Végbélrepedés kezelése

Mi az a végbélrepedés?

A végbél nyálkahártya berepedése (rövidebben végbélrepedés, latinul fissura) egy kisebb-nagyobb seb keletkezése a végbélgyűrűben. Leggyakrabban kemény széklet okozza, máskor ismétlődő hasmenés, vagy pl. aranyerességhez kapcsolódó gyulladás hatására alakul ki, olykor egyéb mechanikai tényező, pl. anális szex kapcsán léphet fel.

Mi a végbélrepedés tünete?

A végbélrepedés legfőbb tünete a fájdalom, mely ritkábban mérsékelt, szúró, csípő, égő jellegű, gyakrabban viszont hirtelen fellépő, durván maró, görcsös, égő, szinte elviselhetetlenül erős lehet.
A végbélrepedés jobb esetben csak a széklet ürítéskor és közvetlen utána okoz fájdalmat, máskor viszont a fájdalmas görcs hosszú időn át eltarthat. A végbél repedés másik jellegzetes tünete lehet a vérzés, ami további riadalmat kelt. 

Hogyan kezelhető a végbélrepedés? 

A végbélrepedés hátterében az esetek túlnyomó többségében a medencefenéki izomzat magasabb tónusa, görcsös feszülése áll. Ez különféle helyi (pl. gyulladás a kismedencében) vagy általános (pl. stressz, lelki okok) tényezők hatására alakulhat ki. A végbélrepedés hosszú távon tehát csakis úgy szüntethető meg, ha a hátterében álló okot,a medencefenéki izomzat kóros mértékű tónus fokozódását is megszűntetjük. 

Ehhez a medencefenéki EMG vizsgálat vagy biofeedback vizsgálat áll rendelkezésünkre a rendelőnkben. Ha a vizsgálat igazolja a fokozott medencefenéki izomtónus meglétét, biofeedback terápiával és medencefenéki tornával korrigáljuk a problémát gyógytornászunk segítségével.

Emellett proktológus szakorvosaink enyhébb esetekben gyógyszeres illetve kenőcsös, kúpos kezelést írnak elő, miáltal a korai stádiumú berepedés nyomtalanul el tud múlni.
Súlyosabb esetekben helyi érzéstelenítésben fagyasztással kezeljük a sebet, súlyos, a hegesedés miatt záróizom deformálódáshoz, masszív végbélszűkülethez vezető elhanyagolt esetekben viszont már komplex korrekciós műtétre van szükség kórházi körülmények között.
 

Amennyiben fájdalmat, vérzést tapasztal, keresse fel proktológus szakorvosainkat.

Jelentkezzen be online felületünkön, és visszahívjuk!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:41 (Utolsó frissítés: 2021. 03. 03. 09:19)

Várja önt:
Dr. Mikes Csaba
Dr. Mikes Csaba
Dr. Barta Tamás
Dr. Barta Tamás
Dr. Egri Gábor
Dr. Egri Gábor