigy sejtjei ellen.


Mik a tünetek?

Klinikai tünetei jellegzetesek. Kezdetben vöröses, majd porcelánfehér foltok alakulnak ki a nemi szerveken, gyakran a széli részeken gyulladásos gyűrűvel. Ebben a stádiumban a vezető panasz általában a viszketés.
Nőknél a külső nemi szerv érintettsége mellett kb. 30%-ban a végbél környékére is terjedhet. Férfiakon ez ritka. A vulva viszketése igen kínzó, a betegek életét jelentősen megnehezíti. A hám elvékonyodik, sérülékennyé válik, fájdalmas berepedések jelennek meg. Végül a szeméremrés szűkülete is kialakulhat.

Férfiaknál a fehér foltok kezdetben panaszokat nem okoznak, a folyamat előrehaladtával alakulhat ki a fitymát érintő szűkület, súlyos esetben közösülési, vizelési nehézséget is okozva.

A tüneteket színezi, hogy az érintett bőr területen könnyen alakulnak ki gombás, bakteriális fertőzések is. Maga a lichen sclerosus nem fertőző.

Amennyiben a fent leírt tünetek valamelyikét észeli, egyeztessen időpontot telefonon, vagy online felületünkön!


Hogyan lehet felismerni?

Bőrgyógyász szakorvos a tünetek alapján általában megállapítja a betegséget. Előfordul, hogy szövettani vizsgálatra van szükség, ami azt jelenti, hogy egy pici bőr darabot kimetszenek a tünetből, és mikroszkóppal megvizsgálják.
Amennyiben a betegséget diagnosztizálták, a bőrgyógyász további vizsgálatokat javasol, esetleges társuló betegségek kizárása, illetve a betegség gyógyulását hátráltató fertőzések felismerésére (pl. HPV fertőzés).


Mik a kilátások?

A betegség bármelyik életkorban kezelés nélkül, magától meggyógyulhat.
Helyileg alkalmazott gyulladáscsökkentő kezeléssel, a társuló fertőzések megszüntetésével a panaszok jelentősen enyhíthetők.
Ha a női nemiszerven összenövések alakulnak ki, ezek szétválasztását női intim plasztikai módszerrel lehet megoldani.
Amennyiben férfiakon a fityma szűkülete kialakul, el kell végezni a körülmetélést, melyet követően maga a betegség is általában megszűnik.
Fontos a rendszeres bőrgyógyászati vizsgálat, mert az esetek kb. 5%-ában az érintett bőrön rosszindulatú daganat alakulhat ki. Ennek időben történő felfedezése miatt évente érdemes a bőrgyógyászt felkeresni.


Dr. Tisza Tímea válaszol

A hímvessző fehér foltjai

 

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:23 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 26. 12:16)

Kapcsolódó tartalmak
Körülmetélés - Circumcisio
Körülmetélés - Circumcisio
Várja önt:
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Baranyai Gerda
Dr. Baranyai Gerda
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Bodai Katalin
Dr. Bodai Katalin
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Várkonyi Viktória PhD.
Dr. Várkonyi Viktória PhD.
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta
Dr. Mohos Anita
Dr. Mohos Anita