Méhnyakrákszűrés

TESZT1111TESZT1111TESZT1111Miért fontos a méhnyakrákszűrés?

A méhnyakrák általában hosszú évek alatt alakul ki, így ha időben sikerül észlelni a rákhoz vezető elváltozásokat, a betegség elkerülhető.

A szűrővizsgálat minimális beavatkozással jár, egyszerűen elvégezhető, és nem fájdalmas.

Centrumunkban a legújabb ajánlásokat követjük, így a citológiai vizsgálat mellett (mely a sejtek kóros elváltozását mutatja) a méhnyakrákot okozó HPV meghatározást is elvégezzük, 24 és 65 év közötti pácienseinknél.

A vizsgálat során nyert mintát az ország egyik vezető laboratóriumába küldjük, ahol elérhető egy új biomarkereken alapuló tumor progresszió vizsgálat (CINTEC PLUS vizsgálat), melyről többet olvashat a HPVBlog fül alatti Mikor veszélyes igazán a HPV vírus? című blogbejegyzésünkben. Ennek az a lényege, hogy kimutatható, ha a sejtekben elindult a rák felé vezető folyamat. Ez pozitív citológia és/vagy magas kockázatú HPV jelenléte esetén minden esetben megtörténik.
 

A méhnyakrák okozója

A méhnyakrák megelőzhető, azonban Magyarországon évente még mindig 1200 nő betegszik meg minden évben méhnyakrákban, melyből 500-an pedig meg is halnak. Mindez elkerülhető lenne, mivel a betegség okozója, a Humán papillóma vírus (HPV) egyszerűen és biztosan kimutatható.

Miért végzünk citológiai vizsgálatot is?

Míg a HPV kimutatásával az okot, addig a sejtkenet vizsgálattal a kialakult elváltozást vizsgáljuk. A citológiai vizsgálat kimutatja azokat az elváltozásokat, melyek további vizsgálatot, esetleg beavatkozást igényelnek.

Miért fontos a HPV meghatározása?

Mára már egyértelmű, hogy a méhnyakrákos esetekért szinte kizárólag a HPV (Humán papilloma vírus ) magas kockázatú törzsei a felelősek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szűrővizsgálat során ne csupán az okozott elváltozást (sejtek citológiai vizsgálata) nézzük, hanem keressük az okot is.

Ez főként azért fontos, mert a hagyományos méhnyakrákszűrés során alkalmazott citológiai vizsgálat önmagában csupán 70% pontossággal bír, így az esetek egy részében álnegatív eredményt ad.

A HPV vizsgálattal együtt alkalmazva, a találati arány megközelíti a 100%-ot. Előfordul az is, hogy a citológia még negatív, de már a magas kockázatú HPV elindítja a sejtekben a kóros elváltozást! Ennek kimutatására alkalmas a biomarkereken alapuló CINTEC PLUS vizsgálat.

HPV szűrés
2020. 08. 11. 11:58 (Utolsó frissítés: 2021. 01. 19. 15:38)
A tünetmentes páciensek HPV tesztelését nevezzük HPV szűrésnek. Ha HPV betegségben (nemi szemölcs, végbél szemölcs, méhnyaki rákmegelőző állapot, szájüregi rák stb.) szenvedő beteg mintájából kérünk HPV tesztet, akkor HPV diagnosztika történik.


Mi a szerepe a HPV-nek a méhnyakrák kialakulásában?

A legtöbb ember valamikor az élete során találkozik a HPV vírussal, de az néhány hónapon belül magától eltűnik a szervezetéből (mint ahogy ez más vírusokkal, például megfázáskor, influenza alkalmával is történik). Azonban a nők egy kisebb részénél nem tűnik el a vírus, és a normálisnál nagyobb lesz az esélyük méhnyak-rendellenességek kialakulására. A fennálló HPV fertőzés sejtelváltozásokhoz vezethet, amelyet ha nem kezelnek, kialakulhat a méhnyakrák.
 

Ki lehet-e mutatni a HPV-t?

Igen, laboratóriumi vizsgálattal kimutatható a HPV jelenléte. A vírus típusának meghatározásával megállapítható, hogy mennyire hordoz nagy kockázatot, a méhnyakrák kialakulásának szempontjából.

Centrumunkban elérhető a CINTEC PLUS vizsgálat, mely HPV jelenléte esetén kimutatja, hogy elindult-e a sejten belül rák irányába mutató kóros elváltozás. Ez a vizsgálat a méhnyakrákszűrés során alkalmazott citológia és HPV kimutatás mellett, még pontosabb képet ad a kockázat mértékéről.

HPV teszt
2020. 08. 11. 11:49 (Utolsó frissítés: 2021. 01. 19. 15:41)
A HPV fertőzöttek legnagyobb része nem tud fertőzöttségéről, mivel a HPV fertőzés eleinte sem tüneteket, sem panaszokat nem okoz. Ilyenkor csak HPV teszttel mutatható ki a vírus jelenléte a hámsejtekben.


Mi az előnye a CINTEC PLUS vizsgálattal kiegészített rákszűrésnek?

  • Nagyobb biztonságot ad

  • Kiszűri azokat az eseteket, amikor a jelenlévő HPV nagy kockázatot jelent, de a citológia még negatív

  • A méhnyakról levett mintából a HPV kimutatható a kenetvétel helyétől függetlenül, így nincs hibalehetőség

  • A kiegészítő biomarker vizsgálat nem csak azt mutatja meg, van-e nagy kockázatú HPV fertőzés, hanem azt is, hogy az elváltozás milyen stádiumban tart a rákos elváltozás irányába. Így pontosan meghatározható a további teendő

  • A citológiai vizsgálat, a HPV kimutatása és szükség esetén a biomarker vizsgálat együttes alkalmazása sokkal pontosabb eredményt ad, és lehetőséget a kóros elváltozások minél korábbi kiszűrésére

Ne feledje!

  • A HPV nagyon gyakori vírus, de csak az esetek kis részében vezet rákos megbetegedéshez

  • Citológiai vizsgálattal, és HPV meghatározással a szűrővizsgálat nagy pontosságú

  • Az időben észlelt sejtelváltozások 100%-ban kezelhetőek

Gondoljon a megelőzésre, és jelentkezzen be méhnyakrákszűrésre szakorvosainkhoz! 
HPV vírus
2020. 08. 11. 11:31 (Utolsó frissítés: 2021. 01. 19. 12:41)
A humán papillomavírus (HPV vírus) fertőzés napjaink leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzése. A vírus, miközben az emberi hámsejtekben szaporodik, jóindulatú vagy rosszindulatú növedékek képződését idézi elő.Nézze meg kisfilmünket!

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:29 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 16. 15:17)

Kapcsolódó tartalmak
HPV férfiakban
HPV férfiakban
HPV szűrés
HPV szűrés
HPV teszt
HPV teszt
HPV vírus
HPV vírus
Új HPV elleni védőoltás
Új HPV elleni védőoltás
Várja önt:
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Keszthelyi Márton PhD.
Dr. Keszthelyi Márton PhD.
Dr. Sipos Attila
Dr. Sipos Attila
Dr. Kiss György
Dr. Kiss György