Csalánkiütés

Szerző: Dr. Tóth Orsolya

Mi a csalánkiütés?csalánkiütés

A csalánkiütés (urticaria) igen gyakori bőrgyógyászati betegség, a lakosság közel egynegyedénél az élete során legalább egyszer kialakul. Szerencsés esetben csak a növénnyel való közvetlen érintkezés kapcsán, a nevét is innen kapta, ugyanis a tünetek csaláncsípésre emlékeztetnek. Hullámzó lefolyást mutat, és az esetek nagy részében spontán gyógyul. Nőkben kétszer gyakoribb. Az életminőséget nagymértékben csökkenti, kihatással lehet a munkahelyi-, valamint iskolai teljesítményre.


Milyen tünetekkel jár a csalánkiütés?

Akár az egész testfelszínt érintően is megjelenhetnek a különböző méretű, bőr szintjéből előemelkedő, kínzóan viszkető, vörös csalánfoltok, melyek nagymértékben hasonlíthatnak szúnyogcsípésre. Jellemző rájuk, hogy gyorsan, pár perc alatt alakulnak ki, helyüket változtatják, „jönnek-mennek”, vándorolnak a test egyéb területeire. Általában 24 órán belül nyom nélkül visszafejlődnek, de egyes típusokban megfigyelhető 24 órán túli fennállás is. Nyomásnak kitett területen és hajlatokban a legerőteljesebbek a tünetek. A csalánkiütés velejárója lehet az ajkak, szemhéjak, nyelv duzzanata, ún. oedemája, melyet angioneuroticus oedemának hívunk.

A tünetek időbeni fennállása alapján megkülönböztetünk akut és krónikus csalánkiütést. Míg a heveny urticaria főként bőrgyógyászati jelentőségű, addig az elhúzódó esetekben már belső szervi és szisztémás betegségek kizárása is szükséges.


Milyen okai lehetnek a csalánkiütésnek?

A csalánfolt a bőr középső rétegének a vizenyője, mely a bőrerek fokozott átjárhatóságának következménye. Kialakulásában a hízósejtekből felszabaduló hisztamin nevű anyag játszik szerepet, ami számos kiváltó inger hatására bekövetkezhet.

Leggyakrabban heveny virális, bakteriális fertőzés, esetleg bélférgesség váltja ki, ugyanakkor a bőrrel érintkező fizikai ingerek (dörzsölés, nyomás, hideg, meleg, napfény) is állhatnak a háttérben.

6 hétnél tovább való fennállása esetén krónikus gócfertőzés vagy gyulladás (pl. rosszul gyökérkezelt fog, krónikus mandulagyulladás, krónikus nőgyógyászati fertőzés), autoimmun reakció vagy pszeudoallergiás reakció (gyógyszerek, élelmiszerek) állhat a háttérben.


Hogyan diagnosztizáljuk a csalánkiütést?

Magát a csalánkiütést diagnosztizálni egyszerű a tünetek alapján, illetve azok vándorló megjelenése már árulkodó. A kiváltó ok(ok) tisztázására pedig részletes kórtörténet felvétel szükséges, melynek ki kell terjednie a betegség kezdetére, időbeni lefolyására, frekvenciájára, szubjektív tünetek társulására, fertőzés, gyulladás jelenlétére, implantációk, gyógyszeres kezelés vagy éppúgy az emocionális hatásokra is. Sokszor azonban nem derül ki, hogy mi okozta a csalánkiütést, előfordul, hogy hátterében pusztán a stressz vagy más pszichés faktorok állnak.

Csalánkiütés

Csalánkiütés /urticaria/ (Fotó: Dr. Diczig Brigitte)

Milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek krónikus csalánkiütés fennállásakor?

A 6 hétnél tovább fennálló, úgynevezett krónikus csalánkiütést már szükséges kivizsgálni. Ebben az esetben elengedhetetlen a laborvizsgálat (süllyedés, gyulladásos paraméterek). Amennyiben gyulladásra utaló eredmények igazolódnak, úgy góckutatás indítása szükséges az alábbiak kizárására: fogtályog, arcüreggyulladás, epehólyag-gyulladás, nőgyógyászati fertőzés, Helicobacter pylori gyomorfertőzés, valamint pajzsmirigyfunkció és pajzsmirigy-ellenes autoantitestek vizsgálata is.


Hogyan kezeljük a csalánkiütést?

A legtöbb esetben spontán elmúlik 24 órán belül, így enyhe esetben kezelése nem szükséges.

Amennyiben sikerül tisztázni az okot, úgy annak célzott megszüntetése (pl. gyógyszer elhagyása, gyulladás kezelése) a terápia kulcsa, de addig is tüneti kezelésként az elsőként választandó az új generációs, nem álmosító hatású antihisztaminok. Kiegészítésként gyakran alkalmazzuk a mediátormentes diétát, amelynek során nem szabad friss zöldségeket, gyümölcsöket, füstölt húsokat, halat, belsőségeket fogyasztani.

Időpont egyeztetésért hívjon minket telefonon, vagy jelentkezzen be online és kollégáink visszahívják! 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 10. 30. 14:12 (Utolsó frissítés: 2021. 03. 23. 12:30)

Várja önt:
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László