Menstruációs zavarok

Mi a menstruáció (menses)?

A menstruáció röviden: a méhnyálkahártya ciklusos leválása okozta hüvelyi vérzés. Magyarországon a lányok első menstruációja átlagosan 12,6 éves korban következik be. Kezdetben a rendszertelen menstruáció a jellemző, de idővel egyre rendszeresebbé válik. Másfél évvel a menstruáció elkezdődését követően már csak a 22-23 napnál nem rövidebb és a 34-35 napnál nem hosszabb ciklusokat tartjuk normálisnak. A menstruációs ciklus és annak problémái jól jelezhetik a háttérben zajló hormonális folyamatok épségét vagy kóros működését.

Menstruációs zavarok és problémák kezelése

Amennyiben a ciklusok másfél évvel az első vérzés jelentkezését követően is rendszertelenek, vagy a már rendszeressé vált ciklusok ismét rendszertelenné válnak, a háttérben a hormonrendszer működési zavara feltételezhető. A hormonális szabályozás hibája miatt a petefészkekben a peteérés általában tökéletlenül zajlik le. Ilyenkor számos kellemetlen tünet jelentkezhet: az átlagosnál bővebb és elhúzódó vérzés, mellfeszülés, hüvelyfolyás, alhasi fájdalom, petefészekciszták. Sajnos a rendszertelen ciklusok esetén általában később ismerik fel a nem kívánt terhességet is.

Amennyiben a panaszok hátterében nem külső okok állnak (pl.: kóros soványság, túlsúly, stressz, fokozott fizikai igénybevétel), akkor a kezelés a hormonális rendszerre ható gyógyszerekkel, hormonhatású készítményekkel, fogamzásgátló tablettákkal történik.

Cikluskövetési tanácsadás - természetes családtervezés
2021. 12. 06. 12:58 (Utolsó frissítés: 2022. 03. 25. 15:48)
A cikluskövetés egy orvosok által kidolgozott módszer, amely komoly tudományos háttérrel és több évtizedes múlttal rendelkezik. A módszer használatával a ciklusunk termékeny és terméketlen napjai is megállapíthatóak. 
 


mestruációs zavarokMenstruációs zavarok típusai:

A menstruáció kimaradása

A termékeny korú nőknél a menstruáció kimaradásának legtermészetesebb oka a terhesség. A gyógyszertárakban és a drogériákban is kapható tesztek segítségével bárki könnyen meggyőződhet arról, hogy terhes-e vagy sem. 100%-os védekezési módszer nem létezik, ezért a fogamzásgátló szedése sem zárja ki a terhességet!

Ha terhessége igazolódik, foglaljon időpontot nőgyógyászainkhoz bizalommal!

Amennyiben a terhesség kizárt, a háttérben hormonális problémák állhatnak. A pubertás korban csak 6 hónapnyi, később 3 hónapnyi vérzésmentes időszakot tekintünk kórosnak, és csak ekkor vizsgáljuk az okát.

Tinédzser korban az átlagosnál nagyobb mennyiségű vérveszteséggel járó menstruációk hátterében általában nem szervi okok, hanem szintén a rendszertelen, kiegyensúlyozatlan hormonális működés áll. Ennek kezelése a rendszertelen ciklusokhoz hasonló módon történhet. Fontos, hogy megfelelő étrenddel, illetve vaskészítménnyel kezeljük a vérveszteség okozta vérszegénységet és a vashiányt. Bármely életkorban felléphet a szokásosnál bővebb vérzés, melynek számtalan oka lehet, érzelmi behatástól a kezelendő vagy súlyos elváltozásig. Ennek tisztázása szakorvosi kivizsgálást igényel. Amennyiben a vérzés szokatlanul erős, esetleg görcsös fájdalommal jár, tanácsos azonnal orvoshoz fordulni, mert akár egy korai vetélés is állhat a háttérben.


Gyakori vérzés

A gyakori vérzés hátterében állhat a normálisnál rövidebb menstruációs ciklus (22-23 napnál gyakoribb) vagy attól független köztivérzés. Mindez lehet ártalmatlan, de jelezhet kezelendő problémát is, ezért javasolt ilyen panasszal is orvoshoz fordulni.

mesntruációs zavar  menstruációs ciklus

A menstruációt kísérő kellemetlen panaszok

A menstruáció gyakran járhat kellemetlen tünetekkel: alhasi fájdalom, fejfájás, mellfeszülés, ingerlékenység, depresszió. A panaszokra jellemző, hogy a mensest pár nappal megelőzően kezdődnek, és sokszor a havi vérzés kezdetével enyhülnek, majd gyorsan meg is szűnnek. Sokan gondolják úgy, hogy a menstruáció kötelező velejárója a szenvedés. Bár a menstruáció minden kellemetlen kísérő tünetét általában nem sikerül megszüntetni, a panaszok jelentős részén lehet segíteni. Első lépésként néhány rutinvizsgálattal ki kell zárni, hogy a panaszok hátterében szervi elváltozások vannak-e. Ha szervi ok nem igazolódik, akkor a megfelelő gyógyszeres kezelés megválasztásával a tünetek többsége jelentősen enyhíthető.

Nőgyógyászati kivizsgálás mensturációA menstruációs zavarok oka:

Hogy mi okozza a zavarokat, azt csak alapos nőgyógyászati kivizsgálás útján lehet kideríteni, ám a legtöbbször:

állhat a háttérben.

A menstruáció mennyiségének változásai

A menstruációs váladék elsősorban méhnyálkahártya szövettörmeléket és vért tartalmaz. A vérzés mennyisége egyénenként változó, de egyénenként is rendszerint változik életünk folyamán.
A mennyiség megítélése meglehetősen szubjektív: tankönyvek 80 ml körülinek ítélik az egy vérzés alatt távozó menstruációs váladékot, de ilyen pontosságú méréseket még a klinikai orvosi gyakorlatban sem végzünk.
A 4-5 napig tartó menstruációs vérzés átlagosnak tekinthető. Általában fokozatosan kezdődik, majd múlik el, de van akinél hirtelen jelentkezik, és fokozatosan csökken, vagy épp ellenkezőleg, inkább az utolsó 1-2 napon bő.

A vérzés mennyiségének pontos megítélése nehézkes, így inkább a vérzéses napok száma, az elhasznált tampon vagy betét mennyisége alapján tudunk következtetni az átlagosnál bővebb vérvesztésre. Ugyancsak kóros a kisebb-nagyobb véralvadékok jelenléte. Különösen a hosszabb időn át meglévő bő vérzés gyengeséget, szédülést, vérszegénységet okozhat és mindenképpen kivizsgálást igényel. A vérzés általában 4-5 napos. Ha vérzése 7 napnál tovább tart, a menstruációs zavar hosszabb távon ugyancsak vérszegénységhez vezethet, ezért érdemes nőgyógyászát felkeresnie.

Ha úgy érzi, hogy a menstruációs zavarok kezeléséhez segítségre van szüksége, forduljon nőgyógyász szakorvosainkhoz bizalommal!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:30 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 16. 16:45)

Kapcsolódó tartalmak
Tinédzser nőgyógyászat
Tinédzser nőgyógyászat
Cikluskövetési tanácsadás - természetes családtervezés
Cikluskövetési tanácsadás - természetes családtervezés
Fogamzásgátlás
Fogamzásgátlás
Várja önt:
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Kiss György
Dr. Kiss György
Dr. Sipos Attila
Dr. Sipos Attila
Dr. Oláh Rebeka
Dr. Oláh Rebeka
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Pácsa Szilvia