Végbélgyulladás kezelése

Hogyan alakul ki, mi is az a végbélgyulladás?Végbélgyulladás kezelése

A végbélgyulladás, vagyis proctitis a végbél nyálkahártyájának gyulladása.
Számos ok állhat a végbélgyulladás mögött. Sok esetben egy alapbetegség a gyulladás kiváltó oka, pl.: a vastagbél gyulladása (Chron betegség, colitis uclerosa), de okozhatja akár nemi úton terjedő fertőzés is. Ebben az esetben a kórokozók szexuális érintkezés révén kerülnek a végbél nyálkahártyára, és ott megtapadva gyulladást idézhetnek elő. Nemi úton terjed a végbél gonorrhoeás vagy chlamydiás fertőzése, illetve a herpeszes végbélgyulladás is. A szifilisz és a limfogranuloma venereum is jelentkezhet végbélgyulladás formájában.

Ezen kívül antibiotikumos kezelés hatására is kialakulhat a végbélgyulladás. A betegség előfordulhat a legyengült immunrendszerű betegeknél is, de stressz vagy cukorbetegség, inzulinrezisztencia is állhat a kiváltó okok között.


Mik a végbélgyulladás tünetei?

A végbélgyulladás típusos tünete a vérzés és nyákos székletürítés. A betegség kiváltó okától függően jelentkezhet végbélfájdalom, fájdalmas székletürítés is.


Hogyan diagnosztizálható és kezelhető a végbélgyulladás?

A diagnózis felállításához a proktológus szakorvos anoszkópos, majd rektoszkópos vizsgálatot végez, melyek során alaposan megtekinti az érintett terület nyálkahártyáját.  A további vizsgálatok között szerepelhet a váladék vétel, így laboratóriumi körülmények között azonosíthatóvá válik a gyulladást okozó baktérium, vírus, vagy gomba, ami a panaszokat okozza. Ha a gyulladás eredete más módon nem tisztázható, akár szövettani vizsgálatra is sor kerülhet a pontos diagnózis felállítása érdekében.

A végbélgyulladás kezelése a vizsgálati eredmények alapján kezdődik meg, attól függően mi váltotta ki a gyulladást. Általában kenőcsöket, kúpokat vagy gyógyszeres kezelést alkalmazunk, mely történhet többek közt antibiotikummal, antivirális gyógyszerekkel, vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel.
Amennyiben a gyógyszeres kezelés hatására sem enyhülnek a tünetek, szükségessé válhat a sérült terület sebészeti eltávolítása.
A betegség kezelés hatására az esetek egy részében meggyógyul, míg vannak olyan betegek, akiknél a tünetek hosszasan, krónikusan fennállnak, és sokáig tartó terápiát igényelnek.
 
Végbélgyulladás gyanúja esetén egyeztessen időpontot Centrumunkba! Kérjen időpontot online felületünkön keresztül, és visszahívjuk!

Ha Ön is a fenti problémáktól szenved, egyeztessen időpontot szakorvosi konzultációra!

Jelentkezzen be most konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu

telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832

A proktológiai szakrendelés árai itt érhetőek el.


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 11. 08. 12:35 (Utolsó frissítés: 2022. 12. 14. 15:03)

Várja önt:
Dr. Oláh Csaba
Dr. Oláh Csaba
Dr. Barta Tamás
Dr. Barta Tamás
Dr. Egri Gábor
Dr. Egri Gábor
Dr. Mikes Csaba
Dr. Mikes Csaba