STD szűrés

Élete során egyszer szinte mindenki elkap valamilyen STD-t, melyek kezeletlenül daganatos megbetegedések, vagy meddőség kialakulásához is vezethetnek, de korai felismeréssel megelőzhető a komolyabb szövődmények kialakulása.


Az STD szűrés fontossága

Az STD a Sexually Transmitted Diseases, vagyis nemi úton terjedő betegségek rövidítése. A közhiedelemmel szemben nem csupán a klasszikus nemibetegségek, mint pl. a szifilisz és a gonorrhoea tartoznak ide, hanem számos gyakori kórokozó is, melyek lehetnek baktériumok, chlamydiák, mycoplasmák, vírusok, gombák vagy paraziták.
Több mint 30 féle kórokozó terjed nemi érintkezés révén. Többek között ezért is nagyon fontos az STD szűrés.
Ráadásul vannak olyan kórokozók is, melyek gyakran tünetmentesek, azonban így is fertőznek, védekezés nélkül tovább lehet őket adni a partnernek. A tünetmentesség nem jelenti azt sem, hogy nincs szükség a fertőzés kezelésére, mivel a tünetmentes fertőzöttség hosszú távon szövődmények kialakulásához vezethet, mint pl. hegesedés, összenövés a belső nemi szervekben, meddőség.


Mikor és kinek ajánljuk az STD vizsgálatot?                   

Mindenkinek, aki szexuális életet él, de különösen:

  • gyermekvállalás előtt, mindkét félnek
  • új kapcsolatban, az első óvszer nélküli együttlét előtt, mindkét félnek
  • ha új partnerrel óvszer nélküli együttlét történt
  • bármilyen húgyúti-nemiszervi tünet, panasz esetén. Különösen, ha az visszatérő, és kezelésekre nem reagál.
  • alhasi fájdalom, ízületi gyulladás, szemgyulladás, kiütések, lázas állapot, nyirokcsomó megnagyobbodás esetén.
Egyeztessen időpontot telefonon vagy emailben, és jelentkezzen be komplex STD szűrésre!

Hogyan zajlik az STD vizsgálat?

Mielőtt STD szűrésre jelentkezünk, vegyük figyelembe a nemi úton terjedő fertőzések ablakperiódusait, ez az az időtartam, amikor a fertőzés túl friss, hogy kimutatható legyen.
A legtöbben a HIV 3 hetes ablakperiódusáról már hallottak, a szifilisznél ez 4-5 hét, gonorrhoeánál 2-5 nap, Chlamydiánál 2 hét, HPV-nél és hepatitisnél 1 hónap.

A nemi betegségek szűrése történhet fizikális vizsgálattal, laboratóriumi tesztekkel és képalkotó vizsgálatokkal.
A laboratóriumi tesztek bizonyos nemi betegségek esetén (pl.: HIV, szifilisz) elvégezhetőek vérvizsgálattal, de legtöbbször a nemi területről vett minta szükséges hozzá.

Az STD szűrés férfiaknál legtöbbször a húgycsőben lévő váladék vizsgálatával történik, mely történhet vizeletből, vagy közvetlenül a húgycsőből vett mintából.

Az STD szűrés nőknél a hüvely-méhnyak váladékának vizsgálatával történik. A mintavétel nőgyógyászati vizsgáló ágyon zajlik, a hüvely feltárásárával, ahonnan így speciális mintavevő pálcával veszik le az anyagot a hüvely vagy a méhnyak területéről, esetleg a szeméremtestről.


Előkészületek az STD szűréshez

Nemtől függetlenül ellenjavallott mindenféle gyógykészítmény használata a nemiszervek környékén (kenőcsök, ecsetelők, stb.), ahogy legalább két hétig a gombaölők, antibiotikumok szedése is, mivel ezek bármelyike torzíthatja a vizsgálat eredményét.
 
A nők számára a legfontosabb tudnivaló, hogy az STD szűrést menstruáció alatt nem lehet elvégezni, illetve, hogy a szex a szűrést megelőző három napban kerülendő.
 
A férfiak esetében tilos az STD szűrés előtti két órában vizelni, különben maga a vizsgálandó anyag távozik a húgycsőből.

A vizsgálatról és a vizsgálat előtti tudnivalókról bővebben a Tudnivalók vizsgálatok előtt menüpontban olvashat!


STD Tájékoztató filmjeink:A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:15 (Utolsó frissítés: 2020. 10. 01. 09:56)

Várja önt:
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Diczig Brigitte
Dr. Diczig Brigitte
Dr. Tóth Béla
Dr. Tóth Béla
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka