Menstruációs zavarok

Mi a menstruáció (menses)?

A menstruáció röviden: a méhnyálkahártya ciklusos leválása okozta hüvelyi vérzés. Magyarországon a lányok első menstruációja átlagosan 12,6 éves korban következik be. Kezdetben a rendszertelen menstruáció a jellemző, de idővel egyre rendszeresebbé válik. Másfél évvel a menstruáció elkezdődését követően már csak a 22-23 napnál nem rövidebb és a 34-35 napnál nem hosszabb ciklusokat tartjuk normálisnak. A menstruációs ciklus és annak problémái jól jelezhetik a háttérben zajló hormonális folyamatok épségét vagy kóros működését.


Menstruációs zavarok és problémák kezelése

Amennyiben a ciklusok másfél évvel az első vérzés jelentkezését követően is rendszertelenek, vagy a már rendszeressé vált ciklusok ismét rendszertelenné válnak, a háttérben a hormonrendszer működési zavara feltételezhető. A hormonális szabályozás hibája miatt a petefészkekben a peteérés általában tökéletlenül zajlik le. Ilyenkor számos kellemetlen tünet jelentkezhet: az átlagosnál bővebb és elhúzódó vérzés, mellfeszülés, hüvelyfolyás, alhasi fájdalom, petefészekciszták. Sajnos a rendszertelen ciklusok esetén általában később ismerik fel a nem kívánt terhességet is.

Amennyiben a panaszok hátterében nem külső okok állnak (pl.: kóros soványság, túlsúly, stressz, fokozott fizikai igénybevétel), akkor a kezelés a hormonális rendszerre ható gyógyszerekkel, hormonhatású készítményekkel, fogamzásgátló tablettákkal történik.


A menstruáció kimaradása

A termékeny korú nőknél a menstruáció kimaradásának legtermészetesebb oka a terhesség. A gyógyszertárakban és a drogériákban is kapható tesztek segítségével bárki könnyen meggyőződhet arról, hogy terhes-e vagy sem. 100%-os védekezési módszer nem létezik, ezért a fogamzásgátló szedése sem zárja ki a terhességet!

Ha terhessége igazolódik, foglaljon időpontot nőgyógyászainkhoz bizalommal!

Amennyiben a terhesség kizárt, a háttérben hormonális problémák állhatnak. A pubertás korban csak 6 hónapnyi, később 3 hónapnyi vérzésmentes időszakot tekintünk kórosnak, és csak ekkor vizsgáljuk az okát.

Tinédzser korban az átlagosnál nagyobb mennyiségű vérveszteséggel járó menstruációk hátterében általában nem szervi okok, hanem szintén a rendszertelen, kiegyensúlyozatlan hormonális működés áll. Ennek kezelése a rendszertelen ciklusokhoz hasonló módon történhet. Fontos, hogy megfelelő étrenddel, illetve vaskészítménnyel kezeljük a vérveszteség okozta vérszegénységet és a vashiányt. Bármely életkorban felléphet a szokásosnál bővebb vérzés, melynek számtalan oka lehet, érzelmi behatástól a kezelendő vagy súlyos elváltozásig. Ennek tisztázása szakorvosi kivizsgálást igényel. Amennyiben a vérzés szokatlanul erős, esetleg görcsös fájdalommal jár, tanácsos azonnal orvoshoz fordulni, mert akár egy korai vetélés is állhat a háttérben.


Gyakori vérzés

A gyakori vérzés hátterében állhat a normálisnál rövidebb menstruációs ciklus (22-23 napnál gyakoribb) vagy attól független köztivérzés. Mindez lehet ártalmatlan, de jelezhet kezelendő problémát is, ezért javasolt ilyen panasszal is orvoshoz fordulni.


A menstruációt kísérő kellemetlen panaszok

A menstruáció gyakran járhat kellemetlen tünetekkel: alhasi fájdalom, fejfájás, mellfeszülés, ingerlékenység, depresszió. A panaszokra jellemző, hogy a mensest pár nappal megelőzően kezdődnek, és sokszor a havi vérzés kezdetével enyhülnek, majd gyorsan meg is szűnnek. Sokan gondolják úgy, hogy a menstruáció kötelező velejárója a szenvedés. Bár a menstruáció minden kellemetlen kísérő tünetét általában nem sikerül megszüntetni, a panaszok jelentős részén lehet segíteni. Első lépésként néhány rutinvizsgálattal ki kell zárni, hogy a panaszok hátterében szervi elváltozások vannak-e. Ha szervi ok nem igazolódik, akkor a megfelelő gyógyszeres kezelés megválasztásával a tünetek többsége jelentősen enyhíthető.

Ha úgy érzi, hogy a menstruációját kísérő kellemetlen tünetek kezeléséhez segítségre van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:30 (Utolsó frissítés: 2021. 01. 15. 10:25)

Várja önt:
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Fekécs Györgyi
Dr. Fekécs Györgyi
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Kiss György
Dr. Kiss György