Anyajegyek, festékes bőrelváltozások vizsgálata

Anyajegy vizsgálat, és anyajegyek szűrése egy nagyon fontos momentum az egészségmegőrzésben! Ellenőriztesse rendszeresen szakorvossal az anyajegyeit, hogy elkerülje a melanoma kialakulásának veszélyét! Ha szükséges a Belvárosi Orvosi Centrum megfelelő szakmai hátteret biztosít a műtéti eltávolításhoz.

Hívja kollégáinkat, vagy jelentkezzen be online, így bőrgyógyászaink egy Önnek megfelelő időpontban tudják fogadni!


Hogyan alakul ki az anyajegy?

Az anyajegy lehet velünk született, de az idő előrehaladtával szinte mindannyiunkon megjelennek különböző méretben és színben. Ezek kialakulásában fontos szerepet játszik a bőrünket érő UV-sugárzás (napfény, szolárium), melynek hatására a festékes bőrelváltozások megszaporodhatnak. 

Kutatások egyértelműen bizonyították a napégés (elsősorban a gyermekkorban elszenvedett hólyagos napégés) összefüggését a melanoma kialakulásával. Éppen ezért feltétlenül védekezni kell a leégés ellen, különösen azoknak, akiknek sok anyajegye van.

                                                                            Kék naevus - festékes anyajegy - börgyógyászat, anyajegyszűrés

Kék naevus (festékes anyajegy) elsőre nagyon ijesztő, de alapvetően teljesen ártalmatlan elváltozás, amit elsőre messziről melanomának gondolunk, de közelről, nagyitóval, dermatoscoppal megvizsgálva máris látjuk, hogy nem az.
(Fotó: Dr. Ottó Iringó Ágnes)


Miért fontos az anyajegy vizsgálat és az anyajegyek szűrése?

A melanoma gyakorisága az utóbbi években az egész világon rendkívüli mértékben megnőtt. Sajnos nemcsak az idősebb korosztályt érinti, hanem már a 20-30 év közötti fiatalokat is. Az anyajegyszűrésnek fontos szerepe van a megelőzésben, hiszen csak a bőrgyógyász tudja megállapítani, hogy melyik anyajegy hordozza magában a melanoma veszélyét. A különböző életkorokban különböző módon kell az orvosnak az anyajegyekkel foglalkoznia. Nagyon fontos, hogy a bőrgyógyász folyamatában tudja figyelemmel kísérni az anyajegyek mennyiségének és minőségének a változását. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy időben észrevegye, ha bármilyen veszélyes változás következne be.

Tudjon meg még többet a szűrésről az Anyajegyszűrés című cikkből, amit a Bőrgyógyászat fül alatt talál meg!


Fényvédelem szerepe a megelőzésben

Mivel az UV-sugárzás fokozatosan növekszik a Földön, ezért fokozottan figyelni kell a megfelelő fényvédelemre. Az életmódi szokások változása kapcsán divatossá vált a tengerparti nyaralás, a szabadtéri sportok, például a kerékpározás, ugyanakkor egyre nagyobb bőrfelületek maradnak fedetlenül. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, ill. a fehér bőrűek. (Ez nem azt jelenti, hogy a sötétebb bőrű felnőtteknek nem kell elővigyázatosnak lenniük!)

Külön kiemeljük a szülők felelősségét a gyermekekkel kapcsolatban: a leégés komolyan árt a gyermekek bőrének, de a károsodások nagy valószínűséggel már csak felnőtt korukban jelentkeznek.

Ha tehát huzamosabb időt töltünk a napon (és nem csak napozáskor!), elengedhetetlen a fényvédő krémek használata. Védekezhetünk megfelelő ruházattal is, egy hosszú ujjú vászon ing a hőérzetet nem rontja, megfelelő védelmet biztosít ugyanakkor az UV sugarak ellen.

Figyeljen oda a megelőzésre, és ellenőriztesse anyajegyeit! Szakorvosaink előre megbeszélt időpontban várják, nézze meg elérhetőségünket és foglaljon időpontot!

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 12:11 (Utolsó frissítés: 2021. 02. 19. 12:55)

Várja önt:
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Baranyai Gerda
Dr. Baranyai Gerda
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Sándor Sarolta