Hüvelyi folyás

Mik a hüvelyi folyás legfőbb okai?

A hüvelyi folyást több okra vezethetjük vissza. Tévedés, hogy kizárólag gombás fertőzés okozhatja. Ezért a tünetek jelentkezésekor szakemberhez kell fordulni, mert a pontos diagnózison alapuló kezelés vezethet csak eredményre. A különféle házi szerek és vény nélkül kapható patikai szerek használata ugyanis sokszor kifejezetten káros lehet.

 

Milyen tünetei vannak a hüvelygyulladásnak?

A hüvelyi folyás sok esetben a hüvely gyulladásának következménye, az esetek többségében megnövekedett hüvelyi váladékozással jár. A váladék mennyisége, színe, szaga az egyes kórokozókra valamelyest jellemző, ennek ellenére nem szabad csupán ebből kiindulni, hanem minden esetben törekedni kell a pontos diagnózisra. Csupán a beteg panaszai és tünetei alapján hiba lenne elkezdeni a kezelést, mivel – bár többféle kórállapot is nagyon hasonló tüneteket mutathat – a kezelés a fertőzés fajtájától függően eltérő lehet.
A különféle panaszokkal társulhat: égő, csípő érzés, viszketés, fájdalom vizeléskor, vagy a szexuális aktus során. A szeméremtest kipirosodása, váladékozása, a hüvelybemenet kisebesedése, érzékennyé válása kísérheti a hüvelyi folyást, különösen olyankor, ha nagyobb mennyiségű váladék képződik, mely feláztatja, irritálja, másodlagosan károsítja a külső nemi szervek bőrét, nyálkahártyáját.
Kérjen időpontot vizsgálatra

 

Mi a folyás oka?

A folyás sokféle okból jöhet létre. Ilyen a mechanikus irritáció (pl. a szexuális aktus nem kielégítő nedvesedés vagy túlzottan hosszan tartó behatolás esetén), kémiai irritáció vagy allergiás reakció (kozmetikumok, intim dezodorok, síkosítók, szappanok, hüvelyöblítő szerek, gumióvszer, tampon, intim betétek, illatosított WC papír, uszodavíz stb.). Előfordulhat a partner spermájára adott allergiás reakció, de ez igen ritka jelenség.
Gyakran áll a háttérben a hüvelyi pH megváltozása (túlzottan lúgos vagy savas irányban való eltolódása), ami például antibiotikumos kezelés vagy savas hüvelyöblítő szerek indokolatlan és felesleges használata következtében alakulhat ki.
Nem ritkán a változó korral (menopausa), vagy különböző fiziológiás állapotokkal – ilyen például a terhesség – vagy gyógyszer-szedés miatt előforduló hormonális eltérések idézhetik elő (például fogamzásgátlók szedése, vagy a teherbeesést elősegítő hormonkezelések is ilyenek). A különböző mikrobák a hüvely nyálkahártyáján megtelepedve és elszaporodva szintén többé vagy kevésbé súlyos tünetekkel járó folyást válthatnak ki.

A hüvelyi folyásoknak oka lehet azonban a méhnyak-csatorna, a méhnyálkahártya vagy a petevezetékek fertőzéses gyulladásának másodlagos következménye is a lecsorgó lúgos hatású gennyes váladék hatására. Hasonló módon okozhat folyást a méhen belüli fogamzásgátló eszköz, az ún. „spirál”.

Méhszájseb oka és következménye is lehet a hüvelygyulladásnak! Kérjen időpontot vizsgálatra!

 

A folyások kezelése

A háttérben álló kórokozó vagy egyéb tényező ismeretében célzottan kell kezelni. Hüvelykúpok, krémek, szájon át szedhető szerek széles tárháza áll rendelkezésünkre, és amennyiben pontosan fel tudtuk állítani az oki diagnózist, a kezelés biztosan hatásos lesz. A kezelés után érdemes kontrollvizsgálatot végezni, mert a panaszok megszűnése nem jelenti szükségképpen a probléma végleges megoldását.
A fertőzéses eredetű hüvelyi folyások némelyike esetén a szexuális partner vizsgálata, kezelése és ellenőrzése is indokolt a ping-pong fertőzés elkerülése érdekében.

Jöjjön el STD rendelésünkre, ahol kiderítjük panaszai okát, és megszabadítjuk a kellemetlenségektől

hüvely folyás  hüvely folyás

Hogyan állapítjuk meg, és mi okozza a hüvelyi folyást?

Alapos kikérdezés után megvizsgáljuk a beteget. Megtekintjük a külső nemi szerveket, megtapintjuk a lágyéki nyirokcsomókat, majd hüvelytükörrel feltárjuk a hüvelyt. Megfigyeljük a nyálkahártya állapotát, a váladék jellemzőit. A hátsó hüvelyboltozatból váladékot veszünk laboratóriumi vizsgálatokra.

Hogyan készüljünk STD mintavételre? (Részletekért kattintson a Mintavételek fülre!)

 

Az első és legfontosabb a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata. A váladékot sóoldattal keverve frissen vagy tárgylemezre kikenve, speciálisan megfestve azonnal megnézhetjük. A kenetben jól látható a hüvelyflóra állapota, gyulladásos sejtek (gennysejtek) jelenléte, illetve néhány esetben maga a kórokozó is (nagy mennyiségű sarjadzógomba, Trichomonas vagy baktériumok).

A következő lépés a váladék laboratóriumi vizsgálata, ahol tenyésztést, azonosítást és antibiotikum/gomba elleni szer érzékenységi vizsgálatot végeznek, illetve bizonyos nehezebben tenyészthető és/vagy szállítható kórokozók esetén molekuláris genetikai eljárással, ún. PCR vizsgálattal mutatják ki a kórokozót. Ezek a vizsgálatok hosszabb időt vesznek igénybe, eredményt kb. egy hét alatt kapunk a laboratóriumokból.

Kérjen időpontot STD vizsgálatra!

  

A kórokozók jelenléte biztosan tüneteket idéz elő?

Nem ritka az sem, hogy a kórokozó-hordozás tünetmentes állapot, hiszen a hüvely flórájában sokféle mikrorganizmus fordul elő. Bizonyos mikrobák esetében, ha csekély a fertőzöttség, még nem beszélhetünk kóros állapotról (pl.Gardnerella vaginalis, sarjadzógomba, B csoportú Streptococcus, E. coli esetében), de a nagymennyiségű mikrobával való fertőzöttség már betegségeket idézhet elő (például bakteriális vaginózist, gombás hüvelygyulladást, aerob vaginitist).

Kérjen időpontot vizsgálatra!

Dr. Várkonyi Viktória válaszol

 

Dr. Tisza Tímea válaszol

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:16 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 26. 11:40)

Kapcsolódó tartalmak
Nemi szervek bőrbetegségei - Lichen Sclerosus
Nemi szervek bőrbetegségei - Lichen Sclerosus
STD szűrés
STD szűrés
Visszatérő hüvelygomba
Visszatérő hüvelygomba
Várja önt:
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Mohos Anita
Dr. Mohos Anita
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Bodai Katalin
Dr. Bodai Katalin
Dr. Oláh Rebeka
Dr. Oláh Rebeka
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Várkonyi Viktória PhD.
Dr. Várkonyi Viktória PhD.
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta