Endokrinológia


Az endokrinológia szakrendelés a hormonháztartás zavaraival foglalkozó orvostudomány, ami a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy ,agyalapi mirigy, mellékvese, petefészek, here betegségeinek kivizsgálásával, kezelésével foglalkozik.

A hormonrendszer zavara változatos tünetekkel jár. Az okok feltárása szakszerű endokrinológiai vizsgálatot igényel, melynek hátterét centrumunkban elérhető korszerű laboratóriumi és ultrahang diagnosztikai vizsgálatok biztosítják.

A vizsgálat főbb lépései:

  • A családi és egyéni kórtörténet feltárása
  • Fizikális vizsgálat 
  • Labóraróriumi vizsgálatok ( vérvétel,vizelet vizsgálat)
  • Szükség esetén ultrahang vizsgálat 
  • A vizsgálatok eredményeinek áttekintése, a diagnózis felállítása

Ezt követően kezdhető meg a személyre szabott terápia.

Hormonproblémák tünetei

Hormonproblémák tünetei szerteágazók lehetnek: hajhullás, szőrösödés, fokozott izzadékonyság, pattanásosság, elhízás, fogyás, menses zavarok, meddőség, férfi nemi működés zavarai. 

Hormontermelő szervek betegségei

A hormontermelő szervek betegségei jellemzően a termelt hormon magasabb, vagy alacsonyabb szintjével függenek össze. Ezen kívül szerkezeti elváltozások is okozhatnak panaszokat. 

A pajzsmirigy betegségek

Az agyalapi miriggyel összeköttetésben állva pajzsmirigyünk egész életünkre aktívan kiható hatást gyakorol testünkre. Növekedésünk, anyagcserénk és szexuális aktivitásunk mellett agyműködésünk szabályozásában is kulcsszerepet játszik, így betegségei komoly életviteli problémákat okozhatnak. 

Fogamzás és hormonháztartás

Az egészséges fogantatás alapfeltétele a hormonrendszer tökéletes működése. Kis eltérések is gátolhatják a megfoganást, melyre néhány egyszerű vizsgálat fényt deríthet. Rendelőnkben lehetőség van széleskörű és korszerű vizsgálatra egészsége megőrzéséhez.