Méhnyakrákszűrés

Miért fontos a méhnyakrákszűrés?

A méhnyakrák általában hosszú évek alatt alakul ki, így ha időben sikerül észlelni a rákhoz vezető elváltozásokat, a betegség elkerülhető. A szűrővizsgálat minimális beavatkozással jár, egyszerűen elvégezhető, és nem fájdalmas.

Centrumunkban a legújabb ajánlásokat követjük, így a citológiai vizsgálat mellett (mely a sejtek kóros elváltozását mutatja) a méhnyakrákot okozó HPV meghatározást is elvégezzük, 24 és 65 év közötti pácienseinknél.

A vizsgálat során nyert mintát az ország egyik vezető laboratóriumába küldjük, ahol elérhető egy új biomarkereken alapuló tumor progresszió vizsgálat (CINTEC PLUS vizsgálat), melyről többet olvashat a HPVBlog fül alatti Mikor veszélyes igazán a HPV vírus? című blogbejegyzésünkben. Ennek az a lényege, hogy kimutatható, ha a sejtekben elindult a rák felé vezető folyamat. Ez pozitív citológia és/vagy magas kockázatú HPV jelenléte esetén minden esetben megtörténik.


Miért fontos a HPV meghatározása?

Mára már egyértelmű, hogy a méhnyakrákos esetekért szinte kizárólag a HPV (Humán papilloma vírus ) magas kockázatú törzsei a felelősek Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szűrővizsgálat során ne csupán az okozott elváltozást (sejtek citológiai vizsgálata) nézzük, hanem keressük az okot is. Ez főként azért fontos, mert a hagyományos méhnyakrákszűrés során alkalmazott citológiai vizsgálat önmagában csupán 70% pontossággal bír, így az esetek egy részében álnegatív eredményt ad. A HPV vizsgálattal együtt alkalmazva, a találati arány megközelíti a 100%-ot. Előfordul az is, hogy a citológia még negatív, de már a magas kockázatú HPV elindítja a sejtekben a kóros elváltozást! Ennek kimutatására alkalmas a biomarkereken alapuló CINTEC PLUS vizsgálat.


Miért végzünk citológiai vizsgálatot is?

Míg a HPV kimutatásával az okot, addig a sejtkenet vizsgálattal a kialakult elváltozást vizsgáljuk. A citológiai vizsgálat kimutatja azokat az elváltozásokat, melyek további vizsgálatot, esetleg beavatkozást igényelnek.


Mi az előnye a CINTEC PLUS vizsgálattal kiegészített rákszűrésnek?

  • Nagyobb biztonságot ad
  • Kiszűri azokat az eseteket, amikor a jelenlévő HPV nagy kockázatot jelent, de a citológia még negatív
  • A méhnyakról levett mintából a HPV kimutatható a kenetvétel helyétől függetlenül, így nincs hibalehetőség
  • A kiegészítő biomarker vizsgálat nem csak azt mutatja meg, van-e nagy kockázatú HPV fertőzés, hanem azt is, hogy az elváltozás milyen stádiumban tart a rákos elváltozás irányába. Így pontosan meghatározható a további teendő
  • A citológiai vizsgálat, a HPV kimutatása és szükség esetén a biomarker vizsgálat együttes alkalmazása sokkal pontosabb eredményt ad, és lehetőséget a kóros elváltozások minél korábbi kiszűrésére

Gondoljon a megelőzésre, és jelentkezzen be méhnyakrákszűrésre szakorvosainkhoz! 

Nézze meg kisfilmünket!

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:29 (Utolsó frissítés: 2022. 01. 18. 18:58)

Kapcsolódó tartalmak
HPV férfiakban
HPV férfiakban
HPV szűrés
HPV szűrés
HPV teszt
HPV teszt
HPV vírus
HPV vírus
Új HPV elleni védőoltás
Új HPV elleni védőoltás
Várja önt:
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Keszthelyi Márton PhD.
Dr. Keszthelyi Márton PhD.
Dr. Kiss György
Dr. Kiss György
Dr. Fekécs Györgyi
Dr. Fekécs Györgyi