A hajhullás kezelése

Szerző: Dr. Gál Brigitta

A hajhullás bármely életkorban előfordulhat, nagy pszichés megterhelést okozva ezzel. Normál esetben mindenki észlel hajhullást a természetes hajváltás részeként (napi 100-150 hajszálig normális). Ha ennél nagyobb mennyiség hullik ki naponta vagy körülírt kopasz foltok jelennek meg, mindenképp érdemes bőrgyógyásszal konzultálni. A hajhullás egy összefoglaló elnevezés, több betegséget foglal magába, melyek oka, kezelése és lefolyása nagyban különbözik. A bőrgyógyász által felállított diagnózis és célirányos kezelés drága „csodaszerek”, samponok, hajszeszek megvásárlásától kíméli meg a betegeket, melyek sok esetben hatástalanok.


A hajhullás típusai

Az alopeciák (latin szó, jelentése: hajvesztés) többféleképpen csoportosíthatók.
A hajhullások a várható lefolyásuk alapján két csoportba oszthatók:
  • Visszafordítható (reverzibilis): a kihullott hajszálak helyén idővel újak nőhetnek (ide tartozik pl. a foltos hajhullás is)
  • Nem visszafordítható (irreverzibilis): a fejbőrön lévő pl. heges bőrfolyamat következtében a hajhagymák elpusztulnak, így újabb hajszál már nem tud kinőni belőlük.
A hajhullás mintázata alapján három csoportot különítünk el:
  • Lokális/körülírt: Egy jól körülírt ovális vagy kerek területen történik hajvesztés.
  • Diffúz: Körülírt folt nem látható, a hajas fejbőr minden területéről egyenletes eloszlásban hullik a haj, kezdetben még a hajtömeg csökkenése sem észlelhető.
  • Androgén alopecia/hormonális hajvesztés: Jellegzetes mintázatot mutat. Férfiak esetében a forgó területén kezdődhet, valamint a homlok és a halánték terültén észlelhető a hajvonal felkúszása. Nők esetében a fejtető területén alakul ki a hajzat megritkulása a hajvonalat megkímélve.


Mi állhat a hajhullás hátterében?

Különböző típusú hajhullások hátterében más és más tényezők állhatnak.
Így például egy diffúz hajhullást kialakíthat pajzsmirigy betegség, bizonyos gyógyszerek, pszichés stressz, vashiányos vérszegénység, a szervezetben zajló gyulladásos betegség, vitamin- és ásványi anyaghiány is. A foltos hajhullást autoimmun betegségnek tekintjük, míg az androgén alopecia hátterében hormonális és örökletes tényezők állnak.


Hogy történik a hajhullás kivizsgálása?

Első lépésben a páciens alapos haj- és fejbőr vizsgálaton esik át, mely mellett a teljes test is átvizsgálásra kerül, ugyanis bizonyos hajhullások gyakran együtt járhatnak egyéb bőr-köröm, vagy nyálkahártya tünetekkel.
Emellett ugyanilyen lényeges a részletes kórelőzmény megismerése, ezért a páciensek alapos kikérdezése nélkülözhetetlen, ugyanis sokszor a tőlük kapott információ már egyértelművé teheti a diagnózist. Ezt követően a további vizsgálatok célzottan, egyénre szabottan végezhetők el, ami lehet akár fejbőr biopszia, vérvétel, góckutatások, endokrinológiai szakvizsgálat megkérése.


A hajhullás kezelése

A hajhullás kezelése a felállított diagnózisnak megfelelően zajlik. Ez történhet helyileg alkalmazható készítményekkel, de bizonyos esetekben akár gyógyszeres kezelésekkel is. Heges alopecia esetén, ahol a hajszálak visszanövése nem várható, a folyamat lassítása/megállítása a cél.
A kezelés eredményessége sok esetben egyénfüggő. A páciensekkel történt alapos konzultációt követően közös megegyezéssel, a várható kimenetel, és az esetleges mellékhatások ismeretében kezdjük el a páciens számára legoptimálisabb kezelést.
 
A hajhullás kezelését bízza szakemberre, ezzel meggyorsítva a gyógyulás folyamatát, és elkerülve a „csodaszerek” okozta csalódást!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 05. 07. 15:56 (Utolsó frissítés: 2020. 10. 13. 16:56)

Kapcsolódó tartalmak
iPRF terápia (továbbfejlesztett Drakula PRP  terápia) a hajhullás és kopaszodás ellen
iPRF terápia (továbbfejlesztett Drakula PRP terápia) a hajhullás és kopaszodás ellen
Hajmezoterápia - A haj mezoterápiás kezelése
Hajmezoterápia - A haj mezoterápiás kezelése
Androgén hajhullás
Androgén hajhullás
Várja önt:
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta