Akne és pattanás

Az akne kezelése, vagy pattanás kezelése szakértelmet igényel. Ezt a gyakori bőrbetegséget a faggyúval eltömődött pórus gyulladása okozza. Főként az arcon, a nyakon, a mellkason, a háton és a vállakon alakul ki. Elsősorban a serdülőkorúakat érinti, de előfordulhat felnőtt korban is.

Ne kezdje el önállóan a kezelést, bízza inkább szakemberre, aki hegek nélkül tudja eltüntetni a pattanásokat!


Miért fontos az akne és pattanás kezelése?

Ugyan vannak olyan esetek mikor az akne mögött nem húzódik komoly probléma, azonban sokszor súlyos betegségre hívhatja fel a figyelmet, többek között ilyen a PCOS is.
A PCOS, vagyis policisztás ovárium szindróma manapság számos nő életét keseríti meg, és, ha nem ismerik fel időben, vagy nem kezelik megfelelően, a PCOS daganatok kialakulásához, meddőséghez, cukorbetegséghez, inzulinrezisztenciához, szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.
 

Mikor forduljon orvoshoz a pattanás, vagy akne kezelése során?

Ha gyulladt pattanást vagy pattanásokat észlel a bőrén, ne kezdje el önállóan kezelni, mert ez sokszor hegesedéshez vezet és nem hatékony. Rendelésünkön gyakran tapasztaljuk, hogy pácienseink már számtalan kozmetikum eredménytelen kipróbálása után fordulnak hozzánk.
Bízza inkább szakorvosra az akne kezelését, aki a probléma típusától és súlyosságától függően állapítja meg a személyre szabott terápiát.

Jelentkezzen be szakrendelésünkre, ahol szakorvosaink többféle kezelési lehetőség közül választják ki az Ön számára legmegfelelőbbet.

 

Kamaszkori akne

A hormonális változások miatt valóban a tinédzserek a legérintettebbek a gyulladt pattanásokkal kapcsolatban. Az aknék megjelenése a kamaszoknál nemcsak a bőrükön hagyhat mély nyomokat, hanem a lelkükben is. Ezért különösen fontos, hogy minél hamarabb megkezdődjön a számukra megfelelő kezelés.

 

Hogyan zajlik a pattanás kezelése?

Az első találkozás alkalmával az orvos megállapítja, hogy milyen típusú és súlyosságú az akne. Kivizsgálja a háttérben lévő okokat (pl. PCOS, hormonháztartás egyéb zavarai, táplálkozás és életmód), majd azokat figyelembe véve javasolja az alábbi megoldások közül a leghatékonyabbat. 

  • gyógyszeres kezelés

  • gyógyszer tartalmú, vényköteles krémek, oldatok

  • frakcionált lézerkezelés

  • dietetikus tanácsadás

  • orvos kozmetikai kezelés

Akné kezelése

Akné kezelésének eredménye a 4. hónap után (Fotó: Dr. Diczig Brigitte)

A pattanások utáni hegek eltüntetése

Sajnos főként a helytelen kezelés következményeként az aknék maradandó hegeket hagyhatnak. Különösen az arcon okozhatnak esztétikai problémát, esetleg gátlásokat. Szakrendelésünkön az alapos bőrgyógyászati vizsgálatot követően frakcionált lézerterápia segítségével kezeljük a hegeket.

Figyelmeztetés: A cikkben ismertetett kezelési lehetőségek eredményei egyénenként eltérőek lehetnek, és nem garantáltak.


 

Dr. Tisza Tímea válaszol


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 12:13 (Utolsó frissítés: 2021. 03. 16. 15:24)

Várja önt:
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Mohos Anita
Dr. Mohos Anita
Dr. Baranyai Gerda
Dr. Baranyai Gerda
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta