Gyermek bőrgyógyászat

 A gyermek bőrgyógyászat és a gyermekek bőre sok szempontból különbözik a felnőttekétől, így más gondoskodást igényel a gyógyítás során. A gyermek bőrgyógyászat foglalkozik ennek a kornak a jellemző bőrproblémáival, betegségeivel, és kezelésükkel.

Gyermek bőrgyógyászati szakrendelésünk keretében Dr. Boér Nóra bőrgyógyász szakorvos várja a kicsiket. Egyeztessen időpontot, hogy megoldást találjunk problémájára!


Újszülött és csecsemőkori, avagy gyermek bőrgyógyászat és bőrápolás

A babákat az élet első egy-két hónapjában még védi az anyától kapott passzív immunitás, és az anyai hormonok hatása érvényesül.
A csecsemők zsírszövete, faggyúmirigyeinek működése még éretlen, emiatt bőrük sérülékenyebb, szárazságra hajlamos. A védelmet nyújtó bőrflóra kialakulásáig fogékonyabb a kórokozókkal szemben, ezért a csecsemők bőre odafigyelést, megfelelő ápolást igényel.
Gyakori probléma, hogy a pelenka alatt a bőr felázik, kipirosodik, esetenként felmaródik. Ennek elkerülése érdekében enyhe szárító-fertőtlenítő krémekkel védjük. a pelenka alatti területet.
A fejbőrön, szemöldökön lévő makacs koszmó is gyakran gondot okoz, mely szaliciles krémmel szépen feltisztítható.


A gyermek bőrgyógyászat leggyakoribb betegségei

Csecsemő és kisdedkorban a leggyakrabban előforduló betegség az atópiás dermatitisz, vagyis a gyermekkori ekcéma. Gyakran találunk családi hajlamot is a háttérben, pl. a szülők ekcémája vagy szénanáthája formájában.
A bőrben ilyenkor kisebb a zsír mennyisége, így vizet sem tud megkötni és száraz, esetleg piros foltok jelennek meg a gyermek arcán, törzsén. Ma már kiváló krémekkel, fürdetőkkel adhatjuk vissza a bőr megfelelő hidratáltságát. Szükség esetén gyulladáscsökkentő krémekkel szüntetjük meg a vörös kiütéseket.
Az esetek egy részében étel allergia (tej, tojás, szója) állhat a háttérben, melyet vérvizsgálattal deríthetünk fel, 1 éves kor fölött. Ezt megelőzően a vizsgálat nem ad értékelhető eredményt.


Baktériumok, gombák, és vírusok okozta fertőzések

Kisgyermekeknél a bőrfertőzések is gyakrabban fordulnak elő.

Főleg a tavaszi-nyári időszakban találkozunk az ótvarral, mely baktérium okozta felületes fertőzés. Ennek ellenére ijesztő látványt tud nyújtani, és mindenképp kezelést igényel. Szerencsére antibiotikus kenőccsel pár nap alatt nyom nélkül gyógyuló betegség.

A házikedvenc macskák, szőrös kis állatok gombás betegséget is terjeszthetnek. A bőrön elhelyezkedő fertőzést krémekkel, a hajas fejbőrön lévőt belső készítményekkel kezeljük.

Uszodában, tornateremben különböző típusú, vírus okozta szemölcsöket (pl. közönséges szemölcs, uszodaszemölcs) szedhetnek össze gyermekeink. Ezek a vírusok csak a bőrfelszínen élősködnek, a vérbe nem jutnak be. Helyi érzéstelenítés után eltávolítjuk, vagy ecsetelők segítségével fokozatosan szüntetjük meg a nem kívánatos fertőzést.
Kiterjedt esetben immunerősítőkkel segítjük a szervezet védekezőképességét.

Gyermek bőrgyógyászunk előre egyeztetett időpontban várja Önt. Foglaljon időpontot telefonon, vagy jelentkezzen online felületünkön!

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 12:10 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 10:53)