Végbélrepedés kezelése

Mi az a végbélrepedés?

A végbél nyálkahártya berepedése (rövidebben végbélrepedés, latinul fissura) egy kisebb-nagyobb seb keletkezése a végbélgyűrűben. Leggyakrabban kemény széklet okozza, máskor ismétlődő hasmenés, vagy pl. aranyerességhez kapcsolódó gyulladás hatására alakul ki, olykor egyéb mechanikai tényező, pl. anális szex kapcsán léphet fel.

Mi a végbélrepedés tünete?

A végbélrepedés legfőbb tünete a fájdalom, mely ritkábban mérsékelt, szúró, csípő, égő jellegű, gyakrabban viszont hirtelen fellépő, durván maró, görcsös, égő, szinte elviselhetetlenül erős lehet.
A végbélrepedés jobb esetben csak a széklet ürítéskor és közvetlen utána okoz fájdalmat, máskor viszont a fájdalmas görcs hosszú időn át eltarthat. A végbél repedés másik jellegzetes tünete lehet a vérzés, ami további riadalmat kelt. 

Hogyan kezelhető a végbélrepedés? 

A végbélrepedés hátterében az esetek túlnyomó többségében a medencefenéki izomzat magasabb tónusa, görcsös feszülése áll. Ez különféle helyi (pl. gyulladás a kismedencében) vagy általános (pl. stressz, lelki okok) tényezők hatására alakulhat ki. A végbélrepedés hosszú távon tehát csakis úgy szüntethető meg, ha a hátterében álló okot,a medencefenéki izomzat kóros mértékű tónus fokozódását is megszűntetjük. 
 

Ehhez a medencefenéki EMG vizsgálat vagy biofeedback vizsgálat áll rendelkezésünkre a rendelőnkben. Ha a vizsgálat igazolja a fokozott medencefenéki izomtónus meglétét, biofeedback terápiával és medencefenéki tornával korrigáljuk a problémát gyógytornászunk segítségével.

Páciensünk tapasztalata:

"58 éves férfi vagyok. Nagyjából 15 éve küzdők végbél problémákkal. Kezdetben enyhébbek voltak a tünetek, majd később súlyosabbak lettek. Ez elégé rányomta a bélyegét a mindennapjaimra. Mikes doktor úr javaslatára mentem el biofeedback mérésre, ahol végül nyolc alkalmas tréninget javasoltak. Már az első pár alkalom után éreztem a javulást. Sosem gondoltam volna, hogy oda lent az izmok működésének ekkora szerepe lehet."


Emellett proktológus szakorvosaink enyhébb esetekben gyógyszeres illetve kenőcsös, kúpos kezelést írnak elő, miáltal a korai stádiumú berepedés nyomtalanul el tud múlni.
Súlyosabb esetekben helyi érzéstelenítésben fagyasztással kezeljük a sebet, súlyos, a hegesedés miatt záróizom deformálódáshoz, masszív végbélszűkülethez vezető elhanyagolt esetekben viszont már komplex korrekciós műtétre van szükség kórházi körülmények között.
 

Amennyiben fájdalmat, vérzést tapasztal, keresse fel proktológus szakorvosainkat.

Ha Ön is a fenti problémáktól szenved, egyeztessen időpontot szakorvosi konzultációra!

Jelentkezzen be most női intim plasztikai konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu

telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832

A proktológiai szakrendeléseink árai itt érhetőek el.


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:41 (Utolsó frissítés: 2021. 11. 12. 16:05)

Kapcsolódó tartalmak
Biofeedback tréning
Biofeedback tréning
Aranyér kezelése
Aranyér kezelése
Aranyérgyűrűzés
Aranyérgyűrűzés
Várja önt:
Dr. Oláh Csaba
Dr. Oláh Csaba
Dr. Barta Tamás
Dr. Barta Tamás
Dr. Egri Gábor
Dr. Egri Gábor
Dr. Mikes Csaba
Dr. Mikes Csaba
Haness Rita
Haness Rita