Végbélsipoly kezelése

Mi az a végbélsipoly?Végbélsipoly kezelése

A sipoly, más néven fisztula olyan kóros elváltozás, mely szervek vagy testüregek közötti kóros összeköttetést jelent, amin keresztül folyadék vagy szilárd anyag halad természetellenes irányban, illetve a külvilág felé. Végbélsipolyról akkor beszélünk, amikor a végbél belső ürege van összeköttetésben a külvilággal.

A végbélsipoly gyakran egy korábbi gyulladás, végbéltályog következtében jön létre. Ilyenkor a tályog megnyitása, vagy spontán megnyílása után ugyan a tályog ürege begyógyul, azonban megmarad egy járat a végbél és a tályog megnyitásakor létrehozott seb között. Ez a járat a végbélsipoly. Vannak esetek, amikor a betegek észre sem veszik a kisebb tályogokat, csupán a sipoly jelenlétével szembesülnek.


Mik a végbélsipoly tünetei?

A végbélsipoly leggyakoribb tünete a gyulladás és gennyes, savós vagy véres váladékozás. Tünete lehet még a fájdalom, de viszketés és diszkomfort érzés is jelentkezhet.
Amennyiben a sipoly elzáródik a korábban tapasztalt váladékozás is megszűnik. Ilyen esetben azonban felülfertőződhet, beduzzad és fájdalmassá válik, végbéltályog alakulhat ki, illetve újra-meg újra megnyílhat, és elágazódások, szövevényes járatrendszer kialakulása is előfordulhat.


Hogyan kezelhető a végbélsipoly?

A végbélsipoly diagnosztizálása fizikális vizsgálattal történik, melynek során megkeressük a sipoly külső nyílását. Majd szondázással megállapítjuk a sipoly mélységét és irányát, valamint a belső nyílásának elhelyezkedését.
A végbélsipoly kezelése sebészeti beavatkozással történik, melyet Centrumunkban helyi érzéstelenítésben, korszerű, lézeres kimetszéssel végzünk. A kimetszést megelőzheti a végbélsipoly fonalas, azaz setonos drenálása, vagyis a váladék szabad távozásának biztosítása. A drenálás fenntartása, esettől függően, akár hónapokig is eltarthat. A betegség gyógyítása ezért nem csupán nagy szakértelmet kíván, hanem a beteg részéről megértést és türelmet is!
 
Tünetek jelentkezése esetén egyeztessen időpontot szakorvosainkhoz, hogy mielőbb visszanyerhesse életminőségét!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 11. 08. 14:28 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 12:59)

Várja önt:
Dr. Oláh Csaba
Dr. Oláh Csaba
Dr. Barta Tamás
Dr. Barta Tamás
Dr. Egri Gábor
Dr. Egri Gábor
Dr. Mikes Csaba
Dr. Mikes Csaba