A fájdalmas diabeteses neuropathia kezelése

A neuropathia az idegek károsodását jelenti. A cukorbetegség egyik kínzó tünete a diabeteses neuropathia, mely jelentkezhet a perifériás idegrendszert érintő formában vagy járhat ún. amiotrófiával, ami pedig a vázizmok sorvadását jelenti. 
 

A diabeteses neuropathia okai

 
A diabeteses neuropathia alapvető kóroki háttere a mikrocirkuláció (kiserekben zajló keringés) zavara, ami az idegeken belüli erek keringési zavarához vezet, és általa az idegrost táplálkozása károsodik. 
A cukorbetegség következtében megnövekszik a vércukorszint, azonban a szervezet a cukor molekulákat képtelen megfelelően felhasználni. A cukor, így alternatív anyagcsereutakat keres, kóros cukor-fehérje kötések jönnek létre, melyek károsítják az idegrostok védőburkát és kialakul a neuropathia. A neuropathia ellentmondásossága abban áll, hogy a normális érzetek csökkenése vagy kiesése a kóros érzetek megjelenésével, mint a fájdalom és érzészavar megjelenése járhat.
 

A diabeteses neuropathia tünetei

A végtagok távolabbi végeit érintő szimmetrikus polyneuropathia gyakran fájdalmas diabeteses polyneuropathia formájában jelentkezik. A kórállapotra jellemző a spontán jelentkező égő fájdalom, de előfordulhat szúró, nyilalló, hasogató fájdalom is. A panaszok jellemzően éjjel fokozódnak, harisnya-kesztyű mintázat szerint oszlanak meg. A működési károsodás fájdalommal, alvászavarokkal, szorongással és depresszióval járhat. Mindez oda vezet, hogy a betegek életminősége jelentősen romlik. Ezen túlmenően az érzés kieséssel járó neuropathiás forma súlyos esetben jellegzetes talpi fekélyek kialakulásához vezethet.
Daibeteses neuropathia

A diabeteses neuropathia kezelése

A neuropathiás károsodás kivizsgálása során, ha érzés- és/vagy reflexkiesés, vibrációérzet-csökkenés igazolódik, de nincsenek tünetek, oki kezelés jön szóba. Tünetek, panaszok jelentkezése esetén az oki kezelést tüneti kezeléssel lehet kombinálni. Minél súlyosabb a neuropathiás károsodás, annál valószínűbb a neuropathiás fájdalom megjelenése.
A cukorbetegek gondozása során éves neuropathia-szűrővizsgálatra van szükség!
Fontos a betegek felvilágosítása: az önellenőrzés megtanítása, a lábápolás elsajátítása, a megelőző intézkedések begyakoroltatása. 
Az úgynevezett diabeteses láb ellátásában sokféle orvosi és más egészségügyi szakellátó vesz részt: gyógypedikűrös, érsebész, ortopédorvos, gyógytornász, bőrgyógyász vonható be a kezelésbe.  

A Bevárosi Orvosi Centrumban egy helyen elvégezhető a diabeteses neuropathia kivizsgálása és kezelése is neurológus, diabetológus, gyógytornász és bőrgyógyász szakorvosaink segítségével!

 

Várja Önöket Dr. Csák Enikő neurológus és Dr. Kocsis Győző diabetológus szakorvos!

 

Ha Ön is hasonló panaszoktól szenved, kérjen időpontot diabetológiai vagy neurológiai szakorvosi konzultációra!
Jelentkezzen be most diabetológiai vagy neurológiai konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu

telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832

A diabetológiai szakrendelésünk árai itt érhetőek el.


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 10. 08. 12:27 (Utolsó frissítés: 2021. 11. 12. 16:38)

Kapcsolódó tartalmak
Diabetológia
Diabetológia
Cukorbetegség
Cukorbetegség
A cukorbetegség diagnózisának felállítása
A cukorbetegség diagnózisának felállítása
Várja önt:
Dr. Csák Enikő
Dr. Csák Enikő
Dr. Kocsis Győző
Dr. Kocsis Győző