Hormonproblémák tünetei

Hormonális problémák tüneteiHormonproblémák tünetei

 

Hajhullás

A hajhullásnak többféle formája ismert, melynek rendkívül szerteágazóak lehetnek a kiváltó okai. Általában komplex kivizsgálást igényel, több orvosi szakterület összefogásával.
Tartós hajhullás esetén, ami hajritkulással, a haj elvékonyodásával jár, a háttérben gyakran a pajzsmirigy működési zavara áll. Okozhatja a pajzsmirigy csökkent, vagy fokozott hormonelválasztása is. Ilyenkor egyéb tünetek is kísérik, mint testsúlyváltozás, fáradékonyság, emésztési zavarok, bőrtünetek, szívpanaszok…stb.
Ezen tünetek fennállása esetén indokolt belgyógyászati, endokrinológiai kivizsgálás, a pajzsmirigy funkció laboratóriumi vizsgálata.

Hajhullás, szőrösödés, pattanásosság

Ha nők esetében a hajhullás férfias típusú kopaszodás formájában jelentkezik, esetleg pattanásosság, fokozott szőrnövekedés, menses zavarok is társulnak hozzá, androgén hormon túlprodukcióra kell gondolnunk. Ilyenkor az endokrinológus a mellékvese, vagy a petefészek fokozott férfi hormon termelését vizsgálja.
Nagyon gyakran idéz elő ilyen állapotot a policisztás ovárium szindróma (PCOS), amely komplex hormonális, és anyagcsere kivizsgálást igényel.

Testsúllyal kapcsolatos problémák

Elhízás

Fokozott kalóriabevitellel, mozgásszegény életmóddal nem magyarázható súlygyarapodás, vagy fogyási képtelenség esetén felmerülhetnek bizonyos endokrin betegségek. A pajzsmirigy alulműködése, vagy a mellékvese fokozott cortisol elválasztása okozhat elhízást. Ezek kizárására endokrinológiai vizsgálat, hormonszintek laboratóriumi mérése szükséges.
Elhízásban, különösen a hastájékra lokalizálódó centralis obesitasban, szinte kivétel nélkül előfordulnak másodlagos hormonális eltérések. Megváltozik a pajzsmirigy, a mellékvese, a nemi mirigyek, az agyalapi mirigy hormonelválasztása, a hormonokat átalakító enzimek működése, a hormonkötő fehérjék vérszintje.
Ennek eredményeként nőkben menses zavarok, ösztrogén, és férfihormon ( androgén ) túlsúly okozta kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. Hyperinsulinaemia, insulin rezisztencia, policisztás ovárium szindróma alakulhat ki.
Túlsúlyos férfiakban is megváltozik a férfi, és női hormonok fiziológiás aránya.
Mindkét nemben D-vitamin hiányt okoz a túlsúly.
Ezen elváltozások kivizsgálására endokrinológiai vizsgálatra lehet szükség.

Fogyás

Ha jó étvágy, megfelelő kalória bevitel mellett súlyvesztést tapasztalunk, gondolni kell pajzsmirigy túlműködésre, különösen, ha egyéb tipikus tünetek is kísérik, pl: fáradékonyság, izomgyengeség, izzadás, gyors szívverés, hasmenés, hőemelkedés, nyugtalanság, álmatlanság.

Fokozott izzadás

A fokozott izzadás hátterében hormonális okok is állhatnak. A pajzsmirigy túlmüködése esetén is jellemző tünet a kifejezettebb verejtékezés.
A női nemi hormonszintek változása is okozhat izzadékonyságot, mely főként a klimaktérium idején, illetve azt megelőzően jellemző a hőhullámokat kísérve. Előfordul, hogy a menstruációs cikluson belül is vannak napok, melyekre jellemző a gyakoribb izzadás.
Érdemes tehát kivizsgálni az okokat, melyek kezelésével a probléma is orvosolható.
Centrumunkban elérhető az izzadás hosszú táv és fájdalommentes kezelése. 
 

Női nemi működés zavarai

Menses zavarok

A menstruációs ciklus megváltozása, a korábban szokásosnál több, vagy kevesebb vérzés esetén nőgyógyászati vizsgálatot követően, az egyéb kísérő tünetektől függően, indokolt lehet a pajzsmirigy, agyalapi mirigy, mellékvese, petefészek hormonok vizsgálata.

Meddőség

Nők esetében, a részletes nőgyógyászati kivizsgálást követően, indokolt lehet a hormonrendszer átvizsgálása.
1/ A pajzsmirigy alulműködése, autoimmun gyulladása, a pajzsmirigy ellen termelődő antitestek ( ATPO) nagymértékben nehezítik a teherbe esést, esetleg vetélést okozhatnak. Ezek a problémák egyszerű vérvétellel, pajzsmirigy ultrahang vizsgálattal kimutathatók, és gyógyszeresen kezelhetők, sokszor igen rövid időn belül sikeres terhességet eredményezve.
2/ A teherbe esést megnehezítő másik gyakori probléma a policisztás ovárium szindróma ( PCOS). Ilyenkor a páciensnek gyakran nincs tüszőrepedése, mensese szabálytalan, amit komplex hormonális eltérések kísérnek. Ez szénhidrát anyagcsere zavarral, hyperinsulinaemiával, inzulin rezisztenciával társulhat. Ilyenkor a nőgyógyásszal szoros együttműködésben zajlik a kivizsgálás, és a kezelés. A peteérés serkentésén kívül szükség lehet a cukoranyagcsere, inzulinszint normalizálására. A PCOS kezelésében, és a termékenység javításában a nagy dózisú D-vitamin pótlás is fontos szerepet kap.
3/ Az agyalapi mirigy által termelt tejelválasztást serkentő hormon túltermelése (hyperprolactinaemia), mely szintén akadályozhatja a teherbe esést. Ennek objectiv tünete lehet az emlő váladékozása ( tejcsorgás). Ilyenkor vérvétellel vizsgáljuk a hormonszinteket ( prolactin, macroprolactin). Bizonyos esetekben képalkotó vizsgálattal (MR) az agyalapi mirigyben jóindulatú adenómát keresünk. Ez a probléma gyógyszeresen kezelhető.

Férfi nemi működés zavarai

Urológussal, andrológussal együttműködve vizsgáljuk a here hormon termelését, az azt szabályozó agyalapi mirigy hormonokat, ezek különböző szintű zavarait.
Férfiakban is előfordulhat a tejelválasztást serkentő hormon: prolactin túltermelése, ami mindhárom fenti panaszt okozhatja. Ilyenkor laborvizsgálatot, és szükség esetén képalkotó vizsgálatot (MR) kérünk.

A pajzsmirigy, és a mellékvese működése is zavart szenvedhet, amit vérvétellel, ultrahang, izotóp, vagy CT vizsgálattal lehet kimutatni.

Ha megtaláltuk a baj okát, többnyire gyógyszeres kúrával, ritkábban egyéb beavatkozással kezeljük.

Várja Önöket szeretettel Dr. Szücs Nikolette belgyógyász, endokrinológus szakorvos.

Kérjük,hogy előző leleteiket hozzák magukkal!
A vizsgálat során részletes kórelőzmény (egyéni és családi) felvétele, teljes körű fizikális vizsgálat (belgyógyászati státusz felvétel, bőr,szőrzet,nyálkahártyák vizsgálata),vérnyomás és testsúly mérés történik.
Amennyiben ez szükséges, rendelőnkben lehetőség van teljes körű laboratóriumi vizsgálatok és ultrahang vizsgálat elvégzésére, szükség esetén nőgyógyászati, andrológiai konzultációra, diétás tanácsadásra.
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 01. 13. 12:34 (Utolsó frissítés: 2023. 01. 11. 11:55)

Kapcsolódó tartalmak
Inzulinrezisztenica
Inzulinrezisztenica
Hormontermelő szervek betegségei
Hormontermelő szervek betegségei
Endokrinológiai vizsgálat
Endokrinológiai vizsgálat
Várja önt:
Dr. Szücs Nikolette PhD.
Dr. Szücs Nikolette PhD.
Dr. Szabó Boglárka PhD.
Dr. Szabó Boglárka PhD.