Székletinkontinencia

széklet inkontinencia kezelése, tünetei, okaiA székletinkontinencia az az állapot, amikor nem tudjuk kontrollálni a székletürítést. A székletürítési inger a székletnek a végbél alsó harmadába való érkezésekor keletkezik. Normális esetben ez a fázis kontrollálható egy tanulási folyamatot követően. A székelési inger keletkezéséhez vezető és az ürítés visszatartását segítő mechanizmusban bekövetkezett zavarok vezetnek végül a széklet visszatartásának problémáihoz. A széklettartási képességet a végbél záróizmai, a medencefenéki izmok, a gátizomzat, a végbél helyzete, illetve a nyálkahártya alatti visszér párnácskák befolyásolják.

A székletinkontinencia okai

A székletinkontinencia legtöbbször idősebb korban jelentkezik. Ennek az oka elsősorban az, hogy a tüneteket gyakran a beidegzés és az izomtónus korral járó csökkenése eredményezi. 

Azonban a nőknél a gátizmok megsérülhetnek a hüvelyi szülés kapcsán, ami szintén széklet inkontinenciához vezethet. A menopauza során fellépő hormonális változások is gyengítően hatnak a medencefenék izmaira, ez is széklet inkontinenciát okozhat.

A kiváltó ok tehát többféle lehet, a leggyakoribbak azonban a medencefenék, illetve a gát izomzatának elégtelen működésére vagy valamilyen sérülésére vezethetők vissza.

Ezen belül felmerülhet:

  • izomsérülés,

  • beidegzési zavar,

  • a medencefenék sérülése is.

A sérüléseket műtéti beavatkozások (pl. aranyérműtét), anális szex közben elszenvedett izomsérülések, végbéldaganat, valamint daganat miatti sugárterápiás kezelés is okozhatja.

A betegséget előidézheti valamilyen idegrendszeri betegség is, például bizonyos immunbetegségek, szklerózis multiplex vagy cukorbetegséghez társuló neuropathia.

A gyulladásos bélbetegségek rossz hatással lehetnek a végbél tároló kapacitására és tágulékonyságára. Ez azzal járhat, hogy nem tudjuk helyesen megítélni a széklet állagát, ami szerepet játszhat a betegség kialakulásában.

Az előrehaladott aranyér is okozhat bizonyos fokú zárási elégtelenséget, ez azonban nem jelent valódi inkontinenciát, mivel ilyenkor csak a megnagyobbodott, olykor a záróizmon kívülre kerülő aranyeres párnák váladéka jelenik meg a fehérneműn. Ennek elkülönítését a valódi betegségtől csak proktológiai vizsgálat révén lehet megtenni.

Végül a krónikus erőlködést is meg kell említeni, amely szintén negatív hatással lehet a beidegzés és az izomműködés egységére.

A betegség megállapításához proktológus által végzett alapos kikérdezésre és fizikális vizsgálatra van szükség, ami tapintásból és végbéltükrözésből áll. Ennek segítségével megállapítható, hogy fennáll-e daganatos megbetegedés vagy valamilyen gyulladásos folyamat, melyeket kezelni szükséges. 


A székletinkontinencia kezelése

A kezelésnek első körben a kiváltó ok megszüntetésére kell összpontosulnia, ha valamilyen szervi eltérésről van szó. A műtéti helyreállítás is szóba jöhet, abban az esetben, ha valamilyen korábbi műtét vagy sérülés folyománya a betegség. Ha erre valamilyen oknál fogva nincs lehetőség, akkor a széklet állagának beállításával lehet kezelni a problémát, ugyanis a híg széklet visszatartása a legnehezebb. A beállításhoz gyógyszerek és megfelelő étrend kombinációja szükséges. 

A kezelés további része, hogy a betegnek ismét meg kell tanulnia szabályozni a székletürítést. Ez egy olyan újratanulási mechanizmus, ami a medencefenéki tornán és a biofeedback kezelésen alapszik. 

Egy újabb sikeres Biofeedback kezelés története
2022. 08. 04. 12:45 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 10. 12:24)
Számunkra nagyon fontos Pácienseink visszajelzése. Külön öröm, amikor egy sikeres kezelés után a gyógyult pácienseinktől kapunk pozitív megerősítést.


Ha Ön is a fenti problémáktól szenved, egyeztessen időpontot szakorvosi konzultációra!

Jelentkezzen be most konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu

telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2022. 08. 08. 16:19 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 11. 14:26)

Kapcsolódó tartalmak
Biofeedback tréning
Biofeedback tréning
Aranyér kezelése
Aranyér kezelése
Végbélrák szűrés
Végbélrák szűrés
Várja önt:
Dr. Oláh Csaba
Dr. Oláh Csaba
Dr. Egri Gábor
Dr. Egri Gábor
Dr. Mikes Csaba
Dr. Mikes Csaba
Haness Rita
Haness Rita
Nagy-Juhász Kitti
Nagy-Juhász Kitti