Hüvelyi folyás

Mik a hüvelyi folyás legfőbb okai?

A hüvelyi folyás több okra vezethető vissza. Tévedés, hogy kizárólag gombás fertőzés okozhatja. Ezért a tünetek jelentkezésekor szakemberhez kell fordulni, mert a pontos diagnózison alapuló kezelés vezethet csak eredményre. A különféle házi szerek és vény nélkül kapható patikai szerek használata ugyanis sokszor kifejezetten káros lehet.

Milyen tünetei vannak a hüvelygyulladásnak?

A hüvelyi folyás a hüvely gyulladásának következménye, az esetek többségében megnövekedett hüvelyi váladékozással jár. A hüvelyi folyás mennyisége, színe, szaga az egyes kórokozókra jellemző, ennek ellenére minden esetben törekedni kell a pontos diagnózisra. Csupán a beteg panaszai és tünetei alapján hiba lenne elkezdeni a kezelést, mivel – bár többféle kórállapot is nagyon hasonló tüneteket mutathat – a kezelés a fertőzés fajtájától függően eltérő lehet.
A hüvelyi folyás különféle panaszokkal társulhat: égő, csípő érzés, viszketés, fájdalom vizeléskor, vagy a szexuális aktus során. A szeméremtest kipirosodása, váladékozása, a hüvelybemenet kisebesedése, érzékennyé válása kísérheti a hüvelyi folyást, különösen olyankor, ha nagyobb mennyiségű váladék képződik, mely feláztatja, irritálja, másodlagosan károsítja a külső nemi szervek bőrét, nyálkahártyáját.
Kérjen időpontot vizsgálatra!

Mi a hüvelyi folyás oka?

Hüvelyi folyás sokféle okból jöhet létre. Ilyen a mechanikus irritáció (pl. a szexuális aktus nem kielégítő nedvesedés vagy túlzottan hosszan tartó behatolás esetén), kémiai irritáció vagy allergiás reakció (kozmetikumok, intim dezodorok, síkosítók, szappanok, hüvelyöblítő szerek, gumióvszer, tampon, intim betétek, illatosított WC papír, uszodavíz stb.). Előfordulhat a partner spermájára adott allergiás reakció, de ez igen ritka jelenség.
Gyakran áll a háttérben a hüvelyi pH megváltozása (túlzottan lúgos vagy savas irányban való eltolódása), ami például antibiotikumos kezelés vagy savas hüvelyöblítő szerek indokolatlan és felesleges használata következtében alakulhat ki.
Nem ritkán a változó korral (menopausa), vagy különböző fiziológiás állapotokkal – ilyen például a terhesség – vagy gyógyszer-szedés miatt előforduló hormonális eltérések idézhetik elő (például fogamzásgátlók szedése, vagy a teherbeesést elősegítő hormonkezelések is ilyenek). A különböző mikrobák a hüvely nyálkahártyáján megtelepedve és elszaporodva szintén többé vagy kevésbé súlyos tünetekkel járó hüvelyi folyást válthatnak ki.

A hüvelyi folyás lehet azonban a méhnyak-csatorna, a méhnyálkahártya vagy a petevezetékek fertőzéses gyulladásának másodlagos következménye is a lecsorgó lúgos hatású gennyes váladék hatására.

Méhszájseb oka és következménye is lehet a hüvelygyulladásnak! Kérjen időpontot vizsgálatra!

Hogyan gyógyítjuk a hüvelyi folyást?

A hüvelyi folyást a háttérben álló kórokozó vagy egyéb tényező ismeretében célzottan kell kezelni. Hüvelykúpok, krémek, szájon át szedhető szerek széles tárháza áll rendelkezésünkre,és amennyiben pontosan fel tudtuk állítani az oki diagnózist, a kezelés biztosan hatásos lesz. A kezelés után érdemes kontrollvizsgálatot végezni, mert a panaszok megszűnése nem jelenti szükségképpen a probléma végleges megoldását.
A fertőzéses eredetű hüvelyi folyások némelyike esetén a szexuális partner vizsgálata, kezelése és ellenőrzése is indokolt a ping-pong fertőzés elkerülése érdekében.

Jöjjön el STD rendelésünkre, ahol kiderítjük panaszai okát, és megszabadítjuk a kellemetlenségektől!

Hogyan állapítjuk meg, hogy mi okozza a hüvelyi folyást?

Alapos kikérdezés után megvizsgáljuk a beteget. Megtekintjük a külső nemi szerveket, megtapintjuk a lágyéki nyirokcsomókat, majd hüvelytükörrel feltárjuk a hüvelyt. Megfigyeljük a nyálkahártya állapotát, a váladék jellemzőit. A hátsó hüvelyboltozatból váladékot veszünk laboratóriumi vizsgálatokra.

Hogyan készüljünk STD mintavételre? Részletekért kattintson ide!

Az első és legfontosabb a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata. A váladékot sóoldattal keverve frissen vagy tárgylemezre kikenve, speciálisan megfestve azonnal megnézhetjük. A kenetben jól látható a hüvelyflóra állapota, gyulladásos sejtek (gennysejtek) jelenléte, illetve néhány esetben maga a kórokozó is (nagy mennyiségű sarjadzógomba, Trichomonas vagy baktériumok).
A következő lépés a váladék laboratóriumi vizsgálata, ahol tenyésztést, azonosítást és antibiotikum/gomba elleni szer érzékenységi vizsgálatot végeznek, illetve bizonyos nehezebben tenyészthető és/vagy szállítható kórokozók esetén molekuláris genetikai eljárással, ún. PCR vizsgálattal mutatják ki a kórokozót. Ezek a vizsgálatok hosszabb időt vesznek igénybe, eredményt kb. egy hét alatt kapunk a laboratóriumokból.
Kérjen időpontot vizsgálatra!

A kórokozók jelenléte biztosan tüneteket idéz elő?

Nem ritka az sem, hogy a kórokozó-hordozás tünetmentes állapot, hiszen a hüvely flórájában sokféle mikrorganizmus fordul elő. Bizonyos mikrobák esetében, ha csekély a fertőzöttség, még nem beszélhetünk kóros állapotról (pl.Gardnerella vaginalis, sarjadzógomba, B csoportú Streptococcus, E. coli esetében), de a nagymennyiségű mikrobával való fertőzöttség már betegségeket idézhet elő (például bakteriális vaginózist, gombás hüvelygyulladást, aerob vaginitist).
Kérjen időpontot vizsgálatra!

Dr. Várkonyi Viktória válaszol

 

Dr. Tisza Tímea válaszol

 

Várja önt:
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Palikó Barna
Dr. Palikó Barna
Dr. Tóth Béla
Dr. Tóth Béla
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka