HIV tünetei

A HIV fertőzés ismertetése

A problémák egy része új betegség, nagyobb részük azonban szokatlan életkorban, atípusos formában és lokalizációban megjelenő ismert bőrbetegség.

A leggyakoribb betegségek: vírusos és gombás fertőzések, különböző papulosus kiütések és bőrdaganatok. A bőrbetegségek gyakorisága a CD4+ lymphocyták abszolut számának csökkenésével – tehát az immungyengeség kialakulásával – párhuzamosan emelkedik. Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy viszonylag jó immunállapot mellett is a HIV-pozitívaknál bizonyos bőrbetegségek a nem fertőzött, azonos korcsoportúakhoz viszonyítva sokkal gyakrabban fordulnak elő, és megjelenésükkel nemcsak a HIV fertőzés korai felismerését, hanem a betegség lefolyás prognosztizálását is lehetővé teszik.

A bőrön és a nyálkahártyán jelentkező tüneteknek tehát ismeretlen HIV státusz esetén diagnosztikus, ismert fertőzőttség esetén prognosztikus értékük van.

 

A HIV tünetei, bőrtünetei

A teljesség igénye nélkül az alábbiakban azokat a bőrtüneteket ill. betegségeket ismertetjük, amelyeknek diagnosztikus és/vagy prognosztikus jelentőségük ismert, s amelyek ezáltal elvezethetik az orvost a HIV fertőzöttség megállapításához.

 

Herpes simplex

HIV fertőzötteknél a tünetek gyakran hosszasan fennállnak, kiterjedt, fájdalmas sebeket és fekélyeket figyelhetünk meg a bőr elhalásával, lázzal. Leggyakrabban a száj körül, a nemiszerveken és a homoszexuális rizikócsoporthoz tartózó betegeknél a végbélnyilás körül jelennek meg, utóbbi lokalizációban felmerülhet a végbél nyíláson belüli nyálkahártya érintettsége is (fájdalmas székelés).

Nem szabad elfelejteni, hogy a fertőzöttek elég jelentős részénél a pozitívitás először akkor derül ki, amikor a betegek a diagnosztikus értékü bőr-és nyálkahártya tünetek miatt fordulnak orvoshoz. A perzisztáló, nekrotizáló herpes simplex ezen kritériumoknak megfelel.
herpesz
             Herpesz

 

Herpes zoster (övsömör)

HIV fertőzötteknél jellemző,hogy általában több idegsávot érintő, a középvonalat nem respektáló bőrtünetek alakulnak ki, melyek bevérzésre, súlyos nekrózisra, szóródásra és szövődményekre való hajlamot mutatnak. Néhány esetben leírták, hogy a magas dózisú antivirális terápia ellenére a herpes zoster kiújult (nem immungyenge betegeknél az élet folyamán általában egyszer alakulhat ki ővsömör).
Övsömör - herpes zoster
               Övsömör - Herpes zoster

 

Molluscum contagiosum

Az irodalmi adatok szerint a HIV pozitivak 8-10 %-ánál jelennek meg a típusos, közepén behuzódást mutató, göbcsék. Míg egészséges felnőtteken, mint szexuális úton közvetíthető infekció, inkább a nemiszervi területen okoz tüneteket, addíg HIV fertőzötteknél gyakori az extragenitalis lokalizáció (pl.arc), a feltünően nagy, akár 1 cm átmérőt is meghaladó növedékek kifejlődése, illetve a betegség előrehaladott stádiumában a szóródásra való hajlam. Akár több száz molluscum is felfedezhető 1-1 betegen.

Sebészi vagy kryosebészeti eltávolitás ellenére is rendkivül nagy a kiújulásra való hajlam. Fiatal felnőtteknél nagy számú, nem megszokott méretü molluscumok megjelenése a HIV fertözöttség első jele lehet, tehát a diagnosztikus értékű bőrtünetek közé tartozik.

 

Humán Papillomavirus (HPV) fertőzés

Leggyakrabban condyloma acuminátum és condyloma planum (flat condyloma) fordul elő. Az előbbi kakas taréjhoz hasonlítható, extrem nagyságot elérő növedékekből áll, utóbbi gyakran jellegtelen folt, ami csak híg ecetsavas ecseteléssel hívható elő.

HIV pozitív betegeknél, akárcsak a nem fertőzött egyéneknél genitalis, perianalis ill. nőknél intravaginalis lokalizációban láthatók a tünetek. Jellemző, hogy minden terápiával dacolnak, vagy rendkivül hamar recidiválnak. (Meg kell jegyezni, hogy HIV negatív condylomás betegek kezelése is rendkivül igénybe veszi a beteg, orvos türelmét, s viszonylag nagy a kiújulások száma). További jellemző a rosszindulatú elfajulásra való hajlam, különösen akkor, ha a léziókat a HPV l6,l8 típusai idézték elő. Perianalis lokalizáció esetén rektoszkóppal célszerű tisztázni a folyamat végbél nyálkahártyára való terjedésének mértékét, esetleges carcinoma kialakulását.

 

Oral hairy leukoplakia

A nyelv szélein, nyelvháton, de akár a pofazacskó nyálkahártyáján is fehér, piszkosszürke, előemelkedő, tömött tapintatú, érdes egyenetlen felszínü, barázdált, nem lekaparható elváltozások. Általában az immunrendszer előrehaladott károsodása mellett alakul ki. Szubjektiv panaszként az ízérzés zavara, kellemetlen szájszag említhető meg. Megjelenése rossz prognosztikai jel.

 

Gombás fertőzések

A bőr és nyálkahártya gombás fertőzése meglehetősen gyakran fordul elő HIV fertőzötteknél. A candidosis oris (szájnyálkahártya gombás gyulladása) klinikai képére a többszörös, gyakran a garativeket is érintő, a nyelőcső irányába " lecsurgó", letörölhető fehéres felrakódások jellemzőek. A genitalis, analis, perianalis candidosis is viszonylag gyakori a HIV fertőzötteknél. A kezeléssel gyakran dacol. Kiterjedt pityriasis versicolor ("napgomba" fertőzés) és a az összes körömre terjedő körömgombásodás kialakulása sem ritka.

 

Kaposi sarcoma

Diagnosztikus és prognosztikai értékü opportunista tumor,amely az AIDS indikátor betegségnek felel meg. A bőr hasadási vonalainak megfelelően, különböző stádiumú, lividvörös, beszűrt bőrtünetek (kezdeti vörös foltok,laposan előemelkedő majd kifelé növekvő tumorok), melyek gyors szétterjedési hajlamot mutatnak, s melyek előszeretettel jelennek meg a csúcsokon (orrcsúcs, fülkagyló széle).

              Kaposi sarcoma

 

Seborrhoeas dermatitis

Az egyik leggyakoribb bőrtünet, mely főleg az arc középső területén a fertőzés korai szakaszában már jelen lehet. Az immunállapot romlásával párhuzamosan nő a gyakorisága és a klinikai tünetek kifejezettebbek. Bár a klinikai megjelenése hasonlít az egészséges populációban előforduló seborrhoeas dermatitis klinikai képéhez, mégis önálló entitásként kell tekintenünk, ugyanis a fertőzötteknél, mint előhírnők jelzi az AIDS tüneteinek várható kialakulását.

Egyéb bőrtünetek

A teljesség igénye nélkül említhetők meg azok a bőrtünetek, melyek viszonylag gyakran észlelhetők HIV fertőzötteknél.

 

Kifejezett bőrszárazság erős viszketéssel, pattanásszerű bőrkiütés, papulosus bőrtünetek:

Az esetek kb. 50%-ban elviselhetetlen viszketéssel kisért, az orcákon, a törzs felső részén és a végtagok proximális területén kialakuló 2-5 mm átmérőjü, kivakart göbcsék. Rohamokban zajlik és a HIV fertőzöttet, ha egyszer e tünetek megjelentek, az élete végéig elkíséri.

 

Milyen tünetei vannak a HIV fertőzésnek? Valahol azt olvastam, hogy a korai fertőzés tünetei a megfázásra hasonlítanak. Igaz ez?

Ismert tény, hogy ha valaki HIV vírussal fertőződik meg, akkor az azt követő 2-4 hét múlva heveny influenza-szerű vagy mononukleózis-szerű tünetei lehetnek, tehát magas láz, végtagfájdalom, gyengeség, rossz közérzet, különböző bőrkiütések, továbbá felső légúti hurutra jellemző csúnya torok gyulladás léphet fel. Akadnak olyanok is,akiknél a gyomor-bélrendszeri tünetek dominálnak,tehát hasmenés,hányás kiséri az általános tüneteket. Az influenza-szerű tünetek és a torokgyulladás mellé még máj, lép és nyirokcsomó megnagyobbodás és bőrkiütés társulhat.

Nem mindenkinél jelentkeznek ezek a tünetek: vagy vannak, vagy nincsenek, és ráadásul gyorsan lecsengenek, sokszor a megfelelő diagnózis felállitása nélkül. Ezeket a tüneteket nagyon ritkán diagnosztizálják HIV fertőzésként, hiszen ilyen panaszoknál senki sem gondol elsőként HIV fertőzésre, hanem inkább egy egyszerű influenzára, vagy influenza-szerű vírus fertőzésre gondolnak, vagy erre a bizonyos mononukleózisra, amit az Epstein-Barr virus vagy a cytomegalovírus okozhat.

Miután mindez lezajlik, nagyon-nagyon hosszú ideig, hónapokig, de van, hogy évekig nem alakulnak a korai AIDS tipikus tünetei, panaszai, és addig az illető tökéletesen tünet- és panaszmentes, annak ellenére, hogy HIV fertőzött.

Ez azért elég nagy baj, mert az illető ebben az időszakban meglehetősen hatékonyan fertőzi meg a szexuális partnereit a HIV vírussal.

Aki olyan életmódot folytat, hogy sok partnere van, nem használ óvszert, vagy olyan rizikósabb szexuális érintkezési formákat űz, mint például az anális szex, mely előfordulhat homo- vagy heteroszexuális kapcsolatban is, annak mindenképpen érdemes rendszeresen HIV szűrésen átesnie. Az anális szex azért rizikósabb, mert az anális behatolásnál kisebb-nagyobb sérülések, akár végbél berepedés is kialakulhat. A végbél nyálkahártya ezen felül sokkal nagyobb áteresztő képességű, mint a hüvelyhám, ezért az anyagok jobban felszívódnak rajta keresztül. (Pont ezt használjuk ki, amikor pl. gyógyszereket kúpban adunk, de a HIV esetében ez éppen nem előnyös.)

Természetesen a rendszeres HIV szűrés ajánlott azoknak is, akik intravénás kábítószert használnak, különösen akkor, ha másokkal közös tűvel,fecskendővel adják azt be maguknak.

Aki tehát ilyen életmódot folytat, annak mindenképpen javasolt a rendszeres HIV szűrés, hiszen nagyon sokáig semmilyen panasza nincsen a megfertőződött személynek. A korai szakban felfedezett fertőzés viszont módot nyújt a fertőzött személy rendszeres ellenőrzésére, és a szükséges gyógyszeres kezelés elkezdésére, ami jelentősen javítja az életkilátásokat és az életminőséget a fertőzöttek számára.

Foglaljon időpontot telefonon, vagy online felületünkön és visszahívjuk!

Ha Ön is a fenti problémáktól szenved, egyeztessen időpontot szakorvosi konzultációra!

Jelentkezzen be most konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu

telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832

A nemigyógyászati szakrendelés árai itt érhetőek el.

Kérdések és válaszok

Dr. Várkonyi Viktória válaszol:

 

Dr. Tisza Tímea válaszol:

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:24 (Utolsó frissítés: 2022. 12. 14. 15:28)

Kapcsolódó tartalmak
3 tény, amit biztosan nem tudtál eddig a HIV-ről!
3 tény, amit biztosan nem tudtál eddig a HIV-ről!
PrEP - a HIV fertőzés megelőzésének modern, gyógyszeres lehetősége
PrEP - a HIV fertőzés megelőzésének modern, gyógyszeres lehetősége
Fontos tudnivalók a PrEP-ről
Fontos tudnivalók a PrEP-ről
Várja önt:
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Mohos Anita
Dr. Mohos Anita
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Bodai Katalin
Dr. Bodai Katalin
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Várkonyi Viktória PhD.
Dr. Várkonyi Viktória PhD.
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta