Fogamzásgátlás

A fogamzásgátlás a legtöbb fogamzó képes nő számára komoly fejtörést okoz. Ahhoz, hogy megtalálhassa az Ön számára legbiztonságosabb és legkényelmesebb fogamzásgátlási módszert, kérjen konzultációs időpontot nőgyógyász szakorvosainktól.

A Belvárosi Orvosi Centrum nőgyógyászai a pácienssel egyeztetve, közösen választják ki a testreszabott (életkor, családi állapot, egyéni igények stb.) fogamzásgátlási módszert.

A nők életének leghosszabb szakaszát öleli fel a termékeny időszak, ezért nagyon fontos, hogy olyan módon tudjanak védekezni a nem kívánt terhesség ellen, ami nemcsak biztonságérzetet nyújt számukra, de ezáltal az önfeledt szexuális élmény lehetőségét is megadja. A rosszul megválasztott fogamzásgátlási módszer csökkentheti a szexuális örömöt!

Serdülőkorban egy esetleges terhesség, ill. terhesség-megszakítás jelentősen nagyobb kockázatokkal jár, mint felnőtt korban. A megfelelő fogamzásgátlási módszer kiválasztása ebben a korcsoportban kiemelt jelentőséggel bír.


Milyen fogamzásgátlási módszerek közül választhat?

A nők fogamzásgátlási igényei nemcsak egymástól különböznek, de ugyanannak a nőnek az egyes életkorokban, ill. élethelyzetekben is eltérő lehet a kívánalma a védekezéssel kapcsolatban.

Ezért van különös jelentősége annak, hogy a számos módszer közül a nőgyógyásszal egyeztetve tudja kiválasztani az Önnek megfelelő fogamzásgátlási módot.

Gumi óvszer:

Az egyetlen olyan védekezési mód, amely véd a szexuális úton terjedő fertőző betegségek (STD) ellen is. Feltétlenül ajánljuk azoknak, akik nem tartós párkapcsolatban élnek.

Helyi fogamzásgátlók:

Ezek olyan készítmények, amelyek spermaölő hatású anyagot tartalmaznak. Különböző formákban forgalmazzák őket: hüvelytabletta, hüvelykúp, hüvelykrém, lágy hüvelykapszula. Ezeket közvetlenül (kb. 10 perccel) az aktus előtt kell felhelyezni, annak ellenére, hogy több órára is védettséget biztosítanak, ismételt közösülés előtt, újabb adagot kell felhelyezni.

Hüvelygyűrű:

Ez egy olyan rugalmas, puha gyűrű, amely a hüvelyben bocsát ki hormonokat, gátolva ezzel a peteérést, amivel megakadályozza a teherbeesést. A menstruáció első napján kell felhelyezni, és három hét múlva kell levenni. Hét nap után egy új gyűrűt kell feltenni.

Spirál vagy hurok:

Ez egy méhen belüli fogamzásgátló eszköz, amelyet csak nőgyógyász helyezhet fel, ill. vehet le. A felhelyezés után évekig bent maradhat, de időnként cserélni kell. A spirál műanyagból készül, erre kerülhet fém, vagy hormon hatóanyag.

Fogamzásgátló tabletta:

Ezek olyan vényköteles, hormontartalmú tabletták, amelyek megakadályozzák a teherbeesést. Mivel nagyon sokféle fogamzásgátló tabletta van a piacon, célszerű nőgyógyásszal megbeszélni, hogy melyiket válassza ezek közül.

Hogy önfeledt és biztonságos lehessen a szexuális élete, azt javasoljuk, hogy keresse fel nőgyógyászaink egyikét, és beszéljék meg, hogy melyik lenne az Önnek leginkább megfelelő fogamzásgátlási módszer.

Nőgyógyász szakorvosaink készséggel állnak a rendelkezésére a fogamzásgátlással kapcsolatos kérdései megválaszolásában. Jelentkezzen be konzultációra!

Várja önt:
Dr. Brubel Réka
Dr. Brubel Réka
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Tóth Alexandra
Dr. Tóth Alexandra
Dr. Kiss György
Dr. Kiss György
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Trzosek-Szabó Ursula
Dr. Trzosek-Szabó Ursula