Bőrgomba fertőzés

bőrgombaA bőrgomba fertőzés az egyik leggyakrabban előforduló fertőző bőrbetegség, szinte nincs olyan ember, aki élete folyamán valamilyen módon ne találkozna a fertőzéssel. A kellemetlen tünetek, és a tovább terjedés elkerülése érdekében érdemes minél előbb orvoshoz fordulni és elkezdeni a bőrgomba kezelését.


Mik a gombásodás tünetei?

Testrészektől függően is különbözhetnek a tünetek. Leggyakrabban a lábon és a lábujjakon találkozhatunk bőrgomba fertőzéssel.Leginkább a 3. és 4. lábujjak közti területet szokta érinteni a gombásodás, ami kezelés nélkül megfertőzheti a körmöket, illetve a talpat is. A gombásodással érintett bőrfelület lehet hólyagos, felázott kinézetű, de gyakori a hámlás is a területen. Bizonyos esetekben viszketéssel vagy fájdalommal is jelentkezhet a fertőzés.
 
A hajlatokban szintén előfordulhat a fertőzés, mely főként a túlsúlyos személyeknél alakul ki. A lágyékhajlatban, hónaljban, mellek alatt, hasredőkben találkozhatunk ilyen esetben a gombával. Tünete az éles határú, hámló, vörös foltok, melyeken apró hólyagok is lehetnek.
 
Arcon jellegzetesen rózsaszín, kör alakú, kiemelkedő szélű, hámló foltokban jelenik meg.
 
Felnőtt férfiaknál előfordulhat a bajusz, vagy a szakáll tájékának gombás fertőződése is. Az érintett bőrfelületen fájdalmas, sárga pörkkel fedett csomók alakulhatnak ki a szőrtüszőkben, de akár a ki is hullhatnak a szőrszálak.

Nyakon, mellkason és hason is előfordulhat bőrgombásodás, ahol kisebb-nagyobb méretű foltok formájában jelentkezik, melyek színe a fehértől a barnáig bármilyen lehet. Jellemző, hogy a foltok napsütés hatására sem barnulnak le. Ez a gombásodás főként a fiatal felnőtteket érinti.
                                                                                    Bőrgomba fertőzés
                                                                                     Bőrgomba (Fotó: Dr. Ottó Iringó Ágnes)


Hogyan csökkenthető bőrgombásodás esélye?

Külső és belső hajlamosító tényezők egyaránt közrejátszanak a fertőzés kialakulásában. Amennyire lehetősége engedi, igyekezzen minél többet elkerülni, vagy csökkenteni a kockázatukat odafigyeléssel.
  • Külső hajlamosító tényezők: szűk ruházat, műanyag cipők, nedvesség
  • Belső hajlamosító tényezők: elhízás, antibiotikumok, fogamzásgátlók tartós szedése, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, izzadás, terhesség, mellékvesekéreg-betegségek, érszűkület, trombózis utáni állapot, nyiroködéma.


Hogyan diagnosztizálható a bőrgomba?

Az érintett bőrfelületről mintát veszünk. Az így levett mintát szakemberünk mikroszkóppal megvizsgálja, és megállapítja gomba fajtáját. A diagnózis felállításához a gomba tenyésztése szükséges. Ez azt jelenti, hogy a hámkaparékot olyan táptalajra helyezzük, mely a gomba számára ideális, így a levételt követően 2-3 hét alatt ideális esetben kinőnek a gombatelepek, melyből azonosítható a kórokozó.
Visszatérő- vagy nagy területet érintő fertőzés esetén szükséges lehet egyéb vizsgálatok elvégzésére is, a fertőzést okozó, háttérben álló esetleges betegségek kizárására.


Hogyan történik a kezelése?

A kezdődő bőrgombát általában helyi szerekkel (krémek, ecsetelők, alkoholos oldatok) gyógyítjuk. Bár a fertőzés súlyossága ezen módosíthat, a gomba általában már 8-10 nap alatt kiölhető a szervezetből. Súlyosabb esetben szájon át szedhető gyógyszert is felír a szakorvos, melyet egyéntől függően változó ideig kell használni.


Gombásodás tünetei kezelés hiányában

A fertőzést a szervezet nem tudja egyedül legyőzni, a bőrgomba kezelés nélkül továbbterjedhet a test egyéb hajlataira, valamint ekcéma kialakulásához is vezethet. Bakteriális fertőzéssel egyidejű kialakulása orbánc, érgyulladás, bőrgennyesedés is megjelenhet. Amennyiben hasonló tüneteket észlel, érdemes a lehető leghamarabb orvoshoz fordulni.

Időpont egyeztetésért hívjon minket telefonon, vagy jelentkezzen be online és kollégáink visszahívják!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 04. 08. 15:07 (Utolsó frissítés: 2021. 02. 26. 17:18)

Várja önt:
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Mohos Anita
Dr. Mohos Anita
Dr. Bodai Katalin
Dr. Bodai Katalin
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László