Biofeedback tréning

A biofeedback tréning egy olyan aktív terápiás módszer, amely során pácienseink megtanulják,Biofeedback tréning hogyan irányítsák, kontrollálják testük nem tudatos, nem akaratlagos fiziológiás folyamatait, pl. izmaik működtetését vagy vérnyomásuk szabályozását. A Centrumunkban megtanított technika alkalmazásával lehetővé válik a rejtett kismedencei izmok megerősítése - a konvencionális gátizomtornához képest gyorsabban és biztosabban - akár 4-6 hét alatt. A biofeedback segítségével pácienseink megtanulják kismedencei izmaikat tudatosan relaxálni, ezen keresztül kismedencei fájdalmaik csökkennek, megszűnnek. A biofeedback módszert bizonyítottan sikeresen alkalmazzák az alábbi kismedencei betegségek kezelésében, nőknél és férfiaknál egyaránt:
  • vizeletinkontinencia
  • székletinkontinencia
  • krónikus székrekedés
  • krónikus kismedencei fájdalom (hátterében krónikus prostatitis, vulvodynia, hólyagfájdalom, krónikus stressz )
  • irritábilis bél szindróma (IBS)
A biofeedback eljárást rendszeresen alkalmazzuk ismeretlen eredetű és/vagy krónikus kismedencei panaszokat okozó betegségekben diagnosztikát segítő módszerként is. Ilyenkor megmérjük a kismedencei izmok tónusát, erősségét, relaxációra való képességét, együttműködési készségét. A vizsgálat alapján következtetünk a tünetek forrására, a szükséges/javasolt terápiára, illetve egy biofeedback tréninggel történő kezelés várható eredményességére is.

A biofeedback tréning terápiaként történő alkalmazása során pácienseink hetente 1 vagy két alkalommal vesznek részt olyan kezelésen, melynek során megismerik saját testük, kismedencéjük működését és megtanulják izmaik tudatos működtetését, irányítását. A tréning során elsajátított tudást a páciensek gyógytornászaink által megtanított és otthonukban napi rendszerességgel végzett tornával szilárdítják meg. A kezelés hatása gyakran már az első tréninget követően megmutatkozik, de a teljes hatás kifejlődéséhez a teljes, átlagosan 8 alkalomból álló tréningsorozat elvégzése, és rendszeres, kitartó otthoni gyakorlás szükséges.

A Centrumunkban működő terápiás munkacsoport élén Dr. Pácsa Szilvia szülész, nőgyógyász szakorvos áll, aki a biofeedback kezelés magyarországi meghonosítója. Vele szorosan együttműködve dolgoznak gyógytornászaink a kielégítő végeredmény elérése érdekében.
 
Várja önt:
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Pácsa Szilvia