Biofeedback tréning

A biofeedback tréning egy olyan aktív terápiás módszer, amely során pácienseink megtanulják,Biofeedback tréning hogyan irányítsák, kontrollálják testük nem tudatos, nem akaratlagos fiziológiás folyamatait, pl. izmaik működtetését vagy vérnyomásuk szabályozását. A Centrumunkban megtanított technika alkalmazásával lehetővé válik a rejtett kismedencei izmok megerősítése - a konvencionális gátizomtornához képest gyorsabban és biztosabban - akár 4-6 hét alatt. A biofeedback segítségével pácienseink megtanulják kismedencei izmaikat tudatosan relaxálni, ezen keresztül kismedencei fájdalmaik csökkennek, megszűnnek. A biofeedback módszert bizonyítottan sikeresen alkalmazzák az alábbi kismedencei betegségek kezelésében, nőknél és férfiaknál egyaránt:
  • vizeletinkontinencia
  • székletinkontinencia
  • krónikus székrekedés
  • krónikus kismedencei fájdalom (hátterében krónikus prostatitis, vulvodynia, hólyagfájdalom, krónikus stressz )
  • irritábilis bél szindróma (IBS)
A biofeedback eljárást rendszeresen alkalmazzuk ismeretlen eredetű és/vagy krónikus kismedencei panaszokat okozó betegségekben diagnosztikát segítő módszerként is. Ilyenkor megmérjük a kismedencei izmok tónusát, erősségét, relaxációra való képességét, együttműködési készségét. A vizsgálat alapján következtetünk a tünetek forrására, a szükséges/javasolt terápiára, illetve egy biofeedback tréninggel történő kezelés várható eredményességére is.
biofeedback gép biofeedback tréning

A biofeedback tréning terápiaként történő alkalmazása során pácienseink hetente 1 vagy két alkalommal vesznek részt olyan kezelésen, melynek során megismerik saját testük, kismedencéjük működését és megtanulják izmaik tudatos működtetését, irányítását. A tréning során elsajátított tudást a páciensek gyógytornászaink által megtanított és otthonukban napi rendszerességgel végzett tornával szilárdítják meg. A kezelés hatása gyakran már az első tréninget követően megmutatkozik, de a teljes hatás kifejlődéséhez a teljes, átlagosan 8 alkalomból álló tréningsorozat elvégzése, és rendszeres, kitartó otthoni gyakorlás szükséges.

A Centrumunkban működő terápiás munkacsoport élén Dr. Pácsa Szilvia szülész, nőgyógyász szakorvos áll, aki a biofeedback kezelés magyarországi meghonosítója. Vele szorosan együttműködve dolgozik Dr. Mikes Csaba proktológusunk és Haness Rita gyógytornászunk a kielégítő végeredmény elérése érdekében.

biofeedback tréning és intim torna


Pácienseink tapasztalata

"66 éves nő vagyok. Kb.10 éve van vizelettartási problémám. Kezdetben enyhébbek voltak a tünetek, majd később súlyosabbak lettek. Az urológus kevert inkontinenciát állapított meg. Gyógyszereket szedtem, de a mellékhatások miatt nem tudtam szedni. Kerestem a lehetőségeket, mit lehetne tenni /műtét nélkül/ a javulás érdekében. Intim tornára jártam kb.1 évig. Nem segített.

A Belvárosi Orvosi Centrumban - Tisza Tímea doktornő javasolta a biofeedback eljárást, amely erre  a problémára alkalmas. Elfogadtam a javaslatát és elmentem Dr. Pácsa Szilvia szakorvoshoz. Előzetes konzultáció során a doktornő 8 tréninget  /heti 2 alkalom/  javasolt, amelyet teljesítettem.

A kezelés - tapasztalatom szerint -nagyon eredményes volt.  A vizelet ürítések száma jelentősen  csökkent. Lényegesen csökkent az akaratlan vizeletvesztés száma és mennyisége is. A doktornő nagy türelemmel és kedvességgel megtanított arra, hogy hogyan kell figyelni a kismedencei izmokra, hogyan tudom befolyásolni a rossz szokásokat, beidegződéseket. Nem gondoltam arra, hogy ez is mennyire fontos. Örülök annak, hogy úgy döntöttem elmegyek a kezelésre."


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 06. 28. 15:24 (Utolsó frissítés: 2021. 10. 22. 11:24)

Várja önt:
Dr. Mikes Csaba
Dr. Mikes Csaba
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Pácsa Szilvia
Haness Rita
Haness Rita