Nőgyógyászat

Intim egészség centrumunkban kiváló női és férfi  szülész-nőgyógyász szakemberek várják pácienseinket kellemes környezetben, várakozás nélkül, korszerű laboratóriumi diagnosztikai háttérrel és modern eszköz parkkal.

A nőgyógyász szakorvos felkeresése nem csak panasz esetén szükséges, hanem szűrővizsgálatok céljából is legalább évente egy alkalommal feltétlenül  javasolt.

Milyen panaszok esetén forduljunk nőgyógyászhoz?

 • Meddőség, sikertelen terhesség esetén
 • Bármilyen jellegű vérzészavar esetén
 • A menstruációval kapcsolatban jelentkező tünetek (fájdalom,  görcsök, ájulás, rendszertelen ciklus) esetén
 • Fogamzásgátlás  céljából ( sürgősségi fogamzásgátlás, valamint hosszú távú megoldások igénylése esetén: tabletta, hüvelygyűrű, méhen belüli eszközök (IUD) , felhelyezése és eltávolítása)  
 • Hormonális problémák okozta tünetekkel (hajhullás, szőrnövekedés, bőrelváltozások, pattanások, testsúly növekedés  fogamzásgátló szedése közben, hőhullámok, szívritmuszavarok, krónikus fáradékonyság a változó korban)
 • Fájdalmas szexuális együttlét esetén
 • Nőgyógyászati fertőzések, gyulladások gyanújakor
 • Változókori panaszok kivizsgálása és kezelése

Milyen szűrővizsgálatok elvégzését kérjük a nőgyógyásztól?

 

Hogyan készüljünk nőgyógyászati vizsgálatra?

Mind a szűrővizsgálatok, mind egy adott probléma kivizsgálásának fontos része a különböző mikrobiológiai vizsgálatok céljából történő mintavétel. A kóros folyás, égő érzés, viszketés, vizeletcsípés, gáttáji és alhasi fájdalom hátterében többféle kórokozóval történt fertőződés állhat, amit csupán a panaszok, tünetek alapján nem lehet beazonosítani, ezért laboratóriumi vizsgálatokat kell végeznünk.


Amennyiben a vizsgálatok baktérium vagy gomba okozta fertőzést igazolnak, vizsgáljuk az adott kórokozó gyógyszerek iránti érzékenységét is, így a leghatékonyabb, célzott gyógyszeres kezelést tudjuk biztosítani.

Pontos diagnosztizálás csak a mintavételre vonatkozó szabályoknak megfelelően vett minta alapján lehetséges, ezért nagyon fontos, hogy Ön is figyeljen az alábbiak betartására!

Vizelet vizsgálat

A vizelet vizsgálata a húgyutak gyulladásainak, fertőzéseinek okát tisztázó kivizsgálás fontos része. Attól függően, hogy a panaszok a vizeletelvezető rendszer melyik szakaszát érintik, kétféle módon történhet a vizeletminta vétele:

 • Húgycsőben (a húgyhólyagból induló kivezető cső) lévő kórokozó vizsgálata esetén: a vizelet első 30 milliliterére van szükségünk, ezért az általunk adott steril edényt rögtön a vizelet megindulásakor a vizeletsugár alá kell tartani.
 • Húgyhólyag, vagy felsőbb szakasz fertőzésének gyanúja esetén: középsugárból vett vizeletet kérünk. Ebben az esetben a vizelet megindulásakor a toalettbe, ezt követően a steril mintavételi edénybe, majd a végén ismét a toalettbe kell üríteni a vizeletet. Nem kell megszakítani a folyamatot, ügyesen menet közben is el lehet helyezni az edényt a vizeletsugár útjában.

Hüvelyi úton történő mintavétel

A hüvely-méhnyak váladék vizsgálata menstruáció alatt nem lehetséges. Ezért kérjük, hogy az időpont egyeztetésekor vegye figyelembe menzesze várható időpontját.

Ha panaszai a menstruációs cikluson belül változó intenzitással jelentkeznek, akkor lehetőleg a panaszos napokra időzítse a mintavételt. Így nagyobb eséllyel tudjuk kideríteni a panasz okát.

A vizsgálat előtt 3 napig kerülje a közösülést!

Kérjük, hogy a vizsgálat előtt egy héten belül:

 • ne végezzen hüvelyöblítést,
 • ne használjon SEMMIFÉLE kúpot, kenőcsöt, ecsetelőt az érintett területen,
 • és ne szedjen semmilyen antibiotikumot, gombaölő szert, vagy egyéb kórokozókra ható gyógyszert!

Ellenkező esetben hamis negatív eredményt kapunk, így a vizsgálatnak nincs értelme!

A mintavételhez nőgyógyászati vizsgálószéken fekve hüvelytükörrel („kacsával") feltárást végzünk, és speciális mintavevő pálcákkal veszünk anyagot a méhnyak illetve a hüvely területéről, szükség esetén a szeméremtest bőréről.

Szexuális életet még nem élt nők, kislányok esetén a mintavételt a hüvely bemenet környékéről vattás pálca segítségével végezzük, hogy a szűzhártya ne sérüljön.

Nemiszervek, végbél környékéről történő mintavétel

A nemiszervek vagy a végbél környékén lévő bőr fertőzése vagy gyulladása esetén, szintén szükséges a kórokozó meghatározása. A tünetektől függően vagy vattás pálcával, vagy kis kefével történik a bőr felületéről a mintavétel.

Vérvétel

Egyes kórokozók vizsgálata a vérből történik, melynek célja a kórokozóval szemben termelt ellenanyag kimutatása. Ilyen esetben vérvétel előtt nem szükséges éhezni.

Amennyiben szexuális úton átadható fertőzést igazolunk, feltétlenül szükséges a szexuális partner(ek) vizsgálata és kezelése is!

STD rendelésünkön lehetőség van a párok mindkét tagjának összehangolt ellátására!

A nőgyógyászati vizsgálatra,kérjük, hozza magával korábbi leleteit, zárójelentéseit, műtéti leírásait és szövettani eredményeit!
Gondolja át, és ha van erről dokumentáció ,keresse elő és hozza magával nőgyógyászati-szülészeti előzményeit: terhességek, szülések, abortuszok száma, ideje, az első és utolsó menstruáció ideje, az utolsó méhnyakrák szűrés ideje.
Méhnyakrákszűrés
2016. 09. 05. 14:29 (Utolsó frissítés: 2022. 01. 18. 18:58)

A méhnyakrákszűrés célja, hogy a lehető leghamarabb észleljük a rák felé mutató elváltozásokat. Centrumunkban a legújabb ajánlásokat követjük. A CINTEC PLUS vizsgálat alkalmazásával olyan esetben is kimutatható a sejtekben meginduló elváltozás, amikor a citológiai (sejtkenet vizsgálata) eredmény még negatív.

Méhszájseb
2016. 09. 05. 14:29 (Utolsó frissítés: 2020. 05. 05. 15:32)

A méhszájon található elváltozások egyik típusa sem játék, mielőbbi kezelést igényelnek. Legyen szó méhszájsebről, méhnyakrepedésről, méhnyakrákról vagy más elváltozásról, kérjen időpontot vizsgálatra mihamarabb!

Tini nőgyógyászat
2016. 09. 05. 14:30 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 11. 10:15)

A nőgyógyászati vizsgálat felnőttkorban is sokszor rémisztő, egy tinédzser számára pedig különösen. Rengeteg kérdés merül fel, sokra tudják a választ a szülőktől, barátoktól, sok kérdést pedig szeretnénk itt megválaszolni.

Menstruációs zavarok
2016. 09. 05. 14:30 (Utolsó frissítés: 2021. 01. 15. 10:25)

Menstruációs zavarok közé tartoznak a rendszertelen menstruáció, a menstruáció kimaradása, a gyakori vérzés, a menstruációt kísérő kellemetlen panaszok.

Policisztás ovárium szindróma
2016. 09. 05. 14:31 (Utolsó frissítés: 2021. 01. 19. 09:47)

A policisztás ovárium szindróma az egyik leggyakoribb és nagyon nehezen kezelhető betegség. Nehezíti a teherbe esést, ezáltal sok nő, teljes családok életét keseríti meg, viszont sosem késő kezelni.

Menopauza és klimax
2016. 09. 05. 14:32 (Utolsó frissítés: 2021. 10. 18. 15:14)

A menstruáció végét jelentő időszakban hőhullámok, indokolatlan verejtékezés, rossz közérzet és más tünetek okozhatnak kellemetlenséget. Forduljon szakorvosunkhoz a megfelelő vizsgálatokért és a tünetek enyhítése érdekében!

Terhesgondozás
2016. 09. 05. 14:33 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 12:39)

Gyermeket vár? Rendelőnkben a személyre szabott tanácsadás és kiemelt figyelem mellett az otthon nyugalmát, kényelmes körülményeket biztosítunk a kismamáknak a terhesség ideje alatt.

Kismedencei gyulladás
2016. 09. 05. 14:34 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 12:40)

Ugye, Önnek is fontos, hogy egészséges és termékeny nő maradjon? A kismedencei gyulladás egy vagy akár több nemi szervet is érinthet egyszerre, és komoly következményekkel járhat. Ne várja meg!

Vulvodynia kezelése
2016. 09. 05. 14:34 (Utolsó frissítés: 2021. 02. 02. 16:26)

Hosszantartó kellemetlen érzést, fájdalmat tapasztal a szeméremtest környékén? A jellemzően a változó kort követően jelentkező vulvodyna esetében semmi sem utal fertőzésre, nincsenek egyéb tünetek, ezért mindenképpen vizsgálatra és kezelésre van szükség.

Fogamzásgátlás
2016. 09. 05. 14:35 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 12:40)

A fogamzásgátlás a legtöbb fogamzó képes nő számára komoly fejtörést okoz. Ahhoz, hogy megtalálhassa az Ön számára legbiztonságosabb és legkényelmesebb fogamzásgátlási módszert, kérjen konzultációs időpontot nőgyógyász szakorvosainktól.

Sürgősségi fogamzásgátlás
2016. 09. 05. 14:35 (Utolsó frissítés: 2022. 05. 05. 17:40)

Ne essen pánikba! Mindenkivel előfordulhat, hogy elszakad az óvszer, nem veszi be időben a fogamzásgátlót, vagy éppen nem védekezik. A sürgősségi fogamzásgátló segíthet, ha már megtörtént a baj.

CONFIDENCE Marker(TM) teszt a korszerű méhnyakrák szűrésben
2018. 06. 06. 11:01 (Utolsó frissítés: 2018. 06. 07. 13:17)
Az új metilációs marker, a CONFIDENCE MARKER teszt megmutatja, hogy a HPV passzívan van-e jelen a fertőzött területen, vagy már elindította a sejtek rosszindulatú átalakulását. Segítségével a valóban veszélyeztetett betegek felismerése és ellátása egyszerűbb, gyorsabb, hatékonyabb. 
Lézeres kisajak intim plasztika
2021. 02. 01. 12:09 (Utolsó frissítés: 2021. 11. 12. 16:13)
Zavaróan nagy kisajkak? Megnehezítik a tisztálkodást, szexuális együttlétet, öltözködést, sportolást? Nem tud rendesen tisztálkodni, szeretkezni, öltözködni, sportolni emiatt? Van megoldás!
Fájdalommentes, lézeres műtéttel esztétikussá tehető, teljes biztonsággal, természetes eredménnyel.
 
G-pont feltöltés
2017. 10. 18. 11:12 (Utolsó frissítés: 2021. 11. 12. 16:09)
Szeretné Ön is átélni a valódi gyönyört? A G-pont minden nőnek megvan, de nem mindenkinek egyformán érzékeny. Ilyenkor jelent megoldást a G-pont feltöltés, amellyel az érzékeny terület megnövelhető, elősegítve az orgazmus elérését.
 
HyCoSy - Petevezeték átjárhatósági vizsgálat
2018. 09. 05. 16:19 (Utolsó frissítés: 2021. 12. 06. 10:39)
Az eljárást leggyakrabban meddőség kivizsgálás részeként végezzük, ugyanis az elzáródott petevezeték gyakori oka lehet a meddőségnek. A HyCoSy egy egyszerű, jól tolerálható járóbeteg ellátás keretein belül elvégezhető ultrahang vezérelt beavatkozás, mely során nem csak a petevezetékek átjárhatósága, hanem a méhnyálkahártya és a méhüreg esetleges eltérései is feltérképezhetőek. 
CervicLife szűrési csomag
2020. 01. 22. 09:31 (Utolsó frissítés: 2020. 07. 15. 15:37)
A méhnyakrák az esetek közel harmadában olyan nőknél alakul ki, akiknél a citológiai vizsgálat eredménye előzőleg negatív volt. Erre a problémára jelent megoldást a CervicLife szűrési csomag.
 
LOOP conisatio
2020. 08. 25. 12:08 (Utolsó frissítés: 2021. 01. 18. 11:54)
A konizáció kúp alakú kimetszést jelent a méhszájból. Célja, hogy kóros citológiai lelet esetén az érintett területet eltávolítsuk, lehetővé téve annak pontos szövettani vizsgálatát, és egyben megelőzzük a folyamat további súlyosbodását.
A mióma tünetei és kezelése
2021. 02. 04. 14:06 (Utolsó frissítés: 2021. 02. 18. 14:02)

A mióma jóindulatú daganat, ami kötőszövetből és simaizom szövetből áll, és a méh simaizomzatában alakul ki. Mérete és száma változatos lehet, és ettől,valamint a daganat(ok) elhelyezkedésétől függően okozhat panaszokat.

Többnyire 25 -30 éves korban alakul ki. Elhelyezkedhet a méh külső felszínén, a hashártya alatt, vagy a méh falában, vagy a méh belső felszínén a nyálkahártya alatt.

Természetes családtervezés
2022. 03. 16. 14:41 (Utolsó frissítés: 2022. 03. 25. 15:39)
Mi a természetes családtervezés?
Olyan módszerek összefoglaló neve, melyek célja a fogamzás tervezése vagy elkerülése a menstruációs ciklus során természetesen fellépő jelek és tünetek megfigyelése által, a termékeny időszakban a közösüléstől való tartózkodással, ha a fogamzás elkerülése a cél (hormonmentes, természetes fogamzásgátás).
A Lidbree jelentős fájdalomcsillapító hatású szer a hétköznapi nőgyógyászati beavatkozások során
2022. 05. 24. 10:22 (Utolsó frissítés: 2022. 05. 24. 10:58)

A Richter Gedeon Nyrt. és svéd partnere, a Palette Life Sciences AB (Palette) méhen belüli fájdalomcsillapítója, a Lidbree egy saját fejlesztésű, innovatív, hőre zselésedő, méhen belüli gél, amely  jelentős fájdalomcsillapító hatást nyújthat hétköznapi nőgyógyászati beavatkozások során. 

Gátplasztika (Gátmetszés okozta torzító heg sebészi korrekciója)
2021. 03. 24. 17:39 (Utolsó frissítés: 2021. 11. 12. 16:14)
A gátmetszés okozta torzító heg sebészi korrekciója (gátplasztika) során eltávolítjuk a fájdalmat okozó, kemény, tömeges hegszövetet, és helyreállítjuk a gát és hüvely bemenet normális állapotát.