Gyermekbőrgyógyászat

gyermekbőrgyógyászatA gyermekbőrgyógyászat a 18 éven aluli páciensek bőrének, hajának, körmeinek egészségével foglalkozik. Megjelenésünket alapvetően határozza meg bőrünk, nincs ez másképp a gyermekek és kamaszok esetében sem, de életkoruknak megfelelően speciális bőrgyógyászati problémák jellemzők.

A gyermekkorban igen gyakoriak a bőrbetegségek, kezelésük általában több türelmet, szakértelmet igényel.

A gyerekek sokszor nem veszik észre és nem szólnak, ha karjukon, lábukon, vagy a hajlatokban valami viszket, így sok esetben csak a szülő veszi észre a látható tüneteket fürdetéskor.


Mik a leggyakoribb gyermek bőrbetegségek?

A gyermekbőrgyógyászati szakrendelésen leggyakrabban az alábbi betegségekkel jelentkeznek kis pácienseink:

  • Csecsemőknél előfordulhat a pelenka alatti területek gyulladása, például hasmenés megbetegedést követően. Az éranyajegyek (haemangiomák) kezelése gyakran ebben a korban történik meg. Ebben a korcsoportban is jellemző bőrgyógyászati probléma az ekcéma, vagyis az atopias dermatitis.

  • Óvodáskorú gyermekeknél az ekcéma, a szemölcsök, a gombás fertőzések és az ótvar fordul elő leggyakrabban.

  • Iskoláskorban az anyajegyek miatt keresik fel sokszor a gyermekbőrgyógyász szakorvost, továbbá a hormonális változások beindulása miatt egyre fiatalabb korban okoznak problémát az aknék, pattanások is.

gyermek bőrgyógyászatEkcéma (atópiás dermatitisz)

Az ekcéma a bőr száraz, piros, erősen viszkető gyulladásos megbetegedése. Hátterében a genetikai hajlam, a bőr barrierjének megváltozása és számos környezeti faktor áll. A gyermekkori ekcéma kezelése kiemelten fontos, hiszen így a később esetlegesen kialakuló légúti panaszok (asztma, szénanátha, hörghurut) jelentősen csökkenthetők és a gyermek életminősége is számottevően javul.

Vírusos szemölcsök

A szurkált, tagolt felszínű, tömött tapintatú csomók, általában nem fájdalmasak, azonban minden esetben szükséges bőrgyógyászhoz fordulni vele, mert csak a szemölcs szakszerű eltávolításával szüntethető meg.

Kiütések

A kiütések oka lehet ételallergia, vagy akár vírusfertőzés következménye is, aminek kiderítéséhez és hatékony kezeléséhez elengedhetetlen a bőrgyógyászati vizsgálat is.

gyermekbőrgyógyászAnyajegyek

A születéskor már megjelenő anyajegyek rendszeres ellenőrzése különösen fontos a melanómák kialakulásának megelőzésére. Az anyajegyek vizsgálata dermatoszkóppal történik, így az anyajegyek széle, színe és mérete tökéletesen láthatóvá válik.

Akne

A serdülőkorban kialakuló bőrbetegség először zárt mitesszerként jelentkezik, általában az arcon, mellkason és a háton, súlyosabb esetben akár gennyes bőr alatti csomókká fejlődnek és akár hosszútávon hegeket is hagyhatnak. Rendszeresen gondozva azonban sikerrel kezelhető és megelőzhetők a maradandó bőrhibák.

Hajhullás

Az általánosan, vagy foltokban jelentkező hajhullásnak különböző okai lehetnek, okozhatja gombás fertőzés, bakteriális góc (például mandulagyulladás), vashiányos vérszegénység vagy anyagcserezavar is.

Bőrfertőzések

A bőrfertőzések hátterében különféle kórokozók, leginkább baktériumok, gombák vagy vírusok állnak. A központunkban található gyermekbőrgyógyászat tapasztalt szakorvosokkal biztosítanak pontos diagnózist és hatékony kezelést.

Bakteriális bőrfertőzések:

gyermekbőrgyógyászÓtvar

A leggyakoribb, baktérium okozta bőrfertőzés az ún. ótvar – a bőr felszínes rétegeiben, mely gyermekközösségekben könnyen elterjedhet. Rendkívül fertőző. Hámfosztott, illetve mézsárga pörkkel fedett területek jelennek meg a test bármely pontján.

Orbánc

A bőr mélyebb rétegeit érintő bakteriális fertőzés az orbánc, amely lángnyelvszerű, meleg tapintatú bőrtünet megjelenésével jár, hidegrázás, láz is kísérheti. Ez is bárhol kialakulhat, gyakoribb azonban a végtagokon. Kisgyermekek és idősek kiemelten veszélyeztetettek, de más életkorban is előfordulhat. A baktériumok a bőr függelékes részeit is megfertőzhetik, szőrtüszőgyulladást, körömágygyulladást és faggyúmirigy gyulladást okozva. Helyileg fertőtlenítő ecsetelőkkel, antibiotikum tartalmú kenőcsökkel, krémekkel történik, súlyosabb esetben, akár szájon át adható antibiotikumot is felír a gyermekbőrgyógyász.

Gombás bőrfertőzések

Csecsemőkön igen gyakori a pelenkás táj gombás fertőzése, míg gyermekkorban leginkább a hajas fejbőr és a test kisállatoktól (macska, tengeri malac, aranyhörcsög stb.) elkapott gombás fertőzése dominál. Utóbbi érményi hámló plakkok megjelenésével jár.
Bőrgyógyászaink nagy figyelemmel és gyakorlattal esetenként mintát is vesznek az érintett területekről, melyet a laboratóriumi vizsgálat után beazonosítanak, így célzott kezelést végezhetnek antimikotikumokkal, helyileg vagy belsőleg.

Vírusos bőrfertőzések

Nagyon változatos tünetekkel járhat, jelentkezhetnek hólyagok, viszkető összefolyó, vörös, kiemelkedő területek, illetve különféle növedékek, ún. szemölcsök. Gyermekkorban az uszodaszemölcs gyakori vírusfertőzés, mely az uszodavíz közvetítésével, illetve bőr-bőr kontaktussal egyaránt terjed.

Tinédzserkori bőrpanaszok

A serdülőkori pattanások gyakran kiküszöbölhetetlenek. Sajnos komoly kozmetikai problémákat és pszichés terhelést okoznak.

Számos oka lehet: öröklődés/ hajlam, hormonális ok, illetve kórokozók a szőrtüszőben.

Az állapot romlását okozhatja az arcbőr helytelen tisztítása, nyomkodása, kaparása, a helytelen táplálkozás (pl. csokoládé, zsíros ételek, olajos magvak, tej, tejtermékek túlzott fogyasztása) és a stressz.

Akné esetében enyhébb formákban a zárt mitesszerek dominálnak, majd apró gennyes bőrtünetek, kemény kis kiemelkedések láthatók az arc, a mellkas és a hát bőrén, súlyos esetben nagyobb, gyulladt, törmelékes gennyet ürítő csomók keletkeznek.

Szakszerű, időben elkezdett kezeléssel a pattanásokat, a velejáró kedvezőtlen kozmetikai képet és pszichés hatásokat csökkenteni lehet, szerencsés esetben a fiatalok tünetmentesíthetők.

Csak a megfelelően kivitelezett, gyógykozmetikában képzett kozmetikus tisztító kezelése segít a bőrgyógyászaink által vezetett kezelésben. A helyi szereket – kíméletes tisztítás, óvatos felületes hámlasztás, a szőrtüszőkben érvényesülő antibakteriális fertőtlenítő szerek – nem kellő hatás esetén szisztémás gyógyszereléssel kell kiegészíteni.

Ennek laboratóriumi vizsgálat és ellenőrzés is feltétele. A külső és belső kezelés alkalmazásának indikációját, azok arányát az optimális kezelés érdekében tapasztalt gyermekbőrgyógyász hivatott felállítani.
tinédzser bőrgyógyászat  tini bőrgyógyászat

baba bőrgyógyászMikor érdemes felkeresni a gyermekbőrgyógyászatot?

A kellemetlen bőrtüneteknek több kiváltó oka is lehet, amiket minden esetben javasolt mielőbb kideríteni, hogy a bőrbetegség orvosolható legyen.

Mi történik a gyermekbőrgyógyászati vizsgálat során?

A gyermekbőrgyógyászati vizsgálat a kis beteg kórelőzményének (anamnézisének) felvételével kezdődik. A bőrgyógyász részletesen kikérdezi a szülőt és a gyermeket is az észlelt tüneteiről, elsősorban a bőrre vonatkozó, de minden egyéb korábbi betegségről is. Ezután a gyermekbőrgyógyász az elváltozott bőrfelület megtekintésével folytatja a vizsgálatot. Szükség esetén, nagyítóval vagy speciális, belső világítással és nagyítóval ellátott eszközzel, az úgynevezett dermatoszkóppal közelebbről is megvizsgálja a hám és az irha képleteit.

A gyermekbőrgyógyász a diagnózis felállításához elrendelhet vérvizsgálatot, illetve tovább irányíthat más szakorvoshoz, például a belgyógyászhoz, illetve sebészetre, hogy a problémás bőrelváltozásokat eltávolítsa.

Milyen kezelési lehetőségek érhetők el a gyermekbőrgyógyászaton?

A gyermekbőrgyógyászati szakrendelésen az alábbi kezelési lehetőségek érhetők el:

  • Melanóma szűrése

  • Jóindulatú bőrgyógyászati elváltozások eltávolítása

  • Vírusos szemölcsök eltávolítása

  • Gombás, bakteriális megbetegedések kezelése

  • Pikkelysömörös, ekcémás gyermekek kezelése, gondozása

  • Hajhullás kivizsgálása, kezelése

  • Bőrgyógyászati allergológiai kezelések

gyermek bőrgyógyász  gyermekbőrgyógyász
​​​​​​​
gyermekbőrgyógyászati vizsgálat  Gyermekbőr problémák

Miben más a gyermekbőrgyógyászat, mint a felnőtt?

A vizit nagyobb részét tölti ki a gyermekek megnyugtatása, illetve dicséretet is kapnak a vizsgálat végén az okos viselkedésért. Orvosi szempontból a bőrtünetek megjelenése is más, a gyermekbőr magasabb víztartalma miatt. Mivel gyermekeknél könnyebben alakulnak ki mellékhatások, illetve egyes gyógyszerek gyermekkorban nem vagy különös körültekintéssel alkalmazhatóak, ezért a kezelés is eltér a felnőttekétől.

Hogyan kell felkészülni a gyermekbőrgyógyászati vizsgálatra?

A korábbi vizsgálatokról, alkalmazott kezelésekről érdemes összekészíteni a fontosabb ambuláns lapokat, zárójelentéseket. A gyermeket a rendelőbe érkezés előtt készítsék fel arra, hogy a vizsgálat során le kell vetkőzni sokszor az egész testfelszín áttekintésére szükség lehet. Érdemes a kisebb gyermeknek mesélni az orvosi vizsgálatról.


Jelentkezzen be most gyermekbőrgyógyászati konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu

telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 12:10 (Utolsó frissítés: 2022. 10. 28. 09:35)

Kapcsolódó tartalmak
Ekcéma kezelése hatékonyan
Ekcéma kezelése hatékonyan
Ótvar tünetei és kezelése
Ótvar tünetei és kezelése
Szemölcsök kezelése és eltávolítása
Szemölcsök kezelése és eltávolítása
Várja önt:
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Bodai Katalin
Dr. Bodai Katalin