Menopauza és klimax

Menopauza és klimax

A változó kor a nők életének egyik elkerülhetetlen szakasza, mely alapesetben ötvenéves kor környékén kezdődik meg. Ilyenkor a petefészek hormontermelése, a fogamzóképesség csökken, a menstruáció elmarad és sok esetben kellemetlen tünetek lépnek fel.
Ezeket a mindennapi életet érintő kellemetlenségeket azonban felelőtlenség lenne kizárólag a menopauza számlájára írni!

A klimax természetes folyamat, melynek legfontosabb ismérve, hogy a hormontermelés a petefészekben megszűnik, a menstruáció pedig fokozatosan elmarad.

Ha az utolsó vérzés utáni fél vagy egy évben nem következik újabb, akkor már klimaxról beszélhetünk.

Nem törvényszerű azonban, hogy mindez ötvenéves korban következzen be – a folyamat akár el is tolódhat, illetve az sem biztos, hogy minden nőre ugyanolyan hatást fog gyakorolni a hormonháztartás megváltozása.

Sokak tapasztalnak jellegzetes tüneteket, például a gyakran emlegetett hőhullámokat, fokozott izzadást, kipirulást, esetleg hízást. A szexuális életet befolyásolhatja a hüvelyszárazság, a libidócsökkenés, az életvitelt pedig a depresszió, levertség, koncentrációs és alvászavarok, az ingerlékenység, vagy a gyakori fejfájás.

A menstruáció elmaradásával (menopauza) jelentkező klimax egy természetes biológiai állapot, melyet a hormonváltozás vált ki. A petefészek aktivitása már a nők 30-as éveinek végétől csökken, míg végül egyáltalán nem termelődnek női hormonok. Leggyakrabban 48 és 52 éves kor között alakul ki a menopauza, amelyet azonban megelőz és követ is egy 5-6 éves időszak, amit röviden klimaxnak nevezünk.


A menopauza, klimax előtti időszak tünetei:

 • rendszertelen menstruáció

 • hőhullámok

 • verejtékezés

 • rossz közérzet

 • alvászavar

 • szívdobogásérzés

 • visszatérő fejfájás

 • szédülékenység

 • hangulatingadozások, érzelmi labilitás

 

A menopauza, klimax utáni időszak tünetei:

 • hasi típusú elhízás

 • hajritkulás

 • a nemi szervek szőrzetének megritkulása

 • hüvelyi szárazság

 • mellek megereszkedése

 • inkontinencia (vizeletcseppegés)

 • csontritkulás

 

Menopauza és klimax kezelése a változókorban

Ha a menopauza/klimax időszakában a fent említett tünetek közül bármelyik vagy akár több is zavarja a mindennapi életét, feltétlenül forduljon orvoshoz a tünetek enyhítése érdekében.

Nőgyógyászaink komplexen kezelik a menopauza és a klimax tüneteit, a megfelelő endokrinológiai vizsgálatokra elküldik Önt, és alaposan kivizsgálják az állapotát. Ebben az időszakban fontos a terhesség kizárása is.

A hormonvizsgálatok megállapíthatják az ösztrogénszintet vagy a pajzsmirigy hormonszintjét, hogy a hasonló tünetekkel járó pajzsmirigy alulműködést is kizárhassuk. 
Továbbá nőgyógyász szakorvosaink szükség esetén bevonják a vizsgálatokba, kezelésekbe egyéb érintett szakterületek (endokrinológus, belgyógyász, urológus, bőrgyógyász, gyógytornász ,intimlézer specialista)  kiválóságait is.

Mivel a hüvely nyálkahártyája és a húgyhólyag is érzékenyebbé válik ebben az időszakban, könnyebben alakul ki hüvelygyulladás, illetve hólyaghurut ezeken a területeken.
Fertőzéseket is könnyebb elkapni ilyenkor. Nagy tapasztalattal rendelkező nemigyógyász szakorvosaink nyújthatnak segítséget Önnek ezek kezelésében.

Szükség lehet bőrgyógyász szakorvos tanácsára is, mivel az ösztrogénhiány miatt a bőr elvékonyodik, szárazabbá válik, ezáltal fokozottabban ráncosodik, ilyen esetekben hatékonyak a lézeres esztétikai kezeléseink. Illetve a menopauza határásra fellépő hajhullás megállítására, visszafordítására is léteznek sikeres bőrgyógyászati terápiák. 

Nem csak a bőr, de a hüvely is szárazabbá válik a hormoningadozások következtében, melyre a lézeres kezelés jelentheti a megoldást. A kor előrehaladtával a kollagén rostok száma csökken, mely akárcsak egyéb testrészeinket, a hüvelycsatornát és a húgyhólyagot is ugyanúgy érinti. A korral fellépő inkontinenciát pedig szintén sikeresen lehet kezelni lézeres eljárással és biofeedback terápiával.

 

 

Ha a fent említett tüneteket tapasztalja, jöjjön el hozzánk, és kérje szakorvosaink tanácsát, segítségét!
 

Menopauza munkacsoport

                          

    Dr. Kiss György    Dr. Pácsa Szilvia   Dr. Máté Szabolcs  Dr. Nyíri Sándor 

 szülész-nőgyógyász szakorvosok 

 

                                                  
Dr. Szabó Zsuzsanna         Dr. Martonosi Anasztázia                         

klinikai szakpszichológus        pszichiáter szakorvos            

Ha Ön is a fenti problémáktól szenved, egyeztessen időpontot szakorvosi konzultációra!

Jelentkezzen be most nőgyógyászati konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu

telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832          


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:32 (Utolsó frissítés: 2023. 07. 21. 15:40)

Kapcsolódó tartalmak
Tájékoztató az intimlézer kezelésekről
Tájékoztató az intimlézer kezelésekről
Biofeedback tréning
Biofeedback tréning
Hüvelyszárazság kezelése - Fotona RenovaLase®
Hüvelyszárazság kezelése - Fotona RenovaLase®