Nőgyógyászat

Nőgyógyászok, nőgyógyászatIntim egészség centrumunkban kiváló női és férfi  szülész-nőgyógyász szakemberek várják pácienseinket nőgyógyászati szakrendelésünkön kellemes környezetben, várakozás nélkül, korszerű laboratóriumi diagnosztikai háttérrel és modern eszközparkkal.

A nőgyógyász szakorvos felkeresése nem csak panasz esetén szükséges, hanem szűrővizsgálatok céljából is legalább évente egy alkalommal feltétlenül  javasolt.

Milyen panaszok esetén forduljunk nőgyógyászhoz?

 • Meddőség, sikertelen terhesség esetén

 • Bármilyen jellegű vérzészavar esetén

 • A menstruációval kapcsolatban jelentkező tünetek (fájdalom,  görcsök, ájulás, rendszertelen ciklus) esetén

 • Fogamzásgátlás céljából ( sürgősségi fogamzásgátlás, valamint hosszú távú megoldások igénylése esetén: tabletta, hüvelygyűrű, méhen belüli eszközök (IUD) , felhelyezése és eltávolítása)  

 • Hormonális problémák okozta tünetekkel (hajhullás, szőrnövekedés, bőrelváltozások, pattanások, testsúly növekedés  fogamzásgátló szedése közben, hőhullámok, szívritmuszavarok, krónikus fáradékonyság a változó korban)

 • Fájdalmas szexuális együttlét esetén

 • Nőgyógyászati fertőzések, gyulladások gyanújakor

 • Változókori panaszok kivizsgálása és kezelése

Milyen szűrővizsgálatok elvégzését kérjük a nőgyógyásztól?

 

Hogyan készüljünk nőgyógyászati vizsgálatra?

Mind a szűrővizsgálatok, mind egy adott probléma kivizsgálásának fontos része a különböző mikrobiológiai vizsgálatok céljából történő mintavétel. A kóros folyás, égő érzés, viszketés, vizeletcsípés, gáttáji és alhasi fájdalom hátterében többféle kórokozóval történt fertőződés állhat, amit csupán a panaszok, tünetek alapján nem lehet beazonosítani, ezért laboratóriumi vizsgálatokat kell végeznünk.


Amennyiben a vizsgálatok baktérium vagy gomba okozta fertőzést igazolnak, vizsgáljuk az adott kórokozó gyógyszerek iránti érzékenységét is, így a leghatékonyabb, célzott gyógyszeres kezelést tudjuk biztosítani.

Pontos diagnosztizálás csak a mintavételre vonatkozó szabályoknak megfelelően vett minta alapján lehetséges, ezért nagyon fontos, hogy Ön is figyeljen az alábbiak betartására!

Vizelet vizsgálat

A vizelet vizsgálata a húgyutak gyulladásainak, fertőzéseinek okát tisztázó kivizsgálás fontos része. Attól függően, hogy a panaszok a vizeletelvezető rendszer melyik szakaszát érintik, kétféle módon történhet a vizeletminta vétele:

 • Húgycsőben (a húgyhólyagból induló kivezető cső) lévő kórokozó vizsgálata esetén: a vizelet első 30 milliliterére van szükségünk, ezért az általunk adott steril edényt rögtön a vizelet megindulásakor a vizeletsugár alá kell tartani.

 • Húgyhólyag, vagy felsőbb szakasz fertőzésének gyanúja esetén: középsugárból vett vizeletet kérünk. Ebben az esetben a vizelet megindulásakor a toalettbe, ezt követően a steril mintavételi edénybe, majd a végén ismét a toalettbe kell üríteni a vizeletet. Nem kell megszakítani a folyamatot, ügyesen menet közben is el lehet helyezni az edényt a vizeletsugár útjában.

Hüvelyi úton történő mintavétel

A hüvely-méhnyak váladék vizsgálata menstruáció alatt nem lehetséges. Ezért kérjük, hogy az időpont egyeztetésekor vegye figyelembe menzesze várható időpontját.

Ha panaszai a menstruációs cikluson belül változó intenzitással jelentkeznek, akkor lehetőleg a panaszos napokra időzítse a mintavételt. Így nagyobb eséllyel tudjuk kideríteni a panasz okát.

A vizsgálat előtt 3 napig kerülje a közösülést!

Kérjük, hogy a vizsgálat előtt egy héten belül:

 • ne végezzen hüvelyöblítést,

 • ne használjon SEMMIFÉLE kúpot, kenőcsöt, ecsetelőt az érintett területen,

 • és ne szedjen semmilyen antibiotikumot, gombaölő szert, vagy egyéb kórokozókra ható gyógyszert!

Dr. Pácsa Szilvia Nőgyógyásu  Dr. Keszthelyi Attila Nőgyógyász

dr. Fekécs Györgyi nőgyógyász  dr. Máté Szabolcs nőgyógyász

 

Ellenkező esetben hamis negatív eredményt kapunk, így a vizsgálatnak nincs értelme!

A mintavételhez nőgyógyászati vizsgálószéken fekve hüvelytükörrel („kacsával") feltárást végzünk, és speciális mintavevő pálcákkal veszünk anyagot a méhnyak illetve a hüvely területéről, szükség esetén a szeméremtest bőréről.

Szexuális életet még nem élt nők, kislányok esetén a mintavételt a hüvely bemenet környékéről vattás pálca segítségével végezzük, hogy a szűzhártya ne sérüljön.

Nemiszervek, végbél környékéről történő mintavétel

A nemiszervek vagy a végbél környékén lévő bőr fertőzése vagy gyulladása esetén, szintén szükséges a kórokozó meghatározása. A tünetektől függően vagy vattás pálcával, vagy kis kefével történik a bőr felületéről a mintavétel.

Vérvétel

Egyes kórokozók vizsgálata a vérből történik, melynek célja a kórokozóval szemben termelt ellenanyag kimutatása. Ilyen esetben vérvétel előtt nem szükséges éhezni.

Amennyiben szexuális úton átadható fertőzést igazolunk, feltétlenül szükséges a szexuális partner(ek) vizsgálata és kezelése is!

STD rendelésünkön lehetőség van a párok mindkét tagjának összehangolt ellátására!

A nőgyógyászati vizsgálatra, kérjük, hozza magával korábbi leleteit, zárójelentéseit, műtéti leírásait és szövettani eredményeit!

Gondolja át, és ha van erről dokumentáció ,keresse elő és hozza magával nőgyógyászati-szülészeti előzményeit: terhességek, szülések, abortuszok száma, ideje, az első és utolsó menstruáció ideje, az utolsó méhnyakrák szűrés ideje.

Méhnyakrákszűrés
2016. 09. 05. 14:29 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 16. 15:17)

A méhnyakrákszűrés célja, hogy a lehető leghamarabb észleljük a rák felé mutató elváltozásokat. Centrumunkban a legújabb ajánlásokat követjük. A CINTEC PLUS vizsgálat alkalmazásával olyan esetben is kimutatható a sejtekben meginduló elváltozás, amikor a citológiai (sejtkenet vizsgálata) eredmény még negatív.

Méhszájseb
2016. 09. 05. 14:29 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 16. 15:35)

A méhszájon található elváltozások egyik típusa sem játék, mielőbbi kezelést igényelnek. Legyen szó méhszájsebről, méhnyakrepedésről, méhnyakrákról vagy más elváltozásról, kérjen időpontot vizsgálatra mihamarabb!

Tinédzser nőgyógyászat
2016. 09. 05. 14:30 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 22. 12:14)

A nőgyógyászati vizsgálat felnőttkorban is sokszor rémisztő, egy tinédzser számára pedig különösen. Rengeteg kérdés merül fel, sokra tudják a választ a szülőktől, barátoktól, sok kérdést pedig szeretnénk itt megválaszolni.

Menstruációs zavarok
2016. 09. 05. 14:30 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 16. 16:45)

Menstruációs zavarok közé tartoznak a rendszertelen menstruáció, a menstruáció kimaradása, a gyakori vérzés, a menstruációt kísérő kellemetlen panaszok.

Policisztás ovárium szindróma
2016. 09. 05. 14:31 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 16. 17:33)

A policisztás ovárium szindróma az egyik leggyakoribb és nagyon nehezen kezelhető betegség. Nehezíti a teherbe esést, ezáltal sok nő, teljes családok életét keseríti meg, viszont sosem késő kezelni.

Menopauza és klimax
2016. 09. 05. 14:32 (Utolsó frissítés: 2023. 07. 21. 15:40)

A menstruáció végét jelentő időszakban hőhullámok, indokolatlan verejtékezés, rossz közérzet és más tünetek okozhatnak kellemetlenséget. Forduljon szakorvosunkhoz a megfelelő vizsgálatokért és a tünetek enyhítése érdekében!

Terhesgondozás
2016. 09. 05. 14:33 (Utolsó frissítés: 2023. 04. 18. 10:11)

Gyermeket vár? Rendelőnkben a személyre szabott tanácsadás és kiemelt figyelem mellett az otthon nyugalmát, kényelmes körülményeket biztosítunk a kismamáknak a terhesség ideje alatt.

Kismedencei gyulladás
2016. 09. 05. 14:34 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 17. 13:32)

Ugye, Önnek is fontos, hogy egészséges és termékeny nő maradjon? A kismedencei gyulladás egy vagy akár több nemi szervet is érinthet egyszerre, és komoly következményekkel járhat. Ne várja meg!

Vulvodynia - hüvelybemenet fájdalom kezelése
2016. 09. 05. 14:34 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 17. 14:27)

Hosszantartó kellemetlen érzést, fájdalmat tapasztal a szeméremtest környékén? A jellemzően a változó kort követően jelentkező vulvodyna esetében semmi sem utal fertőzésre, nincsenek egyéb tünetek, ezért mindenképpen vizsgálatra és kezelésre van szükség.

Fogamzásgátlás
2016. 09. 05. 14:35 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 17. 14:40)

A fogamzásgátlás a legtöbb fogamzó képes nő számára komoly fejtörést okoz. Ahhoz, hogy megtalálhassa az Ön számára legbiztonságosabb és legkényelmesebb fogamzásgátlási módszert, kérjen konzultációs időpontot nőgyógyász szakorvosainktól.

Sürgősségi fogamzásgátlás - esemény utáni tabletta felírás
2016. 09. 05. 14:35 (Utolsó frissítés: 2022. 10. 19. 10:49)

Ne essen pánikba! Mindenkivel előfordulhat, hogy elszakad az óvszer, nem veszi be időben a fogamzásgátlót, vagy éppen nem védekezik. A sürgősségi fogamzásgátló segíthet, ha már megtörtént a baj.

CONFIDENCE Marker(TM) teszt a korszerű méhnyakrák szűrésben
2018. 06. 06. 11:01 (Utolsó frissítés: 2018. 06. 07. 13:17)
Az új metilációs marker, a CONFIDENCE MARKER teszt megmutatja, hogy a HPV passzívan van-e jelen a fertőzött területen, vagy már elindította a sejtek rosszindulatú átalakulását. Segítségével a valóban veszélyeztetett betegek felismerése és ellátása egyszerűbb, gyorsabb, hatékonyabb. 
Lézeres kisajak plasztika - intim plasztika
2021. 02. 01. 12:09 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 17. 16:13)
Zavaróan nagy kisajkak? Megnehezítik a tisztálkodást, szexuális együttlétet, öltözködést, sportolást? Nem tud rendesen tisztálkodni, szeretkezni, öltözködni, sportolni emiatt? Van megoldás!
Fájdalommentes, lézeres műtéttel esztétikussá tehető, teljes biztonsággal, természetes eredménnyel.
 
G-pont feltöltés
2017. 10. 18. 11:12 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 17. 16:53)
Szeretné Ön is átélni a valódi gyönyört? A G-pont minden nőnek megvan, de nem mindenkinek egyformán érzékeny. Ilyenkor jelent megoldást a G-pont feltöltés, amellyel az érzékeny terület megnövelhető, elősegítve az orgazmus elérését.
 
HyCoSy - Petevezeték átjárhatósági vizsgálat
2018. 09. 05. 16:19 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 17. 17:16)
Az eljárást leggyakrabban meddőség kivizsgálás részeként végezzük, ugyanis az elzáródott petevezeték gyakori oka lehet a meddőségnek. A HyCoSy egy egyszerű, jól tolerálható járóbeteg ellátás keretein belül elvégezhető ultrahang vezérelt beavatkozás, mely során nem csak a petevezetékek átjárhatósága, hanem a méhnyálkahártya és a méhüreg esetleges eltérései is feltérképezhetőek. 
CervicLife szűrési csomag
2020. 01. 22. 09:31 (Utolsó frissítés: 2020. 07. 15. 15:37)
A méhnyakrák az esetek közel harmadában olyan nőknél alakul ki, akiknél a citológiai vizsgálat eredménye előzőleg negatív volt. Erre a problémára jelent megoldást a CervicLife szűrési csomag.
 
LOOP conisatio - Loop Konizáció
2020. 08. 25. 12:08 (Utolsó frissítés: 2023. 09. 18. 10:56)
A konizáció kúp alakú kimetszést jelent a méhszájból. Célja, hogy kóros citológiai lelet esetén az érintett területet eltávolítsuk, lehetővé téve annak pontos szövettani vizsgálatát, és egyben megelőzzük a folyamat további súlyosbodását.
A mióma tünetei és kezelése
2021. 02. 04. 14:06 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 18. 15:55)

A mióma jóindulatú daganat, ami kötőszövetből és simaizom szövetből áll, és a méh simaizomzatában alakul ki. Mérete és száma változatos lehet, és ettől,valamint a daganat(ok) elhelyezkedésétől függően okozhat panaszokat.

Többnyire 25 -30 éves korban alakul ki. Elhelyezkedhet a méh külső felszínén, a hashártya alatt, vagy a méh falában, vagy a méh belső felszínén a nyálkahártya alatt.

Természetes családtervezés
2022. 03. 16. 14:41 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 18. 16:03)
Mi a természetes családtervezés?
Olyan módszerek összefoglaló neve, melyek célja a fogamzás tervezése vagy elkerülése a menstruációs ciklus során természetesen fellépő jelek és tünetek megfigyelése által, a termékeny időszakban a közösüléstől való tartózkodással, ha a fogamzás elkerülése a cél (hormonmentes, természetes fogamzásgátás).
A Lidbree jelentős fájdalomcsillapító hatású szer a hétköznapi nőgyógyászati beavatkozások során
2022. 05. 24. 10:22 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 18. 16:24)

A Richter Gedeon Nyrt. és svéd partnere, a Palette Life Sciences AB (Palette) méhen belüli fájdalomcsillapítója, a Lidbree egy saját fejlesztésű, innovatív, hőre zselésedő, méhen belüli gél, amely  jelentős fájdalomcsillapító hatást nyújthat hétköznapi nőgyógyászati beavatkozások során. 

Vizelet inkontinencia kezelése
2022. 08. 08. 11:46 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 08. 11:46)
Vizelet inkontinenciának nevezzük az akaratlan vizeletvesztést, ami az emberek közel 10%-át érinti. Elsősorban a változó korú nők problémája, de bármilyen életkorban és férfiaknál is előfordulhat.
Méhsüllyedés kezelése
2022. 08. 08. 15:14 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 08. 15:14)

Méhsüllyedésről akkor beszélünk, amikor a méh a hüvelycsatornába süllyed. Súlyosabb esetben méh előesés is bekövetkezhet, amikor a méh már láthatóvá válik a hüvelybemenetben.

Hólyagsérv - cystocele
2022. 08. 08. 15:37 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 08. 15:37)
Hólyagsérv akkor alakul ki, amikor a hüvely mellső fala meggyengül, ezáltal elveszíti a húgyhólyagot alátámasztó funkcióját, és a hólyag a hüvelybe domborodik.
Kismedencei helyreállító sebészeti műtét
2022. 08. 08. 16:45 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 08. 16:45)
A kismedencei helyreállító műtét során az elgyengült szöveteket megerősítő és azokba beépülő anyagokból készült szalagokat, hálókat használunk. A szalagokat nagyfokú precizitással kell beilleszteni a műtét sikerességének érdekében.
Ultrahangos peteérés figyelés (folliculometria)
2022. 09. 21. 14:02 (Utolsó frissítés: 2022. 10. 05. 10:19)

A peteérést többek között ultrahangvizsgálattal is nyomon lehet követni.

Menstruációt követően a petefészekben egyszerre több, kb. 20-30 darab tüsző kezd el érni, ezeket orvosi nyelven folliculusoknak nevezzük.

A ciklus alatt általában csak egyetlen egy petesejt érik meg és lökődik ki. A többi érő tüsző pedig termeli a petefészekben az ösztrogént és a progeszteront.

Bartholin mirigy gyulladás, Bartholin-ciszta, tályog tünetei és kezelése
2023. 03. 23. 13:23 (Utolsó frissítés: 2023. 03. 23. 13:50)
A Bartholin-mirigyek a nagyajkak alsó harmadában kétoldalt elhelyezkedő babszemnyi képletek (jobb és bal oldalon egy-egy), melyek a szexuális izgalom hatására nyúlós váladékot termelnek a hüvelybemenet sikamlóssá tétele céljából. A mirigyek váladéka a hüvelybemenet két oldalához beszájadzó kivezető csöveken keresztül kerül a hüvelybemenethez.
Gátplasztika (Gátmetszés okozta torzító heg sebészi korrekciója)
2021. 03. 24. 17:39 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 19. 11:39)
A gátmetszés okozta torzító heg sebészi korrekciója (gátplasztika) során eltávolítjuk a fájdalmat okozó, kemény, tömeges hegszövetet, és helyreállítjuk a gát és hüvely bemenet normális állapotát.