Szifilisz

TESZT1111

A szifilisz történetéről

Az emberiséget a történelmi újkor kezdete óta kísérő betegség ,a szifilisz hosszú ideig az orvostudomány legnagyobb morbiditású és mortalitású megbetegedése volt. Egy egész tudományág épült rá és a bőrbetegségeket is aszerint csoportosították, hogy syphilises eredetű- e vagy sem. Az idők folyamán a kórokozó emberre történő adaptálódása következtében azonban krónikus , stádiumokban zajló betegséggé szelídült. Magyarországon a 90-es évek közepétől, majd az ezredfordulót követően a korai fertőző szifiliszben szenvedő esetek számának az emelkedése figyelhető meg. A nemi betegség terjedésében számos tényező játszik szerepet és ezek között nem elhanyagolható az, hogy a szexuálisan aktív személyek kevés vagy téves információval rendelkeznek erről a szó szoros értelmében vett nemi betegségről. Gyakran kérdezik meg a betegek, hogy a „vérbaj még létező probléma?"

Írta: Dr. Várkonyi Viktória, bőr- és nemigyógyász, nemzetközileg elismert szaktekintély.

 

A szifilisz kórokozója

Egy jellegzetes dugóhúzószerű, rendkívül érzékeny baktérium, amely a szervezetből kikerülve igen gyorsan elpusztul. A szifiliszes fertőzés átadásához tehát szoros olyan testi érintkezés szükséges, amely révén a fertőzött váladék (ondó, hüvelyváladék, nyálcserével is járó csók) közvetlenül átjut a partner szervezetébe. A fertőzött terhes magzatát fertőzheti, amely legsúlyosabb következménye a magzati elhalás. Terjedésében szerepet játszhat a direkt vérkontaktus, így a közös tűt és fecskendőt alkalmazó intravénás kábítószert fogyasztók körében ezen fertőzés terjedésének is megvan a lehetősége.

A szifilisz kezelés nélkül krónikus lefolyású, stádiumokban zajló, az egész szervezetet érintő betegség.

A Szifilisz tünetei

Klasszikus esetben a behatolási kapuban- nemi szervek, száj, végbélnyílás, de egyéb a szexuális előjáték során igénybevett testrészek (pl. emlőbimbó harapdálása, ujjakkal végzett különböző manipuláció a bőrön előforduló mikroszkópos sérülések révén) átlag három hét múlva fájdalmatlan jól körülhatárolható szöveti tömöttség alakul ki amelynek a felszíne rövidesen kisebesedik. Ez az elsődleges fekély, amelyben hemzsegnek a treponemák, és rendkívül fertőző. A fekélyhez rövidesen a környező nyirokcsomók fájdalmatlan duzzanata kapcsolódik. Férfiaknál a seb megjelenését követően gyakran alakul ki a hímvessző fájdalmat, de szűkületet is okozó duzzanata. Ránézésre olyan , mint a harang nyelve. A fekély megjelenése pillanatában a szűrővizsgálat még negatív, a harangnyelv re emlékeztető duzzanat időpontjában azonban már biztosan pozitív eredményt kapunk.
                                     szifilisz első stádium a péniszen - Dr. Ottó Iringó ÁgnesSzifilisz
                                                       Szifilisz a péniszen az első stádiumban                                           Szifilisz első stádium

(Fotó: Dr. Ottó Iringó Ágnes)                                              (Fotó: Dr. Várkonyi Viktória)

A nőknél ritkábban lehet a betegség elsődleges szakaszára jellemző tüneteket észlelni, mivel a női nemi szervek felépítésénél fogva gyakran rejtve maradnak. A klinikai tünetek maguktól is eltűnnek, közben a fertőzöttek vére és az összes, nemi aktusban szerepet játszó testváladéka (ondó, hüvely és nyál) erősen fertőző. A betegeknek tehát tünetük nincs, de rendkívül fertőzőképesek és a védekezés nélküli aktus révén a partnereket megfertőzik, akik aztán újabb személyeknek adhatják át a vérbaj kórokozóit.

Ha az érintett fertőzötteknél még ekkor sem derül fény a betegségre, akkor a megfertőződés napjától számított kb. 9 hét múlva megjelennek a másodlagos szifilisz klinikai tünetei. Ezekre általában jellemző, hogy nem viszketnek, halványrózsaszínű foltok, majd barnásvörös, tapintható, szélükön gyakran gallérszerűen hámló kiütések. A klasszikus megjelenésétől azonban számos esetben eltérnek. Hajlatokban, nemi szerveknél kisebesedő, nedvező, bűzös csomócskákat észlelünk. A nedvező elváltozások rendkívül fertőzőek. Gyakran csak a tenyereken talpakon látunk, gyakorlott nemigyógyász számára típusosnak mondható tüneteket. A másodlagos szakaszt, gyakran már azt megelőzően általános tünetek kísérhetik: rossz közérzet, levertség, gyengeség és egyre gyakrabban találkozhatunk a központi idegrendszer érintettségére is utaló tünetekkel (fejfájás, hallás,- és látászavar).

Gyakran fordul elő, hogy a betegeket tünetmentesen, pozitív vérvizsgálat alapján fedezzük fel. Elcsépelt, de igaz mondás, hogy a „szifilisz a nagy imitátor, a betegségek majma”. A sokszínű megjelenés alapján gondolni kell a tünetek hátterében álló vérbajos fertőzésre is.

Mi a franc van veled? A franc essen beléd! Avagy a szifilisz története
2020. 07. 14. 12:11 (Utolsó frissítés: 2022. 12. 16. 12:03)
Mi a franc, avagy a szifilisz története
Biztos te is használtad már a franc kifejezést. De tudod, honnan ered?
Gondoltad volna, hogy a szifiliszről beszélsz olyankor?


A szifilisz kezelése, hogyan gyógyítható a betegség? 

Diagnosztizálása és kezelése nemigyógyász szakorvos feladata.

Diagnózis felállítása:

  • a kórelőzmény ismeretében a betegek klinikai és szerológiai (szifilisz szűrés) vizsgálatán,

  • nedvező tünetek esetén a kórokozó direkt kimutatásán alapul.

Fontos tudni, hogy a szifilisz lefolyását az indokolatlanul szedett antibiotikumok módosítják, a fájdalmatlan sebekre alkalmazott fertőtlenítő hatású készítmények a kórokozó direkt kimutatását megakadályozzák.

A fertőzés átadható és kapható orális és anális szexuális aktus révén is.

A szifilisz és a HIV fertőzés napjainkban gyakran együtt kaphatók és adhatók.
A két, elsősorban nem érintkezés révén közvetített fertőzésnek, tehát a szifilisznek és a HIV betegségnek nagyon sok közös vonása van:

  • Mind a két betegségnél az elsődleges átviteli mód a szexuális érintkezés,

  • Mindkét betegségnél azonos a rizikó, óvszer nélküli nemi aktus gyakori partner váltással, alkalmi, csak a szexre korlátozódó ismeretlenekkel létesített kapcsolatok!! Mindkét betegség előfordulási gyakoriságát a promiszkuitás segíti elő!

  • A HIV és szifilisz együttes előfordulása rontja a szervezet védekező készségét és ezáltal egymás lefolyását kölcsönösen befolyásolhatják. A szifilisz előszeretettel jelentkezik nem típusos formában, gyakran észleltek HIV fertőzötteknél lues malignát, a bevezető tünetektől számítva néhány héten – hónapon belül a szifilisz gyors kialakulását, gyors stádium változást, reaktiválódó infekciót illetve az idegrendszeri szifilisz szokatlanul agresszív megjelenési formáját.

Egyeztessen időpontot most szűrővizsgálatunkra!

Jelentkezzen be most konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu

telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832

A nemigyógyászati szakrendelésünk árai itt érhetőek el.

Dr. Várkonyi Viktória válaszol

 

Dr. Tisza Tímea válaszol

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:23 (Utolsó frissítés: 2022. 12. 16. 11:58)

Kapcsolódó tartalmak
Chlamydia
Chlamydia
Gonorrhoea, tripper, kankó
Gonorrhoea, tripper, kankó
STD szűrés
STD szűrés
Várja önt:
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Várkonyi Viktória PhD.
Dr. Várkonyi Viktória PhD.
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Sándor Sarolta