HPV vírus

A HPV vírusrólhpv vírus

A humán papillomavírus (HPV) fertőzés napjaink leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzése. A HPV vírus, miközben az emberi hámsejtekben szaporodik, jóindulatú vagy rosszindulatú növedékek képződését idézi elő.

A jóindulatú növedékek lehetnek a bőrfelszínen bárhol megjelenő közönséges vagy lapos szemölcsök, valamint a nemiszervek és végbélnyílás területén fellépő nemiszervi szemölcsök, más néven kondilómák. Ezeket a HPV alacsony rákkockázatú típusai okozzák.

A HPV magas rákkockázatú típusai laphámrák kialakulásához vezethetnek, melyek közül a legismertebb a méhnyakrák, ami 99%-ban a humán papillomavírus fertőzésnek tudható be. Azonban a női és férfi nemiszervek (szeméremtest, hüvely, hímvessző), a végbélnyílás és a szájüreg laphám rákjainak jelentős része is HPV eredetű. Ezek a daganatok jellemzően lassan alakulnak ki, és számos esetben korai szakaszban ún. "rákmegelőző állapotok" észlelhetőek az érintett területeken. Ilyen állapotok fennállását lehet pl. a nőgyógyászati citológiai vizsgálattal (sejtkenet alapú méhnyakrák szűrés) kimutatni, és még korai szakban beavatkozni, ami teljes gyógyulást hozhat a beteg számára. 

A HPV vírusfertőzés kezdetben lehet tünetmentes, amikor az érintett területen semmilyen elváltozás nem látható, és panaszokat sem tapasztalunk. A fertőzés jelenlétét ilyenkor HPV vírust kimutató tesztekkel lehet igazolni. A tünetmentes fertőzöttek szexuális partnereiket megfertőzhetik.
A HPV fertőzés azonban nem minden esetben vezet betegség kialakulásához, sőt, a fertőzöttek túlnyomó többségéből a vírus néhány hónapon belül magától kiürül. Fontos tehát tudni, hogy a HPV fertőzöttség önmagában nem egyenértékű a HPV okozta betegségekkel!

A HPV okozta betegségek ellátásával számos szakterület foglalkozik: a közönséges szemölcsöket bőrgyógyászok, a nemiszervi szemölcsöket nemigyógyászok, a végbéltájiakat proktológusok (végbél sebészek) távolítják el, míg a HPV okozta laphámrákokat a daganat helyétől függően nőgyógyász, urológus, proktológus, gégész vagy szájsebész kezeli.

Orvosi centrumunkban valamennyi HPV okozta betegség magas színvonalú ellátására felkészültek a szakembereink.


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 08. 11. 11:31 (Utolsó frissítés: 2021. 01. 19. 12:41)

Kapcsolódó tartalmak
HPV férfiakban
HPV férfiakban
Új HPV elleni védőoltás
Új HPV elleni védőoltás
Komplex szájüregi rákszűrés
Komplex szájüregi rákszűrés
HPV teszt
HPV teszt
HPV szűrés
HPV szűrés
Várja önt:
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Diczig Brigitte
Dr. Diczig Brigitte
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Tóth Béla
Dr. Tóth Béla
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka