Genitális herpesz kezelése

A genitális herpesz tünetei

Ha nemi szerve vagy végbele környékén fájdalmat és bőrpírt tapasztal, esetleg már hólyagok is megjelentek, nagy az esélye, hogy önnek nemi szervi herpesze van. Súlyosabb esetben a fertőzés kísérő tünete lehet elesettség, rossz közérzet, akár a láz. Megduzzadhatnak a lágyéki nyirokcsomók is.

A hólyagok kifakadásával keletkező hámsérülések könnyen befertőződnek, nem ritka a bakteriális vagy gombás felülfertőződés, ami súlyosbítja az állapotot, ezért nem célszerű otthoni eszközökkel próbálkozni!

Ha a fenti tüneteket észleli, minél előbb forduljon orvoshoz! Rendelőnkben tapasztalt bőr- és nemigyógyász szakorvosaink várják. Jelentkezzen be rendelésünkre!


A genitális herpesz diagnózisa és kezelése

A diagnózist biztonsággal képzett bőr- és nemigyógyász szakorvos tudja felállítani, aki elsődlegesen az STD ellátására specializálódott. Kétes eseteknél az orvos az összes egyéb lehetőséget mérlegelve állítja fel a diagnózist.(pl. szifilisz, egyéb okok, amelyek sebképződéshez vezetnek). A fejlett laboratóriumi technológia ma már lehetővé teszi  kórokozó DNS-ének kimutatását, így igazolni lehet a fertőzést. 


A genitális herpesz kezelése

Az orvos helyi fertőtlenítő, hámosító kezelés mellett szájon át szedhető vírus ellenes szer alkalmazását is javasolhatja, valamint tanácsokkal látja el a fertőzés kiújulásának megelőzésére.


Speciális tudnivalók 

Igen fontos tudni, hogy tünetmentes vírus hordozó is lehet a genitális herpesz fertőzés forrása, illetve a recidiváló genitalis herpeszes beteg nem csupán tünetes, hanem tünetmentes állapotban is üríthet vírust, ennél fogva fertőzhet. Az ilyen betegek számára tünetek fennállása esetén a szexuális absztinencia, tünetmentes állapotban óvszer használata javasolt. Tekintve, hogy az 1. típusú vírus is okozhat nemi szervi herpeszes tüneteket orogenitalis érintkezés kapcsán, az előbbiekben leírtak az ajak herpeses betegekre is vonatkoznak.

A fatalis következmények miatt a perinatalis fertőződés kiemelt fontosságú. A fertőzött szülőcsatornán való áthaladás kapcsán akvirált herpeses fertőződés (agyvelőgyulladás, sepsis) magzati halálozűása igen magas (50%). Amennyiben recidiváló genitalis herpeszes anyánál a szülés időpontjában tünetek észlelhetők, császármetszést kell végezni. Ha terhes nőnek recidiváló genitalis herpeszes partnere van, fel kell világosítani arról, hogy a terhesség alatt történő primer herpeszes fertőzés veszélyt jelent a magzat számára , ezért különösen fontos a fertőződés elkerülése ebben az időszakban (óvszer használat!). Ha a partner ajakherpeszben szenved, akkor az orális szex kerülendő a terhesség alatt.


Kérdések és válaszok

 

 

 

Várja önt:
Dr. Tóth Béla
Dr. Tóth Béla
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Ottó Iringó Ágnes