Ótvar tünetei és kezelése

Szerző: Dr. Kovács Fruzsina Anna


Az ótvar tünetei

Az ótvar (impetigo) egy igen fertőző, gyakori bőrbetegség, mely nem gyógyuló, fokozatosan terjedő sebek formájában jelentkezik. A sebek fájdalmasak, viszketnek, vaskos mézsárga pörkkel fedettek. Gyermekeknél gyakori a hólyagképződés, azonban álló falú hólyagot ritkán láthatunk, gyakran már csak a nedvedző hámhiányt, majd a pörkös tünetet észleljük. A sebek jellegzetesen az orr és a száj körül jelennek meg, de kézzel vagy ruhával, törölköző segítségével könnyen szóródhatnak testszerte.


Az ótvar kialakulása

Az ótvar egy Streptococcus pyogenes, esetleg Staphylococcus aureus okozta bakteriális fertőzés, mely többnyire csak a bőr felsőbb rétegét érinti, azonban ritkán a gyulladás a bőr mélyebb rétegeibe is terjedhet, kezeletlen esetben mély fekélyek (echtyma) kialakuláshoz is vezethet. Leggyakrabban szövődménymentes gyógyulásra számíthatunk, azonban ritkán heges maradványtünetet hagyhat maga után a gyulladás.


Az ótvar diagnosztizálása

A diagnózis felállításához nincs szükség specifikus vizsgálatokra, általában a tapasztalat alapján végzett kezelés elegendő. Az esetek jelentős részében az ótvar kezelésekor a lokális antiszeptikus kezelés elegendő. Ha több elváltozás is kialakult, akkor hatékonyabb a terápia, ha gyógyszer formájában, szájon át adjuk az antibiotikumot.


Az ótvar kezelése

Az orvosi ellátáson túl a páciens kezelésének otthonában is folytatódnia kell.
Ha valakinek ótvarnak megfelelő tünete lesz, az antibakteriális kezelésen felül fontos a baktériumban gazdag tapadós pörk óvatos leáztatása, folyóvízzel történő tisztálkodás, illetve a sebek rendszeres kötözése. Érdemes elkülöníteni a beteg ruháit, törülközőit, ágyneműit a családtagokétól, valamint javasolt azok rendszeres, magas hőfokon történő mosása is. A helyi kezelés során egyszer használatos gumikesztyű viselésével, gyakori kézmosással, körmök rövidre vágásával megelőzhető a fertőzés továbbadása. Fertőző, tünetes gyermekeket ne engedjünk közösségbe, amíg a kezelőorvos erre engedélyt nem ad.


Melyek azok a tényezők, melyek növelik a fertőződés kockázatát?

A gyermekek bőrszerkezetéből adódóan, dominálóan a 2-5 éves korosztály betegszik meg, de idősebb korosztály körében is találkozhatunk ótvaros tünettel. Zárt, nagyobb közösségek (óvoda, bölcsöde) fokozott kockázatot jelentenek. Testkontaktussal járó sportok (pl.: birkózás), apróbb bőrsérülések (akár borotválkozás is) növelhetik a baktérium átadásának lehetőségét, így elősegíthetik az ótvar terjedését. Cukorbetegek, legyengült immunrendszerrel rendelkező betegek esetében gyakrabban észlelhető az echtyma, mely az impetigo (ótvar) mélyebb és súlyosabb formája.

Ótvar kezelésében kérje bátran tapasztalt bőrgyógyászaink segítségét!

Ha Ön is a fenti problémáktól szenved, egyeztessen időpontot szakorvosi konzultációra!

Jelentkezzen be most konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu

telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832

A bőrgyógyászati szakrendelésünk árai itt érhetőek el.


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 04. 23. 14:57 (Utolsó frissítés: 2022. 12. 14. 15:33)

Várja önt:
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Mohos Anita
Dr. Mohos Anita
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László
Dr. Bodai Katalin
Dr. Bodai Katalin
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta