Tinédzser nőgyógyászat

A legtöbb tinédzser és fiatal nő számára a legrettegettebb dolgok közé tartozik a nőgyógyászati vizsgálat. Szeretnénk elmagyarázni, hogy a felmerülő kérdésekkel miért érdemes orvoshoz fordulni tinédzser nőgyógyászatra, és miért nem elegendő azokat csak az édesanyákkal vagy a barátnőkkel megbeszélni.


Mikor és miért kell a tinédzsereknek is nőgyógyászhoz fordulni?

A modern európai orvoslás elsősorban a betegség gyógyítására, nem pedig az egészség megőrzésére helyezi a hangsúlyt, ezért az emberek többsége is csak akkor fordul orvoshoz, amikor betegnek érzi magát. Ezzel a szemléletmóddal ellentétben mi a Belvárosi Orvosi Centrumban nagy hangsúlyt fektetünk a megelőzésre, és ennek különösen nagy jelentősége van a tinédzser nőgyógyászatban.

Mielőtt egy fiatal nő megkezdi a szexuális életét, feltétlenül forduljon tinédzser nőgyógyászhoz, hogy beszélhessenek a számára legkedvezőbb fogamzásgátlási módszerről, a szexuálisan terjedő betegségekről (STD), az azok elleni védekezésről, és azokról a szűrővizsgálatokról, amelyek minden nő számára javasoltak annak érdekében, hogy időben észlelhessük a betegségeiket.

Természetesen, amennyiben Önnek panaszai vannak, javasoljuk, hogy azonnal forduljon tapasztalt, szakmailag elismert nőgyógyászaink bármelyikéhez.


Melyek a leggyakrabban jelentkező tinédzserkori nőgyógyászati panaszok?

 • rendszertelen menstruáció
 • fájdalmas vagy bő vérzéssel járó menstruáció
 • menstruáció kimaradása
 • 16 éves korig nem jelentkezik az első havi vérzés
 • alhasi fájdalom
 • hüvelyfolyás
 • szeméremtesti vagy hüvelyi viszketés, égő érzés (pattanásos, zsíros bőr esetén a bőrgyógyász kollégák szokták javasolni nőgyógyász felkeresését)
 • visszatérő vizeletfertőzés (köznapi nevén felfázás)


Milyen a tinédzser nőgyógyászati vizsgálat?

A nőgyógyásszal való találkozás mindig beszélgetéssel kezdődik. Ennek célja, hogy megtudjuk:

 • a páciens miért fordult orvoshoz
 • vannak-e panaszai, és azok pontosan milyenek
 • voltak-e a páciensnek korábbi panaszai, betegségei
 • melyek a családban előforduló betegségek
 • milyenek a páciens menstruációs ciklusai

A beszélgetés egyrészt segíti az orvost a diagnózis felállításában, másrészt így van idő arra, hogy a beteg és az orvos megtalálják a közös hangot, és a feszültség oldódjon.

A beszélgetést vizsgálat követi/követheti.

A felnőtt nőkön végzett általános nőgyógyászati vizsgálat serdülőkorban, szűz lányok esetében sok mindenben módosulhat. Csak olyan vizsgálatot végzünk, amely feltétlenül fontos. Azt, hogy melyek ezek a vizsgálatok, természetesen a panaszok döntik el.

A vizsgálat mindig nőgyógyászati vizsgálószéken történik. A lábakat félig fekvő testhelyzetben egy lábtartóba kell helyezni, így a szeméremtest és a hüvely az orvos számára kényelmesen vizsgálható.

Szűz lányoknál, nőknél csupán megtekintés, esetleg mintavétel történik egy vattapálca segítségével a hüvelybemenetből. Ez a vizsgálat teljesen fájdalommentes. Abban az esetben, ha szűz nőn kell kismedencei vizsgálatot végezni, az orvos a hüvely helyett a végbélbe vezeti a mutató ujját, és a vizsgálatot hasonlóképpen végzi el, mint hüvelyi úton. Ez ugyan riasztóan hangzik, de nem fájdalmas, csak kicsit kellemetlen. Szűz lányokon, nőkön azonban e helyett a vizsgálat helyett legtöbbször hasi ultrahang vizsgálatot végzünk, amely bár rosszabb képet ad, mint a hüvelyen át végzett ultrahang vizsgálat, mégis a legtöbb esetben kielégítő információt ad az orvos számára.

Amennyiben a betegnek már volt szexuális kapcsolata, akkor az orvos hüvelyi vizsgálatot is végez: egy fém vagy műanyag eszköz („kacsa") segítségével a legtöbb nő számára teljesen fájdalommentesen feltárja a hüvelyt, hogy megvizsgálhassa a méhszájat. Ezután az orvos két ujját a hüvelybe vezeti, a másik kezével pedig az alhasra gyakorol kisebb-nagyobb nyomást, hogy kitapogassa a méhet és a petefészkeket, illetve az esetlegesen a kismedencében található kóros elváltozásokat. Ez a vizsgálat kicsit kellemetlen, néha fájdalmas is lehet.

Ha nincs is problémája, legkésőbb az első szexuális kapcsolat kezdete előtt jöjjön el hozzánk, hogy tapasztalt és megértő nőgyógyászaink segíthessenek Önnek a kérdései megválaszolásában tinédzser nőgyógyászat keretén belül!

Hogyan zajlik a vizsgálat:

Az első menstruáció:


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:30 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 22. 12:14)

Kapcsolódó tartalmak
Menstruációs zavarok
Menstruációs zavarok
Fogamzásgátlás
Fogamzásgátlás
Sürgősségi fogamzásgátlás - esemény utáni tabletta felírás
Sürgősségi fogamzásgátlás - esemény utáni tabletta felírás
Várja önt:
Dr. Kiss György
Dr. Kiss György
Dr. Fekécs Györgyi
Dr. Fekécs Györgyi
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Sipos Attila
Dr. Sipos Attila