Orbánc tünetei és kezelése

Szerző: Dr. Kovács Fruzsina Annaorbánc


Mi az orbánc?

Az orbánc a bőr- és lágyrész fertőzések közé tartozó nagyon gyakori, hirtelen fellépő megbetegedés. A bőr felületes, illetve mélyebb rétegeinek gyulladása jellemzi, melyet bakteriális fertőzés okoz, és rendszerint magas láz és hidegrázás kíséri.


Hogyan alakul ki az orbánc?

Körülbelül 30 százalékban a Streptococcus pyogenes nevű baktérium a kórokozó, azonban Streptococcus haemolyticus, ritkábban Staphylocossus aureus vagy más baktériumok is okozhatják. A gennykeltő kórokozók az apró hámsérüléseken keresztül bejutva okoznak gyulladást. Ez a behatolási kapu lehet egy műtéti terület vagy akár a kiszáradt bőr berepedése, de gyakori a lábujjak közötti gombás fertőzés okozta kis hámsérülés is. 


Hogyan diagnosztizáljuk az orbáncot?

Az orbánc jellegzetes lokalizációja az alsó végtag, de bármelyik régióban jelentkezhet, így akár arcon is előfordulhat. Fizikális vizsgálat során az érintett bőrterületen lángnyelvszerű bőrpír, helyi duzzanat látható, mely tapintásra melegebb tapintatú, kifejezetten nyomás érzékeny. A gyulladás a nyirokutak mentén gyorsan terjed, gyakran regionális nyirokcsomók fájdalmas duzzanata kíséri.


Milyen tünetekkel jár az orbánc?

A tünetek az enyhe bőrpírtól, a hólyagos, majd kifekélyesedő, esetleg tályogos, a bőr mélyebb szöveteit is érintő bőrgyulladásig terjedhetnek, kezelés nélkül szeptikus állapothoz is vezethetnek.
Általános tünetek közül hidegrázás, láz, étvágytalanság, hányinger, akár hányás is jelentkezhet. Idős betegeknél azonban az általános tünetek enyhébbek lehetnek, esetleg hiányozhatnak.


Hogyan kezeljük az orbáncot?

A betegség oki kezelése antibiotikumokkal történik, kiegészítésképpen láz- és fájdalomcsillapítókat alkalmazunk. A beteg ágynyugalma javasolt, az érintett végtag lógatása kerülendő. Az apróbb sebek antiszeptikus kezelése szükséges, a helyi bőrgyulladás mentén hűtőborogatást, majd végtagi lokalizáció esetén, a tünetek enyhülésével rugalmas pólyát alkalmazhatunk. A fertőzés visszatérhet, ezért kiemelt fontossággal bír a lehetséges behatolási kapunak alkalmas bőrtünetek kezelése is (pl.: lábujjak közötti gombás tünet gombaellenes kezelése).

A tünetek észlelése esetén a lehető leghamarabb kérjen időpontot bőrgyógyász szakorvosaink valamelyikéhez!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 04. 09. 15:45 (Utolsó frissítés: 2021. 02. 26. 16:46)

Várja önt:
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Sárdy Nóra
Dr. Sárdy Nóra
Dr. Diczig Brigitte
Dr. Diczig Brigitte
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka