Hasi, kismedencei ultrahang

Hasi ultrahang, kismedencei ultrahangHasi ultrahang vizsgálat


Hasi ultrahang során a hasüregen belül az alábbi szervek vizsgálhatóak:

 • máj
 • epehólyag és az epeutak,
 • hasnyálmirigy
 • vesék
 • lép
 • fő verőér hasi szakasza (hasi aorta) és a hasüreg fő vénája

 

Kismedencei ultrahang vizsgálat

A kismedencei szervek (húgyhólyag, méh, petefészkek illetve a prosztata) vizsgálata akkor eredményes, ha a húgyhólyag vizelettel telt. Üres húgyhólyag esetén ezen szervek megítélése nem, vagy igen korlátozottan lehetséges.
Az ultrahangos képalkotó eljárás az említett szervek méretének, szerkezetének megítélésére, számos elváltozásának megállapítására alkalmas. Üreges szervek (epehólyag, húgyhólyag) esetén falvastagságuk, belső tartalmuk vizsgálható.

A hasfal vizsgálata nem tartozik a rutin vizsgálatba, de egyes esetekben a panaszok, tünetek függvényében a vizsgálat kiterjeszthető a hasfalra is, amiről a lágyrészek nyirokcsomók fejezetben olvashat.

FONTOS!
A vizsgálatot a gázos belek, illetve a béltartalom zavarhatja, ezért fontos a megfelelő előkészület.

Ezért hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat előtt az alábbiak betartása szükséges:

 • a vizsgálat előtt legalább 6 órával ne egyen, ez alatt kávét, tejet, szénsavas italokat, rostos üdítőket ne igyon,
 • a vizsgálat előtt könnyű, zsírszegény étkezés ajánlott,
 • a vizsgálat előtt és alatt kerülni kell a rágógumizást, mert attól összehúzódik az epehólyag,
 • a vizsgálathoz telt húgyhólyag szükséges, melyhez a vizsgálat előtt 2 órával kb. fél liternyi szénsavmentes ásványvizet vagy csapvizet igyon meg (előtte még kimehet a mosdóra) ,majd tartsa vissza a vizeletet,
 • közvetlenül a vizsgálat előtti órában már ne igyon.

Egyeztessen időpontot  vizsgálatunkra telefonon vagy e-mailben!

 

Milyen elváltozások, betegségek vizsgálhatóak még?

A teljesség igénye nélkül, a gyakoribb elváltozások, kóros állapotok, melyek megállapításában fenti általánosságokon túl az ultrahang segíthet:

Máj: ciszták, jó- és rosszindulatú daganatok, szerkezeti eltérések (pl. zsírmáj)
Epehólyag: kövek, polipok, gyulladásos folyamatok. Epeutak: tágulat, epeúti kövesség.
Vesék: kövek, üregrendszeri tágulat, ciszták, daganatok, a vese működő állományának bizonyos károsodásai (a vese működéséről nem ad információt)
Hasnyálmirigy: ciszták, gyulladásos folyamatok, vezeték tágulat, kövesség, daganatok.
Lép: megnagyobbodás, gócos eltérések
Erek: hasi aorta tágulata (aneurizmák), meszesedések, a máj vénáinak állapota, keringése

A gyomor- bélrendszer csak bizonyos korlátok mellett vizsgálható, általában a falmegvastagodással vagy a bélszakasz tágulatával járó elváltozások (gyulladásos folyamatok, esetleg daganatok) az esetek egy részében ábrázolhatók, így a féregnyúlvány-gyulladás („vakbélgyulladás"), a vastagbél heveny gyulladása (colitis, diverticulitis) is sok esetben megállapítható.

A hasüregen belül megnagyobbodott nyirokcsomók is ábrázolhatók lehetnek, valamint érzékeny módszer a bármilyen okból (májbetegség, gyulladás, sérülés, daganatok) kialakult szabad hasüregi folyadék kimutatására is.

A tömör hasi szervek, főleg a máj, lép, vesék esetén sérülések, bevérzések kimutatására is alkalmas lehet az ultrahang (elsősorban a sürgősségi ellátás keretében)

A kismedencei szervek közül:
a húgyhólyagban kövek, polipok, daganatok, petefészkekben ciszták, a méhben leginkább a miómák esetleg más daganatok állapíthatók meg. A prosztata esetében a megnagyobbodás mértéke, kövesség és ciszták vizsgálhatók. Fontos, hogy a prosztatarákról gyakorlatilag semmilyen érdemi információ nem adható a kismedencei ultrahang során.
A női kismedencei szervek esetén a hüvelyi (transvaginalis) ultrahang vizsgálat pontosabb, amit általában - ahogy a Belvárosi Orvosi Centrumban is - nőgyógyászok végeznek.

 

Korlátok

Mint minden diagnosztikai vizsgálatnak, a hasi-kismedencei ultrahang vizsgálatnak is lehetnek korlátai. A belek gázossága mellett a jelentős mértékű elhízás is akadályozhatja a vizsgálatot és az értékelést. Ez a mélyen, a belek alatt fekvő szervekre (pl. a hasnyálmirigy, hasi aorta, nyirokcsomók) fokozottan vonatkozik.

Nem alkalmas az ultrahang a gyomor-bél rendszerben fekélyek, polipok, felszínes gyulladásos folyamatok megítélésére, és általában daganatos elváltozásainak szűrésére, erre tükrözéses vizsgálat (endoszkópia) illetve a vastagbél vonatkozásában bizonyos esetekben CT vizsgálat (virtuális endoszkópia) végzendő.
Az esetek egy részében az ultrahang vizsgálat során végleges diagnózis nem adható, a talált elváltozás pontosítására egyéb képalkotó eljárások is szükségessé válhatnak (pl. CT, MR, hüvelyi ultrahang), amire a radiológus szakorvos a véleményében javaslatot tesz.

Centrumunkban gyakorlott radiológus szakorvos - Dr. Laki András - várja Önt, előre egyeztetett időpontban.
Időpont foglalásért hívja call centeres kollégáinkat, vagy jelentkezzen online felületünkön!

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 15:03 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 10:44)

Várja önt:
Dr. Laki András
Dr. Laki András