Végbélviszketés kezelése

Végbélviszketés kezelése

A végbélviszketés sok ember életét keseríti. Jelentkezhet rohamszerűen, de folyamatosan is fennállhat. Mértéke eltérő lehet, legrosszabb esetben az elviselhetetlenségig fokozódhat, és azonnali vakarózásra késztet. Egyeseknél elalvás előtt, illetve éjszaka válik intenzívvé. A viszkető terület dörzsölése, vakarása felsebezheti az érzékeny hámszövetet, ezért minden esetben komolyan kell venni, és ha tartósabban fennáll, vagy vissza-visszatér, proktológust kell vele felkeresni.

 

Hogyan jön létre a végbélviszketés? Milyen hámszövet található a végbélnyílásnál?

A végbélviszketés egy kellemetlen probléma, aminek megvannak a sajátos okai és bevált kezelései. A végbélnyílás hámja (ano-derma) a hüvelybemenet hámjához hasonlóan, különleges szöveti felépítésű szerkezet. Ennek a speciális hámszövetnek az a feladata, hogy fokozatos átmenetet biztosítson a bél nyálkahártyája és a bőr között. Egyrészt alkalmazkodnia kell a bélből jövő hatásokhoz (mirigyváladékok, a székletben található fertőző baktériumok milliárdjai, stb), másrészt pedig el kell tudnia látni a kültakaró szokásos védelmi feladatait is. E kihívásnak az ano-derma hámszövet általában kiválóan megfelel, de időnként hiba csúszik az alkalmazkodásába. Ennek első jele a végbélviszketés.

 

Mi válthatja ki a végbélviszketést?

A korábbi évek proktológiai gyakorlata sokszor higiéniai okot talált a háttérben. Egyeseknek ugyanis eredendően nem sima, hanem „rücskös” itt a bőrük, vagy pedig korábbi aranyeres gyulladásokból származó, esetleg aranyérműtétek után visszamaradt hegek, bőrfüggölyök teszik egyenetlenné a végbélnyílást. Ilyen esetekben a székürítés utáni tisztálkodás sokszor nem tökéletes és a megfelelően el nem távolított székletnyomok irritálhatják a bőrt, különösen, ha egyéb hajlamosító tényezők is fennállnak (lásd később).

Napjaink gyakorlatában viszont egyre gyakrabban találkozunk a túlzott tisztálkodás szerepével a végbélviszketés hátterében (túl sok, vagy erős dörzsölés, kémiai anyagokkal kezelt, illatosított wc-papírok használata, illatosított szappanok, tusfürdők alkalmazása e régióban, stb). Ilyenkor az anoderma és a bőr kiszárad, természetes védekezőképességét elveszti, a tisztálkodószerek vegyi anyagai pedig irritációt okoznak.  Egyes testápolók, krémek szintén bírhatnak kóroki szereppel, valamint ha hölgyeknél pl. a tangabugyi közvetlenül érintkezik a végbélnyílás környékével, a fehérnemű anyaga, vagy a mosására használt szerek szintén szerepelhetnek kiváltó tényezőként.
A belső okok közül a végbélviszketést krónikus hasmenés, vagy lágy széklet is kiválthatja. Hajlamosítanak rá szisztémás betegségek, cukor-, májbetegség, pajzsmirigy betegségek is. Lehet antibiotikumok, gyógyszerek mellékhatása is. Egyeseknél bizonyos ételek fogyasztása után is előfordul: jellemzően a különlegesebb fűszerek, a citrusfélék, a kávé, sör, kóla, az alkohol a felelősek ilyenkor, de van, aki a mogyoróra, a csokoládéra, vagy a paradicsomra reagál érzékenyebben.
Nemcsak a bőr kiszáradása, hanem túlzott nedvessége is előidézheti a végbélviszketést. A hőség és a nedvesség együttese (fokozott izzadás, rosszul szellőző ruházat), különösen túlsúlyos, vagy cukorbeteg egyéneknél veszélyes. Az aranyerek gyulladása miatti fokozott váladékképződés, tartósan váladékozó végbélsipoly, végbélrepedés, felszínes hámrepedések, végbélrák, polypok, daganatok, bélgyulladások szintén a nedvesség fokozódása, a bőr-pH változása útján okozhatnak viszketést.

Fontos kóroki szerepe lehet a végbélviszketésben a különböző fertőzéseknek is. Az összefekvő farpofák meleg, nedves környezetében gombák, candida telepedhetnek meg, paraziták (férgek, giliszták, rüh vagy tetű) élősködhetnek és szexuális úton terjedő fertőzések, chlamydia, gonorrhoea, herpesz is támadhatnak, első tünetként viszketést okozva! Egyes nem fertőzéses bőrbetegségek, mint a pikkelysömör, az atópiás bőrgyulladás, az ekcéma, lichen sclerosus szintén kiválthatják.
Egyes kutatások szerint a végbélviszketés kialakulását és rosszabbodását a szorongás, a mentális stressz is előidézhetik.
Összegezve azt mondhatjuk, hogy végbélviszketés esetén a végbélnyílás környéki hámszövet normál állapotának kisiklásával állunk szemben. A proktológus feladata ilyenkor, hogy vizsgálja ki a pácienst (zárja ki a rosszindulatú, vagy fertőzéses betegséget, egyéb bőrbetegségeket) és megfelelő kezeléssel állítsa helyre a hám eredeti állapotát. A páciens feladata pedig, hogy a kapott diétás- és életmódi tanácsok betartásával tartsa fent a visszaállt normál helyzetet, hogy megelőzze a visszaesést.

Egyeztessen időpontot proktológus szakorvosunkhoz!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:42 (Utolsó frissítés: 2021. 03. 08. 16:50)

Várja önt:
Dr. Oláh Csaba
Dr. Oláh Csaba
Dr. Barta Tamás
Dr. Barta Tamás
Dr. Egri Gábor
Dr. Egri Gábor
Dr. Mikes Csaba
Dr. Mikes Csaba