Bőrfertőzések kialakulása és típusai

A bőrfertőzések kialakulása

Szerző: Dr. Szandányi Réka

A bőrgyógyászati rendelőkben a betegek igen nagy százaléka bőrfertőzés miatt jelentkezik. Ilyenek a bőrnek, a bőrfüggelékeknek, a szőrtüszőknek, faggyúmirigyeknek, illetőleg a körömnek a fertőzései, de sokszor nyálkahártya fertőzésekkel is felkeresnek bennünket. Elsősorban a nemi szervek fertőzéseivel fordulnak hozzánk,de a száj nyálkahártyája vagy a végbél fertőzései is sokszor a bőrgyógyászati rendeléseken kerülnek ellátásra.


Bőrfertőzések típusai: Elsődleges és másodlagos bőrfertőzések

A bőrfertőzések lehetnek elsődlegesek vagy másodlagosak.

Másodlagos bőrfertőzés akkor alakul ki, amikor valamilyen meglévő bőrgyógyászati megbetegedés talaján történik felülfertőződés. Erre legjobb példa az ekcéma, ahol a gyulladás miatt a bőr védekező funkciója meggyengül, és sem a védő lipid réteg, sem a védő mikroba réteg nem tudja megóvni a különböző kórokozók támadásaitól, másrészt, a viszketés következtében az állandó vakarás is felsérti mechanikusan a bőrfelszínt, emiatt sokkal könnyebben behatolhatnak a különböző kórokozók.

Az elsődleges bőrfertőzés azt jelenti, hogy maga a kórokozó károsítja meg olyan mértékben a bőrt, – a hámot, illetve a hám alatti struktúrákat – a bőrfüggelékeket, hogy azzal gyulladást okoz.

Ennek a gyulladásnak látjuk a tüneteit, a bőrpírt, a hólyagokat, a sebeket, a növedékeket, a göbcséket, és ezek a bőrfertőzés mellett valamilyen szubjektív panaszt is okoznak (égés, viszketés, fájdalom).


A bőrfertőzések okai

Meglehetősen sokféle kórokozó okozhat bőrfertőzést, ezek lehetnek baktériumok, vírusok, gombák, vagy állati élősködők.


A bakteriális bőrfertőzések között a leggyakoribb az ótvar. Az ótvar felületes gennyes bőrfertőzés. Nagyon gyorsan, sokszor órák alatt vékony, petyhüdt falu, gennyes váladékkal telt hólyagok alakulnak ki a bőrfelszínen, melyek megnyílnak, és gyulladt alapú, pörkkel fedett sebekké alakulnak.

A mélyebb gennyes bőrfertőzések közé tartozik az orbánc, mely gennykeltő baktériumok által okozott gyulladás a nyirokrendszerben. Magas lázzal, hidegrázással, az érintett területen élénkvörös, lángnyelvszerűen terjedő bőrpírral jár. Elsősorban a végtagokon,itt is az alsó végtagon illetve az arcon alakul ki. A kórokozók apró sebeken (lábujjak közti, orrnyílásban kialakul berepedés) át hatolnak be a mélyebb bőrrétegekbe.

Gyakran találkozunk a bőrfüggelékek gennyes fertőzéseivel, a szőrtüsző gyulladással és a furunculus kialakulásával is. Ilyenkor a bőrfelszínen élő gennykeltő baktériumok kerülnek be a szőrtüszőbe,és alakítanak ki gyulladást. Mechanikus hatás pl. vakarózás, a ruházat dörzsölése vagy kisebb elváltozások a beteg által történő nyomkodása hozhatja létre a fertőzést.


A vírusos bőrfertőzés sokszor gyulladást, kiütést, hólyagot, hólyagocskákat okoz, de vannak olyan vírusok is, melyek növedékeket hoznak létre, ilyen például az uszoda szemölcs, vagy a HPV által okozott különböző szemölcs típusok (közönséges szemölcs, nemiszervi szemölcs, lapos szemölcs, futószemölcs).

A közönséges szemölcs általában a végtagokon, vagy a törzsön jelenik meg. A lapos szemölcs az arcon, kézfejen. A nemi szervi szemölcsök, a condylomák gyakran megnyilvánulnak a nyakon, a hajlatokban, a mell alatt, a filiformis papillomák pedig gyakran az arcon jelentkeznek, ahol is puha tapintatú, bőrszínű vagy barnás, kocsányos növedékek lepik el egyre nagyobb számban a bőrfelszínt.

A herpeszvírus-fertőzések a leggyakoribb vírusfertőzések közé tartoznak. A herpesz vírus különböző alcsoportjai okozzák az ajkak és szem szaruhártyájának fertőzését, a genitális herpeszt, de az övsömör kialakulását is. Az érintett területen rövid viszketéssel vagy bizsergéssel járó bevezető szakasz után apró, sűrűn egymás mellett elhelyezkedő, csoportos hólyagocskák jelennek meg, melyek rettentően fájdalmasak. A fertőzést minél előbb kezelni kell, hogy a lehető legkevesebb szöveti károsodás alakuljon ki. A betegség többszöri kiújulása az élet minőségének romlását eredményezheti, ezért érdemes orvoshoz fordulni a kiújulást megakadályozó gyógyszeres kezelésért és helyi eljárások elvégzése érdekében.


Övsömör

A gombák okozta bőrfertőzések is hozzátartoznak a mindennapjainkhoz. A bőrfelszín gombás fertőzései nagyon gyakran a hajlatokban, az összefekvő bőrterületeken jelentkeznek, tehát az ujjak között, elsősorban a lábujjak között, ahol a nedves, meleg környezet, a lábbeli, a zokni, a harisnya elősegíti ezeknek az elszaporodását és a bőrfertőzés kialakulását.

A kézujjak között is megjelenhetnek gombás bőrfertőzés tünetei, különösen azoknál, akik sok vizes munkát végeznek, pl. háztartási vagy konyhai munkát.

A szabad bőrfelszínen is megjelenhet gombás bőrfertőzés, illetve gyulladás. Lényeges, hogy a körömgombásodás, ami a mai napig népbetegség, már a bőrfüggelékek gombás fertőzéseihez tartozik. Itt is elsősorban a lábkörmökön figyelhető meg ez a bőrfertőzés.

Régebben szinte minden katonaviselt emberen megjelent ez a bőrfertőzés. Többnyire a közös lábbeli használat okozta, mely manapság már szerencsére ritkábban fordul elő.

A bőrfüggelékek gombás betegségeihez tartozhatnak a szakálltáj, vagy hajas fejbőr gombás betegségei, itt a szőrtüsző betegszik meg. Régebben járványokat okoztak a gyerekeknél olyan gombák, melyek állatról emberre terjedtek, tehát kutyáról, macskáról terjedtek a gyerekekre, és így alakult ki a bőrfertőzés.

A nyálkahártyák gombás betegségei – a szájnyálkahártya, a hüvely gombásodása, férfi nemi szerv gombás fertőzései – is igen gyakran okoznak gondot A nők 40%-a életében valamikor átesik egy gombás fertőzésen, 5%-uk pedig visszatérő hüvely-gombásodásban szenved.


Meg kell említenünk a különböző bőrparazitákat is, például a tetvességet, a rühességet.

A tetvesség három formában létezik. Az első a fej-tetvesség, mely mind a mai napig virágzik. Hangsúlyozzuk, hogy ez a probléma bárkit utolérhet, a legelitebb környékeken lévő iskolákban is időről-időre felbukkan. Elsősorban gyermek-közösségekben, hullámokban jelentkező járványokban terjed: iskolákban, sportközösségekben, kollégiumokban, ahol sokan laknak együtt. A kisebb gyerekek számára természetes a szorosabb testi kontaktus, amikor játszanak vagy beszélgetnek, összedugják a fejüket, kölcsönadják egymásnak a tisztálkodó eszközeiket, vagy a fésűjüket, vagy éppen a sapkát, a lányok hajbavalókat cserélgetnek, próbálgatnak.

A fejtetvességet nagyon nehéz lehet egy nagyobb közösségben kiirtani. Ahol nem végeznek alapos tetűirtást és többszöri ellenőrzést, ott újra és újra felütheti a fejét.

A lapos tetvesség manapság relatíve ritkábban fordul elő. Talán azért tapasztaljuk ezt, mert nagyon divatba jött a nemi szervi tájék szőrtelenítése, a fanszőrzet különböző módszerekkel való eltávolítása. (Ez az új keletű szokás másfelől különböző hátrányokkal is jár, mert például a borotválás révén futótűzként terjednek a vírusos szemölcsök a bőrfelszínen.)

Ruhatetvességgel manapság hajléktalanokon lehet találkozni, de normál életkörülmények között lakóknál ez nem jellemző.

A rühességet a rühatka okozza, és meglepően sok, rejtélyesnek tűnő, viszketéssel járó állapot hátterében kerül felfedezésre. A bőrtünetek sokszor jelentéktelenek, apró, pontszerű vakarásnyomok a csukló hajlító felszínén, a köldök körül, a hónaljban, a combokon, a mellbimbók körül. Ritkábban az atka nyálára vagy székletére adott allergiás reakciók súlyosabb tüneteket, ekcémát, csalánkiütést provokálhatnak, illetve a vakarózás következtében kialakuló felülfertőződés ótvart eredményezhet. Jellemző, hogy a viszketés meleg vizes fürdő hatására illetve éjjel ágymelegben fokozódik. Számos esetben az együttlakó családtagokon vagy a szexuális partneren is vannak enyhébb-súlyosabb tünetek.

Kezelésekor erre mindig figyelemmel kell lenni, a környezet fertőtlenítése és a családtagok kezelése – akár tünetesek, akár nem – elengedhetetlen.

Amennyiben a fent leírt tüneteik valamelyikét észleli, foglaljon időpontot bőrgyógyász szakorvosainkhoz!

Dr. Tisza Tímea válaszol

 

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 12:18 (Utolsó frissítés: 2021. 05. 26. 16:55)

Várja önt:
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Bodai Katalin
Dr. Bodai Katalin
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Várkonyi Viktória PhD.
Dr. Várkonyi Viktória PhD.
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László
Dr. Mohos Anita
Dr. Mohos Anita