Méhnyakrákszűrés

Miért fontos a méhnyakrákszűrés?

A méhnyakrák általában hosszú évek alatt alakul ki, így ha időben sikerül észlelni a rákhoz vezető elváltozásokat, a betegség elkerülhető. A szűrővizsgálat minimális beavatkozással jár, egyszerűen elvégezhető, és nem fájdalmas.

Centrumunkban a legújabb ajánlásokat követjük, így a citológiai vizsgálat mellett (mely a sejtek kóros elváltozását mutatja) a méhnyakrákot okozó HPV meghatározást is elvégezzük, 24 és 65 év közötti pácienseinknél.

A vizsgálat során nyert mintát az ország egyik vezető laboratóriumába küldjük, ahol elérhető egy új biomarkereken alapuló tumor progresszió vizsgálat (CINTEC PLUS vizsgálat), melyről többet olvashat a HPVBlog fül alatti Mikor veszélyes igazán a HPV vírus? című blogbejegyzésünkben. Ennek az a lényege, hogy kimutatható, ha a sejtekben elindult a rák felé vezető folyamat. Ez pozitív citológia és/vagy magas kockázatú HPV jelenléte esetén minden esetben megtörténik.


Miért fontos a HPV meghatározása?

Mára már egyértelmű, hogy a méhnyakrákos esetekért szinte kizárólag a HPV (Humán papilloma vírus ) magas kockázatú törzsei a felelősek Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szűrővizsgálat során ne csupán az okozott elváltozást (sejtek citológiai vizsgálata) nézzük, hanem keressük az okot is. Ez főként azért fontos, mert a hagyományos méhnyakrákszűrés során alkalmazott citológiai vizsgálat önmagában csupán 70% pontossággal bír, így az esetek egy részében álnegatív eredményt ad. A HPV vizsgálattal együtt alkalmazva, a találati arány megközelíti a 100%-ot. Előfordul az is, hogy a citológia még negatív, de már a magas kockázatú HPV elindítja a sejtekben a kóros elváltozást! Ennek kimutatására alkalmas a biomarkereken alapuló CINTEC PLUS vizsgálat.


Miért végzünk citológiai vizsgálatot is?

Míg a HPV kimutatásával az okot, addig a sejtkenet vizsgálattal a kialakult elváltozást vizsgáljuk. A citológiai vizsgálat kimutatja azokat az elváltozásokat, melyek további vizsgálatot, esetleg beavatkozást igényelnek.


Mi az előnye a CINTEC PLUS vizsgálattal kiegészített rákszűrésnek?

  • Nagyobb biztonságot ad
  • Kiszűri azokat az eseteket, amikor a jelenlévő HPV nagy kockázatot jelent, de a citológia még negatív
  • A méhnyakról levett mintából a HPV kimutatható a kenetvétel helyétől függetlenül, így nincs hibalehetőség
  • A kiegészítő biomarker vizsgálat nem csak azt mutatja meg, van-e nagy kockázatú HPV fertőzés, hanem azt is, hogy az elváltozás milyen stádiumban tart a rákos elváltozás irányába. Így pontosan meghatározható a további teendő
  • A citológiai vizsgálat, a HPV kimutatása és szükség esetén a biomarker vizsgálat együttes alkalmazása sokkal pontosabb eredményt ad, és lehetőséget a kóros elváltozások minél korábbi kiszűrésére

Gondoljon a megelőzésre, és jelentkezzen be méhnyakrákszűrésre szakorvosainkhoz! 

Nézze meg kisfilmünket!

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:29 (Utolsó frissítés: 2021. 03. 16. 16:37)

Kapcsolódó tartalmak
HPV férfiakban
HPV férfiakban
HPV szűrés
HPV szűrés
HPV teszt
HPV teszt
HPV vírus
HPV vírus
Új HPV elleni védőoltás
Új HPV elleni védőoltás
Várja önt:
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Fekécs Györgyi
Dr. Fekécs Györgyi
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Kiss György
Dr. Kiss György