Akut és visszatérő hólyaghurut kezelése

Az akut hólyaghurut és a visszatérő hólyaghurut egyaránt kínzó panaszokkal járó betegség, melyet jellemzően baktériumok okoznak. Visszatérő hólyaghurutról beszélünk, ha a probléma évi két alkalomnál gyakrabban jelentkezik. Jellemző tünetei a gyakori vizelési kényszer, a sokszor csak cseppenként ürülő, égő-csípő érzéssel távozó vizelet mely véressé is válhat. A panaszok jelentkezésekor fontos minél hamarabb szakemberhez fordulni hólyaghurut vizsgálata és kezelése céljából, mert az elhúzódó gyulladás feljebb juthat a húgyutakban és vesemedence gyulladást okozhat, mely komolyabb betegség, és a gyógyulása is hosszadalmasabb. A kezeletlen esetek visszatérő hólyaghuruthoz is vezethetnek, férfiak esetén pedig talaja lehet a prosztatagyulladásnak.

Jelentkezen be vizsgálatra, kezelésre!


Az akut és visszatérő hólyaghurut okai, kiváltó tényezők

A hólyaghurut a nőket gyakrabban érinti, mint a férfiakat, melynek hátterében az anatómiai különbségek állnak. A női húgycső kivezető nyílása sokkal közelebb helyezkedik el a végbélhez, mint a férfiak esetében, ráadásul a hüvely is szoros közelségben található, így két irányból is veszélyeztethetik a kórokozók.

  • A gyulladás hátterében leggyakrabban az E. coli található, mely a bélben normálisan is megtalálható baktérium, és a húgycsőbe jutva húgyúti fertőzést okozhat.
  • A fertőzés kockázatát fokozza, ha a hüvelyflóra valami oknál fogva meggyengül (sokszor antibiotikum kezelés következménye, illetve kiválthatják hormonális okok pl. ösztrogénhiány). A természetes védelem hiányában a bőr- és bélflóra baktériumai el tudnak szaporodni a hüvelyben, és innen kikerülve a közeli és rövid húgycsövön keresztül könnyen fertőzik a húgyhólyagot, kiváltva a hólyaghurut tüneteit. A hüvelyi flóra helyreállítása tehát fontos lépés a hólyaghurut megelőzésében és kezelésében.
  • A hideg hatására kialakuló hólyaghurutot a köznyelv felfázásnak hívja. Ebben az esetben is baktériumok okozzák a fertőzést, a hideg csak közvetett tényező. A helyi immunválaszt gyengítve lehetőséget kínál a bejutó kórokozóknak az elszaporodásra.
  • Ismert a hólyaghurutnak, az intim együttlétet követő formája is. Ezt az angolszász irodalom „Honeymoon" vagyis „mézeshetek" cisztitiszként említi. A gyakori vagy intenzív szexuális aktus mechanikus irritációval, valamint a hüvely savas kémhatásának a felborulásával okozhat gyulladást és gyengítheti a védelmet. Gyakran állnak a háttérben szexuális úton átvihető kórokozók is (Chlamydia, Ureaplasma, Mycoplasmák, Trichomonas stb.), melyek kezeletlenül további súlyos problémák forrásává válhatnak.

Jelentkezzen be vizsgálatra, kezelésre online felületünkön keresztül!


A visszatérő, akut hólyaghurut kezelése és vizsgálata

 

A gyakran visszatérő hólyaghurut okait feltétlenül ki kell vizsgálni. Alapos vizeletvizsgálat, hasi-kismedencei ultrahang vizsgálat, nagyon ritkán hólyagtükrözés derítheti fel a háttérben álló kórállapotokat. Az okok felderítése után lehetőség nyílik célzott kezelésre mellyel az esetek nagy részében a probléma megszűntethető.

Nagyon fontos a megelőzés, mely életmódbeli szokásokból, bizonyos esetekben helyi hatású antibiotikum rendszeres vagy alkalmi szedéséből áll. Ez olyan kisadagú antibiotikumokkal lehetséges, amelyek kifejezetten a vizeletben hatnak, és akár éveken át is szedhetők. Ezeket legalább egy hónapig, lefekvés előtt kell bevenni, majd a közösülést követően kell mindig ismételni.

A hólyaghurut kiegészítő kezelésre szokták javasolni a tőzegáfonyát és az abból készült gyógyhatású termékek. Az áfonyában lévő proantocianidinek csökkenti a baktériumok megtapadását a húgyúti rendszer, így a húgyhólyag sejtjein is, így gátolják szaporodásukat. A hólyaghurutra hajlamosaknak emellett ajánlott rendszeresen probiotikumokat és természetesen sok folyadékot fogyasztani.

A célravezető kezelés eldöntése – az alapos kivizsgálást és kezelést követően – gondos mérlegelés alapján, szakorvosi feladat. Jelentkezzen be szakorvosainkhoz!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 15:11 (Utolsó frissítés: 2020. 05. 11. 13:31)

Várja önt:
Dr. Varju Viktor
Dr. Varju Viktor
Dr. Lőwy Tibor
Dr. Lőwy Tibor
Dr. Keszthelyi Attila PhD.
Dr. Keszthelyi Attila PhD.
Dr. Szabó Ferenc
Dr. Szabó Ferenc