HPV

A HPV (humán papillomavírus) fertőzés világszerte a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírusos fertőzés. Tüneteket okozhat a férfi és női belső és külső nemiszervek, a végbél és a száj nyálkahártyáján.
A HPV jelenleg több mint 100 alfajjal rendelkezik az egész világon, melynek túlnyomó része a nemi szervek tájékán található. Egyes alfajok nagyobb kockázatot rejtenek, mint gondolnánk, melyet csak súlyosbít az a tény, hogy a HPV képes több éves lappangási időre is, mely idő alatt a vírus rejtve marad.
A nőket fenyegető második leggyakoribb rosszindulatú daganat jelenleg a méhnyakrák, mely 90%-os valószínűséggel összefüggésbe hozható a HPV fertőzéssel.
Nem csupán a nőket fenyegeti a rákos megbetegedés, mely kialakulásáért a HPV a felelős. Statisztikai adatok alapján, az összes létező rákos megbetegedés több mint 6%-a vezethető vissza HPV fertőzésre.

A HPV diagnosztizálása

Némely esetben a HPV fertőzésnek nincsenek szemmel látható jelei, ezért a rendszeres citológiai vizsgálat javasolt, mely során a fertőzésre fény derülhet. 
A HPV fertőzés kimutatása és tipizálása más nyálkahártyákról (végbél, száj nyálkahártya) is lehetséges, így a panaszok, tünetek és a laboratóriumi eredmények birtokában a szakemberek pontos diagnózist állíthatnak fel. A korszerű HPV kezelési eljárások ezt követő alkalmazása, illetve a rendszeres ellenőrzés elejét veheti a súlyosabb betegség kialakulásának.
A Belvárosi Orvosi Centrumban nemigyógyász, nőgyógyász, urológus és proktológus szakorvosaink egyaránt elérhetőek, így az intim területek problémáit komplex megközelítésben kezeljük.
HPV férfiakban
2016. 09. 05. 12:38 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 03. 09:05)

A HPV vírusnak több mint 40 fajtája ismert, és a férfiaknál a nemi szervek, valamint a végbélnyílás környékének bőrét fertőzhetik meg. Szemölcs vagy hímvesszőrák formájában jelenhetnek meg a tünetek, minden esetben orvosi beavatkozás szükséges.

Nemi szervi szemölcs kezelése
2016. 09. 05. 12:36 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 11:28)

A nemi szervi szemölcsök kialakulásának hátterében szintén a HPV vírus áll. Kezelése hosszan tartó és kellemetlen, sok esetben eredménytelen, ezért mindenképpen javasoljuk a védőoltást.

Új HPV elleni védőoltás
2016. 09. 05. 12:38 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 05. 12:29)

A Belvárosi Orvosi Centrumban elérhető az új 9 komponensű  HPV elleni védőoltás, mely 9 HPV törzs ellen nyújt védelmet, köztük 5 - rák szempontjából - magas kockázatú törzs ellen. 

Méhnyakrákszűrés
1970. 01. 01. 00:00

A méhnyakrákszűrés célja, hogy a lehető leghamarabb észleljük a rák felé mutató elváltozásokat. Centrumunkban a legújabb ajánlásokat követjük. A CINTEC PLUS vizsgálat alkalmazásával olyan esetben is kimutatható a sejtekben meginduló elváltozás, amikor a citológiai (sejtkenet vizsgálata) eredmény még negatív.

Szájüregi rákszűrés és HPV szűrés
1970. 01. 01. 00:00
Hazánk az európai átlagot tekintve az első helyek egyikén szerepel a szájüregi rákok számát tekintve. A rendszeres dohányzás és alkoholfogyasztás, valamint ezek együttes jelenléte áll a legtöbb szájüregi daganatos megbetegedés kialakulása mögött.
Azonban nem elhanyagolható az orális HPV fertőzés által okozott fej-nyaki lamphámrákok száma sem. Fül-orr-gégészeti szakrendelésen történő szájüregi rákszűréssel valamint HPV vizsgálattal időben felismerhetőek a kórós elváltozások.