STD, urológiai mintavételi tájékoztató férfiak számára

Mind a szűrővizsgálatok, mind egy adott probléma kivizsgálásának fontos része a különböző mikrobiológiai vizsgálatok céljából történő mintavétel. A kóros folyás, égő érzés, viszketés, vizeletcsípés, gáttáji és alhasi fájdalom hátterében többféle kórokozóval történt fertőződés állhat, amit csupán a panaszok, tünetek alapján nem lehet beazonosítani, ezért laboratóriumi vizsgálatokat kell végeznünk.

Amennyiben a vizsgálatok baktérium vagy gomba okozta fertőzést igazolnak, vizsgáljuk az adott kórokozó gyógyszerek iránti érzékenységét is, így a leghatékonyabb, célzott gyógyszeres kezelést tudjuk biztosítani.

A vizsgálatok előtt legalább egy héten belül nem szabad antibiotikumot, gombaölő szert, bármiféle kórokozókra ható gyógyszert szedni, az érintett területre kenőcsöt, ecsetelőt, fertőtlenítőszert alkalmazni! Ellenkező esetben hamis negatív eredményt kapunk, így a vizsgálatnak nincs értelme!

Pontos diagnosztizálás csak a mintavételre vonatkozó szabályoknak megfelelően vett minta alapján lehetséges, ezért nagyon fontos, hogy Ön is figyeljen az alábbiak betartására!

A vizsgálatok egy része vizeletből, vagy húgycső váladékból történik. A vizsgáló orvos határozza meg, hogy az Ön problémája milyen vizsgálati anyag levételét teszi szükségessé.

 

Vizelet vizsgálat

Attól függően, hogy a panaszok a vizeletelvezető rendszer melyik szakaszát érintik, kétféle módon történhet a vizeletminta vétele:

  • Húgycsőben (a húgyhólyagból induló kivezető cső) lévő kórokozó vizsgálata esetén: a vizelet első 30 milliliterére van szükségünk, ezért az általunk adott steril edényt rögtön a vizelet megindulásakor a vizeletsugár alá kell tartani.
  • Húgyhólyag, vagy felsőbb szakasz fertőzésének gyanúja esetén: középsugárból vett vizeletet kérünk. Ebben az esetben a vizelet megindulásakor a toalettbe, ezt követően a steril mintavételi edénybe, majd a végén ismét a toalettbe kell üríteni a vizeletet. Nem kell megszakítani a folyamatot, ügyesen menet közben is el lehet helyezni az edényt a vizeletsugár útjában.

 

Váladékvizsgálat

A húgycsőben lévő váladék vizsgálata: történhet vizeletből, illetve közvetlenül a húgycsőből vett mintából. Ez utóbbi esetén a húgycsőváladékot vékony pálcákkal vesszük le, ami néhány másodperces kellemetlenséggel jár. Váladékvizsgálat esetén kérjük, hogy legalább két órán belül ne vizeljen. A vizelet a húgycsőből kimossa a vizsgálandó váladékot, ami a mintavételt meghiúsítja.

Ha a prosztata váladékának vizsgálatára van szükség: a mintavétel előtt prosztatamasszázst végzünk. A beteg kényelmes oldalfekvő helyzetben helyezkedik el a vizsgálóasztalon, a lábait felhúzza, az orvos pedig a végbélen keresztül néhány másodpercen át megnyomja a prosztatát és az ondóhólyagot. A húgycsövön át távozó váladékot a masszázs utáni vizelet vagy direkt vattapálcás mintavétel révén fogjuk fel.

 

Az ejakulátum vizsgálata

A mellékhere vagy here gyulladásának gyanúja esetén szükség lehet az ondó mikrobiologiai vizsgálatára is. Ekkor 3-5 napos ejakulációmentes időszak után steril edénybe kell a mintát produkálni. Mintaadás előtt a hólyagot ki kell üríteni. Mintaadásra rendelőnkben külön helyiség áll rendelkezésre, de otthon produkált minta is alkalmas a vizsgálatra, ha néhány órán belül a rendelőbe érkezik, és addig hűtőben 4 fokon tárolják.

 

Nemiszervek, végbél környékéről történő mintavétel

Férfiak HPV szűrésekor a makk és a fityma bellemeze bőréről citologiai kefével hámkaparékot veszünk. Az eljárás enyhe kellemetlenséget okoz, de nem fájdalmas.

A nemiszervek vagy a végbél környékén lévő bőr fertőzése vagy gyulladása esetén, szintén szükséges a kórokozó meghatározása. A tünetektől függően vagy vattás pálcával, vagy kis kefével történik a bőr felületéről a mintavétel.

 

Vérvétel

Egyes kórokozók vizsgálata a vérből történik, melynek célja a kórokozóval szemben termelt ellenanyag kimutatása. Ilyen esetben vérvétel előtt nem szükséges éhezni.

Amennyiben szexuális úton átadható fertőzést igazolunk, feltétlenül szükséges a szexuális partner(ek) vizsgálata és kezelése is!

STD rendelésünkön lehetőség van a párok mindkét tagjának összehangolt ellátására!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 02. 09:14 (Utolsó frissítés: 2019. 11. 27. 10:37)