Nemi szervi szemölcs (Condyloma) kezelése

A nem szervi szemölcsök (condyloma-k) fertöző bőrkinövések a nemiszerveken, gáton és a végbélnyílás körül, melyeket a HPV (human papillomavirus) okoz. A HPV fertőzés emberről-emberre terjed szexuális együttlét közben, tünetmentes vírushordozók is terjeszthetik. 
A kezeletlen kondilóma kórosan elszaporodhat, a hüvelybe, húgycsőbe, de akár condyloma a végbélben is elterjedhet, és a szexuális partnerre is veszélyes. Ezért mielőbbi eltávolítása szükséges! A condyloma-k eltávolításának leghatékonyabb és legbiztonságosabb módja a lézeres kezelés.
Kérjen időpontot lézeres nem szervi szemölcs eltávolításra!


Mi a nemi szervi szemölcs (condyloma)?

A nemi szervi szemölcsök lapos vagy szemölcsös felszínű, bőrszínű vagy barnás nővedékek az intim területen. A kondilómákat szexuális úton terjedő fertőzés okozza. A kórokozó a human papillomavirus röviden a HPV. A HPV-nek csak bizonyos típusai okoznak nemi szervi szemölcsöt. A HPV más típusai rákmegelőző állapotokat és rákokat okozhatnak a méhnyakban, a végbélben, a hímvesszőn, a szeméremtesten és a szájüregben.
nemi szervi szemölcskondilómacondyloma

HPV szemölcs képek


Hogyan lehet nemi szervi szemölcsöt kapni?

 • Az emberek többsége szexuális érintkezéssel kapja el a HPV vírust, de ritkábban más úton is terjedhet.
 • Az emberek többségének immunrendszere a fertőzést felszámolja.
 • A fertőzöttek kisebb részében alakulnak ki nemi szervi szemölcsök.
 • Bárkinek lehet nemi szervi szemölcse, aki szexuális életet él.
 • A nemi szervi szemölcsöt okozó HPV típusok a bőr- és nyálkahártya felületeivel való érintkezéssel terjednek azoktól az emberektől, akik HPV fertőzésben szenvednek. Az érintkezés lehet hüvelyi közösülés, orális vagy anális szex, sőt akár kézzel történő érintéssel is átvihető.
 • A nemi szervi szemölcsöket okozó HPV típusok közösen használt fertőzött eszközök pl. borotva, szexuális segédeszközök révén is terjedhetnek. 
 • A fertőzés és a nemi szervi szemölcsök megjelenése között néhány hét, hónap, sőt év is eltelhet. Gyakran a fertőzött személyen nem alakulnak ki szemölcsök, bár a vírus a jelen van a bőrben. Ezért nehéz megállapítani, kitől és mikor történt a fertőzés.
 • A kezelés után hónapokkal új szemölcsök jelenthetnek meg, új fertőzés nélkül is.
 • A HPV nagyobb valószínűséggel terjed olyankor, amikor látható szemölcsök vannak jelen, de átadódhat tünetmentes fertőzés esetében is.
 • A nemi szervi szemölcsöket más HPV típusok okozzák, mint a test más felszínein pl. kezeken, lábakon, nyakon, mellek alatt jelentkező szemölcsöket. A kézen, lábon levő szemölcsökkel való érintkezés révén általában nem kapunk nemi szervi szemölcsöket.


További tények

 • A méhnyakrákot okozó HPV típusok nem azonosak a nemi szervi szemölcsöket okozó típusokkal, de a kétféle típust egyszerre is el lehet kapni.
 • A fertőzés gyakoribb fiataloknál, továbbá azoknál, aki gyakran váltják szexuális partnereiket és akik nem használnak óvszert. De bárkit elérhet a probléma.
 • Az is újra megfertőződhet, akinek egyszer már volt ilyen fertőzése, és az elmúlt.
 • a HPV fertőzött anyáról gyermekére is terjedhet hüvelyi szülés kapcsán, aminek következménye lehet a ritka, de veszélyes gégepapillomatózis.


Mik a nemi szervi szemölcsök tünetei?

 • A leggyakoribb tünetek nőkben és férfiakban növedékek, bárhol a nemi szervek területén.
 • A nemi szervi szemölcsök lehetnek kisebbek vagy nagyobbak, lehet belőlük több vagy kevesebb, lehetnek laposak vagy kiemelkedőek. Többnyire bőrszínűek vagy annál kicsit fehérebbek. Van, aki tapintással érzékeli a szemölcs jelenlétét.
 • Általában sem fájdalmat sem viszketést nem okoznak.


Milyen vizsgálatra van szükség a nemi szervi szemölcsök esetén?

 • Ha azt gyanítja, hogy nemi szervi szemölcsben szenvedő beteggel érintkezett, vagy ilyen jellegű tünetei vannak, forduljon STD szakembereinkhez és kérjen alapos kivizsgálást.
 • Néha nem könnyű észrevenni a szemölcsöket vagy különbséget tenni a nemi szervi szemölcsök és a nemi szerveken lévő más képletek- mirigyek, szőrtüszők stb. között. Ezért mindenképpen szakemberhez kell fordulni, ha valamilyen növedéket észlel a nemi szervek területén.
 • Azokat, akiknek nemi szervi szemölcsei vannak, ajánlatos más STD (nemi úton terjedő betegség) fertőzés irányában is kivizsgálni: Chlamydia, Gonorrhoea, HIV, Szifilisz, Hepatitis B. Erről bővebben a nemigyógyászat menüpont STD szűrés cikkében olvashat.


Hogyan zajlik a nemi szervi szemölcsök kezelése?

 • A nemi szervi szemölcsök rendkívül ritkán tűnnek el maguktól. El kell őket távolítani.
 • A kezelés célja a növedékek eltávolítása lehet és nem a fertőzés megszüntetése, mert ez nem lehetséges.
 • Többféle kezelés létezik, melyek egy része a rendelőben történik, más részét a beteg végzi otthon. Utóbbiak általában hosszadalmasabbak – hetekig, akár hónapokig tartanak-, és mellékhatásokkal járhatnak (irritáció, gyulladás).
 • A nemi szervi szemölcsök kezelés után visszatérhetnek.
 • Az egészséges immunrendszer képes elpusztítani a HPV vírust. A dohányzás ezt a hatást jelentősen rontja.

A nemi szervi szemölcsök (condyloma-k) eltávolításának leghatékonyabb és legbiztonságosabb módja a lézeres kezelés.

A kezelendő terület fertötlenítése és érzéstelenítése után korszerű lézeres technikával a szemölcsöket eltávolítjuk. A felszínes apró sebeket hámosító, fertötlenítő szerrel ecseteljük. A gyógyulás átlagosan 5-7 nap alatt következik be. 

Élhetek szexuális életet, ha nemi szervi szemölcseim vannak?

A nemi szervi szemölcsök nagyon fertőzőek, mert tele vannak HPV vírussal. Ezért nemi szervi szemölcsök esetén nem ajánlatos az óvszer nélküli szexuális együttlét. Az óvszer sem nyújt tökéletes védelmet, mivel csak ott akadályozza meg a fertőzés átadását, ahol fedi a bőrfelszínt.

A szemölcsök sikeres kezelése után még kb. 6 hónapig áll fenn a kiújulás veszélye, de a vírus még tovább is jelen lehet. Átlagosan 6-24 hónap után tűnik el a vírus a fertőzött területről, de vannak, akik évekig hordozzák.

Szólnom kell a partneremnek róla, hogy nemi szervi szemölcseim vannak?

 • Ha nemi szervi szemölcsei vannak, célszerű az aktuális szexuális partnerét és minden olyan partnert, akivel 6 hónapon belül szexuális kapcsolata volt, STD szűrésre küldeni.

Kérjen időpontot online, és mi visszahívjuk!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 12:36 (Utolsó frissítés: 2021. 03. 03. 10:29)

Kapcsolódó tartalmak
HPV férfiakban
HPV férfiakban
HPV szűrés
HPV szűrés
HPV teszt
HPV teszt
HPV vírus
HPV vírus
Új HPV elleni védőoltás
Új HPV elleni védőoltás
Várja önt:
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta
Dr. Várkonyi Viktória PhD.
Dr. Várkonyi Viktória PhD.
Dr. Bodai Katalin
Dr. Bodai Katalin
Dr. Mohos Anita
Dr. Mohos Anita