Ultrahang

Ultrahang diagnosztikai vizsgálatok a BOC-ban! Az ultrahang vizsgálat korszerű és fájdalommentes diagnosztikai eljárás. Készülékeink alkalmasak a különböző testtájak, illetve az érrendszer vizsgálatára, így többféle ultrahang vizsgálatot is végzünk, amely kiterjed a test egészére!

Az ultrahang vizsgálatok elve

Az vizsgálat magas frekvenciájú (nagyon rövid hullámhosszú), emberi füllel nem hallható hanghullámok segítségével történik. A berendezés a szervezetbe bejuttatott hullámok visszaverődéséből számítógép segítségével alkot képet. Az egyes szervek és részeik, valamint a különböző elváltozások más-más mértékben verik vissza vagy nyelik el a hanghullámokat és a visszavert hullámok így különböző fényességgel jelennek meg a képernyőn.
A vizsgálatok során használt hanghullám a szervezetre nincs káros hatással, kisgyermekek és várandós nők esetében is veszély nélkül alkalmazható, a szükséges mértékben kockázat nélkül ismételhető. A különböző célú vizsgálatok (has, erek, lágyrészek, nőgyógyászati hüvelyi vizsgálat stb.) számára különböző alakú és hullámhosszú vizsgálófejeket használunk.

Mire alkalmas az ultrahang vizsgálat és mire nem?

Az ultrahang alkalmas a hasi-kismedencei szervek, lágyrészek (pajzsmirigy, nyirokcsomók, emlő, herék stb.), végtagi és nyaki erek, izmok és ízületek vizsgálatára. Az ultrahang a meszes, csontos képletekről, valamint a levegővel telt részekről gyakorlatilag teljesen visszaverődik, ezért nem alkalmas a csontok vagy a tüdő szerkezetének vizsgálatára és levegővel telt gyomor vagy belek mögötti szervekről, elváltozásokról sem lehet véleményt mondani.

Milyen elváltozások vizsgálhatók ultrahanggal?

A teljesség igénye nélkül:
A hasban: a máj, lép, vesék, hasnyálmirigy nagysága és szerkezeti elváltozásai, epekövesség, epecsatorna-tágulat, vesekövesség, húgyvezeték elzáródás, hasi folyadékgyülemek, megnagyobbodott nyirokcsomók, bélfalmegvastagodás, sérvek egyes formái.
A kismedencében: a húgyhólyag falvastagága és egyes belső elváltozásai, a prosztata nagysága, illetve a méh és a petefészkek nagysága, szerkezete, vizelés utáni maradék mérése.
(A női belső nemi szervek hüvelyi , a prosztata a végbélen keresztüli vizsgálat révén pontosabban vizsgálhatók)
A nyakon: a pajzsmirigy nagysága, szerkezete, göbös vagy diffúz elváltozásai, a nyálmirigyek, nyaki ciszták, nyirokcsomók, egyéb tapintható elváltozások nagysága és szerkezete.
Lágyrészek: bőr alatti képletek, izomsérülések, vérömlenyek.
Herezacskó: a herék és a mellékherék nagysága, szerkezete, kóros képleteik, folyadékgyülemek, visszértágulat és ezekben kóros áramlási jelek (reflux).
Hímvessző: tapintható eltérések, hegesedések; merevedési zavar esetén a hímvesszőbe adott injekcióval áramlási vizsgálat.
Erek (színes Doppler/duplex vizsgálatok): nyaki verőerek (carotisok és gerinc-artériák, kulcscsont alatti artériák) érelmeszesedése, szűkületei, kóros áramlási jelei; alsó és felső végtagok visszereinek (vénáinak) keringése, trombózisa, trombózis utáni állapotai, billentyű elégtelensége.
A végtagokon artériás vizsgálatok is végezhetők érszűkület, érelzáródás gyanúja esetén, de a vizsgálat a verőerek áramlási viszonyainak teljes állapotfelmérésére nem alkalmas.
A terhesség: a fejlődő magzat vizsgálata az ultrahang talán leginkább közismert alkalmazása.
A szív vizsgálatát kardiológusok végzik.
Emlő- és ízületi vizsgálatokat valamint csecsemők, kisgyermekek vizsgálatát jelenleg a Belvárosi Orvosi Centrumban nem végzünk, ezeket itt nem részletezzük.

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat előtti előkészítésre csak a hasi – kismedencei ultrahang esetén van szükség, melyről a Hasi- és kismedencei vizsgálatról szóló cikkünkben olvashat. 
A vizsgálathoz az érintett testrészt le kell vetkőztetni. Nyaki vizsgálat során a nyakláncot le kell venni. A vizsgálatok többségében fekvő helyzetben történnek, egyes vizsgálatok történhetnek ülő helyzetben is. Hasi vizsgálat közben a levegőt felkérésre vissza kell kicsit tartani és a vizsgálat igénye szerint jobbra- balra el kell fordulni.
Az alsó végtag vizsgálata során szükség lehet hasra fordulásra is.
A bőrre (általában színtelen) zselét kennek, ami segíti az bejutását a testbe, kiküszöböli a vizsgálófej és a bőr közötti levegőréteget. A zselé bőrbarát, nem irritáló anyag, és a vizsgálat végén papírvattával, papírtörlővel könnyen letörölhető. Ha mégis ruhára jutott volna, abból könnyen kimosható.

Fájdalmas vagy kellemetlen-e a vizsgálat?

A vizsgálatok fájdalmat nem okoznak, esetleg a könnyebb vizsgálat érdekében, főleg hasi vizsgálat során enyhe-mérsékelt nyomást alkalmazunk, ami bizonyos kóros állapotokban átmeneti kellemetlenséget okozhat.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

Egy vizsgálat időtartama kb. 15 perc, egyes bonyolultabb keringési vizsgálatok ennél hosszabbak lehetnek. A vizsgálat után a leletet a beteg hamarosan kézhez kaphatja.

Biztos diagnózist ad-e az vizsgálat?

Egyetlen képalkotó vizsgálatról sem állítható, hogy száz százalékos eredményt adna.
A diagnosztikai pontosság a különböző szervek, elváltozások szerint változó lehet.
Bizonyos esetekben a talált eltérés pontosítására lehet szükség további vizsgálatokkal (CT, MR, izotóp vizsgálat stb., egyes esetekben citológiai/szövettani vizsgálat).

Kérjük minden esetben hozza magával az alábbi vizsgálatok leletét, esetleg képi dokumentációját a minél pontosabb diagnózis érdekében:
- megelőző vizsgálat
- CT, MR illetve röntgen vizsgálatok

Egyeztessen időpontot ultrahangos vizsgálatra!

Hasi, kismedencei ultrahang
2016. 09. 05. 15:03 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 10:44)

A hasi és kismedencei uh vizsgálat ma már alapvető diagnosztikai eljárásnak számít. Ehhez hozzájárul, hogy részletes áttekintést ad a hasi és kismedencei szervekről, miközben teljesen veszélytelen és fájdalommentes.

Pajzsmirigy ultrahang
2016. 09. 05. 15:03 (Utolsó frissítés: 2022. 02. 04. 13:24)

A pajzsmirigy mérete, szerkezete, különböző gócos és diffúz elváltozásai jól vizsgálhatók.

Lágyrészek és nyirokcsomók ultrahang vizsgálata
2016. 09. 05. 15:04 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 10:46)

Bármely testtájékon vizsgálhatóak a bőr alatti lágyrészek és a nyirokcsomók.

Here ultrahang vizsgálat
2016. 09. 05. 15:05 (Utolsó frissítés: 2020. 09. 10. 14:39)

A here vizsgálata nagy felbontású, részletes képet adó műszerrel történik. A vizsgálat a mellékherére és az ondózsinórra is kiterjed.

Penis ultrahang vizsgálat
2016. 09. 05. 15:06 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 10:49)

A penis ultrahang vizsgálat során a hímvessző szerkezete, a makk, bizonyos mértékig a bőr alatti külső rétegek, valamint a nagyobb verőerek és vénák ítélhetőek meg. Felületes, lapos, csak a bőrt érintő folyamatok a jelenlegi ultrahang technikával általában nem vizsgálhatóak.

Carotis Doppler ultrahang
2016. 09. 05. 15:06 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 10:50)

Az agyat ellátó nyaki artériák (arteria carotisok és vertebralisok), valamint a kulcscsont alatti verőér (arteria subclavia) fali elváltozásai, tágassága és áramlása ítélhető meg a vizsgálattal.

Végtagok vénás duplex ultrahang vizsgálata
2016. 09. 05. 15:07 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 10:52)

A végtagok vénáiban vizsgálat az áramlási viszonyok, elzáródások (trombózis) megállapítására, trombózis kezelése utáni követésre alkalmas.

Penis color Doppler vizsgálat
2016. 09. 05. 15:08 (Utolsó frissítés: 2020. 08. 10. 10:55)

A merevedési zavarokban szenvedő betegek esetében a hímvessző color Doppler vizsgálatának célja, hogy információt nyerjünk a hímvessző érellátásáról, keringési viszonyairól és ezzel a merevedési zavarban szenvedő beteg problémáján nagyobb sikerrel segíthessünk.