Ekcéma kezelése hatékonyan

Mi az ekcéma, és hogy történik az ekcéma kezelése?

Az ekcéma a bőrnek olyan gyulladásos megbetegedése, amely bőrszárazsággal, hámlással, viszketéssel és bőrpírrel jár. Ha ilyen tünetei vannak, minél előbb forduljon orvoshoz, hogy csökkentse a kellemetlenségeit, és elkerülje bőre felülfertőződésének veszélyét.

Szakrendelésünkön előre egyeztetett időpontban várjuk!


Mi az ekcéma?

Az ekcéma egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség. Vannak ún. nyugalmi szakaszok, de bizonyos időközönként újra és újra megjelenik. Ismertetőjelei: száraz, vöröses, viszkető, hámló, esetleg nedvedző bőr.

Az ún. atópiás ekcéma örökletes betegség. Nem biztos, hogy akitől örököltük, az is ekcémás volt, lehetett szénanáthás vagy asztmás is.
Az ekcéma jellemzően az arcon, a nyakon, a karon és a lábon fordul elő.


Gyermekkori ekcéma

Az ekcéma a gyermekek leggyakoribb krónikus bőrbetegsége. Ebben az életkorban jellemzően az atópiás ekcéma jelenik meg. A gyermekkori ekcéma rendszerint csecsemőkorban alakul ki, és az idő múlásával változik az állapota is: általában 3-5 éves kor körül, ill. a kamaszkorban.

A kiváltó okok lehetnek: kozmetikumok, mosó- és öblítőszerek, egyes élelmiszerek vagy a levegőben terjedő egyes allergének.
Gyermekek esetében nehéz kiszűrni, hogy pontosan mire érzékenyek, mert a bőrön végzett allergiatesztek sokszor akkor is pozitívak, amikor valójában nincs is túlérzékenység.

Előre nem jósolható meg, hogy a gyermekkori ekcémát kinövi-e a gyermek. Sajnos az a tapasztalat, hogy az allergiás tünetek (nem feltétlenül ekcéma formájában) a későbbiekben is megmaradnak.


Az ekcéma kezelése

Életforma

Az ekcéma gyakran nem gyógyítható véglegesen, de a bőrgyulladás megszüntetésével és az allergének kerülésével elérhető a tünetmentes állapot.
A tisztálkodás során kerülni kell a fürdőhabokat, szappanokat, ill. a hosszan tartó kádban ázást. Óvatosan kell törülközni is.
Fürdés után speciálisan ekcémások számára készített hidratáló krémmel kell a bőrt bekenni (emolliens, ami gyógyszertárakban kapható).

Gyógyszeres kezelés

Vannak szteroid tartalmú kenőcsök, amelyek hosszan tartó, folyamatos használata a mellékhatások miatt nem ajánlott.
Újabban megjelentek olyan nem szteroid tartalmú szerek is, amelyek hatékonyan csökkentik a tüneteket. Lassabban hatnak, viszont elkerülhetők a káros mellékhatások.
Kiegészítő kezelésként antihisztamin (az allergiát kiváltó tényezők hatását csökkentő) tartalmú gyógyszerek szedését javasoljuk.

Az ekcéma kezelése során az orvosnak sok szempontot kell mérlegelni, hogy a páciens a számára legmegfelelőbb terápiát kapja. Jelentkezzen be szakrendelésünkre, ahol tapasztalt szakorvosaink várják! 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 12:16 (Utolsó frissítés: 2020. 05. 07. 13:31)

Várja önt:
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Sándor Sarolta