Menstruációs zavarok

Mi a menstruáció (menses)?

A menstruáció röviden: a méhnyálkahártya ciklusos leválása okozta hüvelyi vérzés. Magyarországon a lányok első menstruációja átlagosan 12,6 éves korban következik be. Kezdetben a rendszertelen menstruáció a jellemző, de idővel egyre rendszeresebbé válik. Másfél évvel a menstruáció elkezdődését követően már csak a 22-23 napnál nem rövidebb és a 34-35 napnál nem hosszabb ciklusokat tartjuk normálisnak. A menstruációs ciklus és annak problémái jól jelezhetik a háttérben zajló hormonális folyamatok épségét vagy kóros működését.


Menstruációs zavarok és problémák kezelése

Amennyiben a ciklusok másfél évvel az első vérzés jelentkezését követően is rendszertelenek, vagy a már rendszeressé vált ciklusok ismét rendszertelenné válnak, a háttérben a hormonrendszer működési zavara feltételezhető. A hormonális szabályozás hibája miatt a petefészkekben a peteérés általában tökéletlenül zajlik le. Ilyenkor számos kellemetlen tünet jelentkezhet: az átlagosnál bővebb és elhúzódó vérzés, mellfeszülés, hüvelyfolyás, alhasi fájdalom, petefészekciszták. Sajnos a rendszertelen ciklusok esetén általában később ismerik fel a nem kívánt terhességet is.

Amennyiben a panaszok hátterében nem külső okok állnak (pl.: kóros soványság, túlsúly, stressz, fokozott fizikai igénybevétel), akkor a kezelés a hormonális rendszerre ható gyógyszerekkel, hormonhatású készítményekkel, fogamzásgátló tablettákkal történik.


A menstruáció kimaradása

A termékeny korú nőknél a menstruáció kimaradásának legtermészetesebb oka a terhesség. A gyógyszertárakban és a drogériákban is kapható tesztek segítségével bárki könnyen meggyőződhet arról, hogy terhes-e vagy sem. 100%-os védekezési módszer nem létezik, ezért a fogamzásgátló szedése sem zárja ki a terhességet!

Ha terhessége igazolódik, foglaljon időpontot nőgyógyászainkhoz bizalommal!

Amennyiben a terhesség kizárt, a háttérben hormonális problémák állhatnak. A pubertás korban csak 6 hónapnyi, később 3 hónapnyi vérzésmentes időszakot tekintünk kórosnak, és csak ekkor vizsgáljuk az okát.

Tinédzser korban az átlagosnál nagyobb mennyiségű vérveszteséggel járó menstruációk hátterében általában nem szervi okok, hanem szintén a rendszertelen, kiegyensúlyozatlan hormonális működés áll. Ennek kezelése a rendszertelen ciklusokhoz hasonló módon történhet. Fontos, hogy megfelelő étrenddel, illetve vaskészítménnyel kezeljük a vérveszteség okozta vérszegénységet és a vashiányt. Bármely életkorban felléphet a szokásosnál bővebb vérzés, melynek számtalan oka lehet, érzelmi behatástól a kezelendő vagy súlyos elváltozásig. Ennek tisztázása szakorvosi kivizsgálást igényel. Amennyiben a vérzés szokatlanul erős, esetleg görcsös fájdalommal jár, tanácsos azonnal orvoshoz fordulni, mert akár egy korai vetélés is állhat a háttérben.


Gyakori vérzés

A gyakori vérzés hátterében állhat a normálisnál rövidebb menstruációs ciklus (22-23 napnál gyakoribb) vagy attól független köztivérzés. Mindez lehet ártalmatlan, de jelezhet kezelendő problémát is, ezért javasolt ilyen panasszal is orvoshoz fordulni.


A menstruációt kísérő kellemetlen panaszok

A menstruáció gyakran járhat kellemetlen tünetekkel: alhasi fájdalom, fejfájás, mellfeszülés, ingerlékenység, depresszió. A panaszokra jellemző, hogy a mensest pár nappal megelőzően kezdődnek, és sokszor a havi vérzés kezdetével enyhülnek, majd gyorsan meg is szűnnek. Sokan gondolják úgy, hogy a menstruáció kötelező velejárója a szenvedés. Bár a menstruáció minden kellemetlen kísérő tünetét általában nem sikerül megszüntetni, a panaszok jelentős részén lehet segíteni. Első lépésként néhány rutinvizsgálattal ki kell zárni, hogy a panaszok hátterében szervi elváltozások vannak-e. Ha szervi ok nem igazolódik, akkor a megfelelő gyógyszeres kezelés megválasztásával a tünetek többsége jelentősen enyhíthető.

Ha úgy érzi, hogy a menstruációját kísérő kellemetlen tünetek kezeléséhez segítségre van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:30 (Utolsó frissítés: 2021. 01. 15. 10:25)

Várja önt:
Dr. Fekécs Györgyi
Dr. Fekécs Györgyi
Dr. Kiss György
Dr. Kiss György
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Keszthelyi Márton
Dr. Keszthelyi Márton