Tinédzser nőgyógyászat

A legtöbb tinédzser és fiatal nő számára a legrettegettebb dolgok közé tartozik a nőgyógyászati vizsgálat. Szeretnénk elmagyarázni, hogy a felmerülő kérdésekkel miért érdemes orvoshoz fordulni tinédzser nőgyógyászatra, és miért nem elegendő azokat csak az édesanyákkal vagy a barátnőkkel megbeszélni.


Mikor és miért kell a tinédzsereknek is nőgyógyászhoz fordulni?

A modern európai orvoslás elsősorban a betegség gyógyítására, nem pedig az egészség megőrzésére helyezi a hangsúlyt, ezért az emberek többsége is csak akkor fordul orvoshoz, amikor betegnek érzi magát. Ezzel a szemléletmóddal ellentétben mi a Belvárosi Orvosi Centrumban nagy hangsúlyt fektetünk a megelőzésre, és ennek különösen nagy jelentősége van a tinédzser nőgyógyászatban.

Mielőtt egy fiatal nő megkezdi a szexuális életét, feltétlenül forduljon tinédzser nőgyógyászhoz, hogy beszélhessenek a számára legkedvezőbb fogamzásgátlási módszerről, a szexuálisan terjedő betegségekről (STD), az azok elleni védekezésről, és azokról a szűrővizsgálatokról, amelyek minden nő számára javasoltak annak érdekében, hogy időben észlelhessük a betegségeiket.

Természetesen, amennyiben Önnek panaszai vannak, javasoljuk, hogy azonnal forduljon tapasztalt, szakmailag elismert nőgyógyászaink bármelyikéhez.


Melyek a leggyakrabban jelentkező tinédzserkori nőgyógyászati panaszok?

 • rendszertelen menstruáció
 • fájdalmas vagy bő vérzéssel járó menstruáció
 • menstruáció kimaradása
 • 16 éves korig nem jelentkezik az első havi vérzés
 • alhasi fájdalom
 • hüvelyfolyás
 • szeméremtesti vagy hüvelyi viszketés, égő érzés (pattanásos, zsíros bőr esetén a bőrgyógyász kollégák szokták javasolni nőgyógyász felkeresését)
 • visszatérő vizeletfertőzés (köznapi nevén felfázás)


Milyen a tinédzser nőgyógyászati vizsgálat?

A nőgyógyásszal való találkozás mindig beszélgetéssel kezdődik. Ennek célja, hogy megtudjuk:

 • a páciens miért fordult orvoshoz
 • vannak-e panaszai, és azok pontosan milyenek
 • voltak-e a páciensnek korábbi panaszai, betegségei
 • melyek a családban előforduló betegségek
 • milyenek a páciens menstruációs ciklusai

A beszélgetés egyrészt segíti az orvost a diagnózis felállításában, másrészt így van idő arra, hogy a beteg és az orvos megtalálják a közös hangot, és a feszültség oldódjon.

A beszélgetést vizsgálat követi/követheti.

A felnőtt nőkön végzett általános nőgyógyászati vizsgálat serdülőkorban, szűz lányok esetében sok mindenben módosulhat. Csak olyan vizsgálatot végzünk, amely feltétlenül fontos. Azt, hogy melyek ezek a vizsgálatok, természetesen a panaszok döntik el.

A vizsgálat mindig nőgyógyászati vizsgálószéken történik. A lábakat félig fekvő testhelyzetben egy lábtartóba kell helyezni, így a szeméremtest és a hüvely az orvos számára kényelmesen vizsgálható.

Szűz lányoknál, nőknél csupán megtekintés, esetleg mintavétel történik egy vattapálca segítségével a hüvelybemenetből. Ez a vizsgálat teljesen fájdalommentes. Abban az esetben, ha szűz nőn kell kismedencei vizsgálatot végezni, az orvos a hüvely helyett a végbélbe vezeti a mutató ujját, és a vizsgálatot hasonlóképpen végzi el, mint hüvelyi úton. Ez ugyan riasztóan hangzik, de nem fájdalmas, csak kicsit kellemetlen. Szűz lányokon, nőkön azonban e helyett a vizsgálat helyett legtöbbször hasi ultrahang vizsgálatot végzünk, amely bár rosszabb képet ad, mint a hüvelyen át végzett ultrahang vizsgálat, mégis a legtöbb esetben kielégítő információt ad az orvos számára.

Amennyiben a betegnek már volt szexuális kapcsolata, akkor az orvos hüvelyi vizsgálatot is végez: egy fém vagy műanyag eszköz („kacsa") segítségével a legtöbb nő számára teljesen fájdalommentesen feltárja a hüvelyt, hogy megvizsgálhassa a méhszájat. Ezután az orvos két ujját a hüvelybe vezeti, a másik kezével pedig az alhasra gyakorol kisebb-nagyobb nyomást, hogy kitapogassa a méhet és a petefészkeket, illetve az esetlegesen a kismedencében található kóros elváltozásokat. Ez a vizsgálat kicsit kellemetlen, néha fájdalmas is lehet.

Ha nincs is problémája, legkésőbb az első szexuális kapcsolat kezdete előtt jöjjön el hozzánk, hogy tapasztalt és megértő nőgyógyászaink segíthessenek Önnek a kérdései megválaszolásában tinédzser nőgyógyászat keretén belül!

Hogyan zajlik a vizsgálat:

Az első menstruáció:


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:30 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 22. 12:14)

Kapcsolódó tartalmak
Menstruációs zavarok
Menstruációs zavarok
Fogamzásgátlás
Fogamzásgátlás
Sürgősségi fogamzásgátlás - esemény utáni tabletta felírás
Sürgősségi fogamzásgátlás - esemény utáni tabletta felírás
Várja önt:
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Kiss György
Dr. Kiss György
Dr. Sipos Attila
Dr. Sipos Attila