STD, nőgyógyászati és urológiai mintavételi tájékoztató nők számára

Mind a szűrővizsgálatok, mind egy adott probléma kivizsgálásának fontos része a különböző mikrobiológiai vizsgálatok céljából történő mintavétel. A kóros folyás, égő érzés, viszketés, vizeletcsípés, gáttáji és alhasi fájdalom hátterében többféle kórokozóval történt fertőződés állhat, amit csupán a panaszok, tünetek alapján nem lehet beazonosítani, ezért laboratóriumi vizsgálatokat kell végeznünk.


Amennyiben a vizsgálatok baktérium vagy gomba okozta fertőzést igazolnak, vizsgáljuk az adott kórokozó gyógyszerek iránti érzékenységét is, így a leghatékonyabb, célzott gyógyszeres kezelést tudjuk biztosítani.

Pontos diagnosztizálás csak a mintavételre vonatkozó szabályoknak megfelelően vett minta alapján lehetséges, ezért nagyon fontos, hogy Ön is figyeljen az alábbiak betartására!

 

Vizelet vizsgálat

A vizelet vizsgálata a húgyutak gyulladásainak, fertőzéseinek okát tisztázó kivizsgálás fontos része. Attól függően, hogy a panaszok a vizeletelvezető rendszer melyik szakaszát érintik, kétféle módon történhet a vizeletminta vétele:

  • Húgycsőben (a húgyhólyagból induló kivezető cső) lévő kórokozó vizsgálata esetén: a vizelet első 30 milliliterére van szükségünk, ezért az általunk adott steril edényt rögtön a vizelet megindulásakor a vizeletsugár alá kell tartani.
  • Húgyhólyag, vagy felsőbb szakasz fertőzésének gyanúja esetén: középsugárból vett vizeletet kérünk. Ebben az esetben a vizelet megindulásakor a toalettbe, ezt követően a steril mintavételi edénybe, majd a végén ismét a toalettbe kell üríteni a vizeletet. Nem kell megszakítani a folyamatot, ügyesen menet közben is el lehet helyezni az edényt a vizeletsugár útjában.

 

Hüvelyi úton történő mintavétel

A hüvely-méhnyak váladék vizsgálata menstruáció alatt nem lehetséges. Ezért kérjük, hogy az időpont egyeztetésekor vegye figyelembe menzesze várható időpontját.

Ha panaszai a menstruációs cikluson belül változó intenzitással jelentkeznek, akkor lehetőleg a panaszos napokra időzítse a mintavételt. Így nagyobb eséllyel tudjuk kideríteni a panasz okát.

A vizsgálat előtt 3 napig kerülje a közösülést!

Kérjük, hogy a vizsgálat előtt egy héten belül:

  • ne végezzen hüvelyöblítést,
  • ne használjon SEMMIFÉLE kúpot, kenőcsöt, ecsetelőt az érintett területen,
  • és ne szedjen semmilyen antibiotikumot, gombaölő szert, vagy egyéb kórokozókra ható gyógyszert!

Ellenkező esetben hamis negatív eredményt kapunk, így a vizsgálatnak nincs értelme!

A mintavételhez nőgyógyászati vizsgálószéken fekve hüvelytükörrel („kacsával") feltárást végzünk, és speciális mintavevő pálcákkal veszünk anyagot a méhnyak illetve a hüvely területéről, szükség esetén a szeméremtest bőréről.

Szexuális életet még nem élt nők, kislányok esetén a mintavételt a hüvely bemenet környékéről vattás pálca segítségével végezzük, hogy a szűzhártya ne sérüljön.

 

Nemiszervek, végbél környékéről történő mintavétel

A nemiszervek vagy a végbél környékén lévő bőr fertőzése vagy gyulladása esetén, szintén szükséges a kórokozó meghatározása. A tünetektől függően vagy vattás pálcával, vagy kis kefével történik a bőr felületéről a mintavétel.

 

Vérvétel

Egyes kórokozók vizsgálata a vérből történik, melynek célja a kórokozóval szemben termelt ellenanyag kimutatása. Ilyen esetben vérvétel előtt nem szükséges éhezni.

Amennyiben szexuális úton átadható fertőzést igazolunk, feltétlenül szükséges a szexuális partner(ek) vizsgálata és kezelése is!

STD rendelésünkön lehetőség van a párok mindkét tagjának összehangolt ellátására!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 02. 09:10 (Utolsó frissítés: 2019. 11. 27. 10:37)