Hidradenitis suppurativa kezelése

A hidradenitis suppurativa egy sokak által nem ismert bőrbetegség, mely mégis számos embert érint. A betegség során gyulladt, váladékozó csomók jelennek meg a hónaljban, lágyékhajlatban esetleg a comb belső felszínén vagy a farpofák között, hölgyek esetében pedig akár a mellek alatt.


Hogyan alakul ki a hidradenitis suppurativa?

Az immunrendszer a fent említett területeken gyulladást alakít ki az apokrin verejtékmirigyek ellen, tehát nem egy fertőző betegségről van szó, hanem egy autoimmun gyulladásos folyamatról. Arra sajnos nincs még pontos magyarázat, hogy miért alakul ki a betegség, a fellángolások kiváltó okait sem ismerjük.
Több hajlamosító illetve súlyosbító tényező is szerepet játszik a betegség kialakulásban pl.: dohányzás, túlsúly, öröklődés, túl szoros ruházat és az összefekvő területek súrlódása.


Melyek a hidradenitis suppurativa tünetei?

A bőrtünetek az említett összefekvő területeken jelentkeznek, azonban eltérő súlyosságúak lehetnek. A korai stádiumban komedók, hétköznapi nevükön mitesszerek alakulnak ki, melyek körül gyulladás jöhet létre. Ha a gyulladás fokozódik, akkor néhány gyulladt, fájdalmas, feszülő csomó jelenik meg, melyek később tályoggá alakulhatnak, kifakadhatnak és váladékozhatnak is. A betegség legsúlyosabb szakaszában bőr alatti járatok, sipolyok alakulnak ki. Ekkor már hegesedéssel is jár a gyulladás. Fontos tudni, hogy nem minden beteg esetében fokozódnak a tünetek, sokaknál csak egy-egy gyulladt csomó okoz kellemetlenséget, másoknál pedig súlyos, az életminőséget jelentősen rontó tünetek alakulnak ki az évek során.


Hogyan diagnosztizálható a hidradenitis suppurativa?

Mivel kezdeti stádiumban a betegség nehezen ismerhető fel és a megjelent csomók ártalmatlannak tűnnek, sokan nem fordulnak időben orvoshoz. A súlyosabb panaszok elkerülése érdekében ezért forduljon bőrgyógyászhoz, ha több területen vagy visszatérően (évente 2-3 alkalommal) észlel pattanáshoz hasonló gyulladt csomókat a hónalj, lágyék vagy a mell alatti területeken!
A hidradenitis suppurativa diagnosztizálása bőrgyógyász által végzett fizikális vizsgálattal történik. Előfordul, hogy a betegség gyulladásos bélbetegségekhez (Crohn betegség) vagy autoimmun ízületi gyulladáshoz társul, ezért mindig megtörténik a beteg részletes kikérdezése is a fizikai vizsgálat mellett.


Hogyan kezelhető a betegség?

A kezelés a betegség súlyosságának megfelelően vényköteles helyileg alkalmazható és szájon át szedhető gyógyszerekkel történik. A betegség legjobb kezelési módja a fejlődő gyógyszeres kezelés mellett a mai napig is a csomók eltávolítása, mely történhet sebészi kimetszéssel, elektrokauteres kiégetéssel (deroofing) vagy CO2 lézerrel történő eltávolítással is.
A kezelés része továbbá a már említett hajlamosító tényezők kiiktatása is, amennyiben erre van lehetőség.

Ne hagyja, hogy a betegség gátolja a mindennapi életében!
A fenti bőrtünetek jelentkezése esetén egyeztessen időpontot bőrgyógyász szakorvosainkhoz.

Az alábbi bőrgyógyászaink foglalkoznak a Hidradenitis suppurativa konzervativ (gyógyszeres) kezelésével:

Sebészi kimetszés, elektrokauteres kiégetéssel (deroofing) vagy CO2 lézerrel történő eltávolítás esetén keressék:

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 01. 09. 14:14 (Utolsó frissítés: 2024. 02. 02. 14:10)

Kapcsolódó tartalmak
Csalánkiütés
Csalánkiütés
Ekcéma kezelése hatékonyan
Ekcéma kezelése hatékonyan
Orbánc tünetei és kezelése
Orbánc tünetei és kezelése
Várja önt:
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Baranyai Gerda
Dr. Baranyai Gerda
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László
Dr. Mohos Anita
Dr. Mohos Anita