Aranyér kezelése

Hogy alakul ki, mi is az az aranyér?

Az aranyér a végbélnyílás bőre és a végbél nyálkahártyája alatti normális kis vénákból (visszerecskék) alakul ki. Ha ezek a vénácskák kórosan megduzzadnak, csomószerűen kiboltosulnak, aranyérről, aranyerességről beszélünk. Az aranyeres csomók tipikusan 3 fő irányban (szektorban) alakulnak ki. Lehetnek teljesen tünetmentes kis kidudorodások, de változatos tüneteket is produkálhatnak.


Nézze meg kisfilmünket az aranyér kezeléséről!

 

Mik az aranyér tünetei?

  • Végbélvérzés

Lehet a WC-be csöpögő nagyobb vérzés és lehet minimális vérzés is, mely csak egy vércsíkot okoz a székleten, vagy törlésnél a papíron. Előfordulhat a székürítéstől függetlenül is anális vérezgetés, mely a fehérneműt szennyezi.

  • Végbélfájdalom

Ha nem társul hozzá gyulladás, az aranyér nem feltétlenül fáj. Ha viszont gyulladás alakul ki az aranyér környékén, a páciens - tűrésküszöbétől függő mértékben - fájdalmat jelez. Az éles, szúró, csípő, hasító fájdalom nem az aranyeresség jellegzetessége, inkább a végbél-berepedés tünete, a lázzal járó lüktető fájdalom pedig a tályogra jellemző. Létezik ezen kívül egy olyan állapot is, amikor egy külső aranyérben gyulladás nélkül vérrög keletkezik („trombotizált külső aranyér”), ekkor szintén keletkezhet anális fájdalom.

A viszketést az esetek zömében az aranyerek gyulladása miatti fokozott váladék képződés okozza. A termelődő váladék, kijutva a végbélnyílás környékére, irritálja a bőrt. Minél nagyobb fokú a gyulladás, annál nagyobb az irritáció, ez a vakarózással együtt ki is sebesítheti az érzékeny analis hámszövetet. Hasonló tüneteket végbélsipoly is okozhat. 

  • Csomó a végbélnyílásban

Az aranyeresség mindig a végbélnyílás feletti kis visszerecskék megerősödésével kezdődik. Az aranyeresség legelső stádiumában csak a proktológiai műszeren keresztül látható egy vagy több apró csomó, a végbélnyílás szintje felett (belső aranyerek). Ahogy romlik az állapot, a duzzanat kifelé terjed és erőlködéskor láthatóvá, tapinthatóvá válik. Ez a székeléskor előjövő csomó eleinte képes spontán visszahúzódni, később már kézzel kell visszahelyezni, súlyosabb esetben folyamatosan kint marad és a bél mintegy kifordul (az aranyeresség I.-IV. stádiuma). 
Hirtelen is ki tud alakulni egy körülírt borsónyi-babnyi duzzanat az anusnyílásban, amikor vérrög (trombus) keletkezik a külső aranyeres régióban (trombotizált külső aranyér). Ezt a zavaró, fájdalmas állapotot a proktológus helyi érzéstelenítésben végzett kisebb beavatkozással tökéletesen, gyorsan meg tudja szüntetni.
aranyéraranyér
                                                                      Aranyér (Fotó: Dr. Egri Gábor)

Hogyan kezelhető az aranyér?

 A belső és külső aranyerek kezelése különbözik egymástól. 

  • Belső aranyerek kezelése

A belső aranyereket elzáró (szklerotizáló) injekcióval vagy pedig gyűrűzéses módszerrel kezeljük. A gyűrűzéses eljárás a II-III. fokú belső aranyerek esetén alkalmazható. Az eljárás nem jár fájdalommal, így érzéstelenítésre sincs szükség. A beavatkozás során a proktológus szakorvos egy kis gumigyűrűt helyez az aranyér tövére, így az aranyeres csomó pár nap alatt elsorvad, majd kilökődik, a gyűrű pedig a széklettel távozik. Az aranyeresség mértékétől függően a kezelést egy –három alkalommal kell elvégezni. 

  • Külső aranyerek kezelése

Külső aranyerek esetén a proktológus lézersugár segítségével végzi a vérrögöt tartalmazó, vagy vérrög nélküli külső aranyerek eltávolítását. A beavatkozást érzéstelenítő kenőcs, vagy injekció használatával, helyi érzéstelenítésben végzi. A lézeres technika minimalizálja a vérzést, a sebgyógyulás fájdalmatlan, gyors és szövődménymentes. Sebvarratra, varratszedésre nincs szükség. A proktológus a lézer segítségével a vérrög által megemelt, túlnyúlt bőrszakaszt is eltünteti, ezzel esztétikai és tisztántarthatósági szempontból egyaránt fontos sima bőrfelületet biztosít. Egy-, két-, kivételesen három szektorban történik a kezelés. A régi, első generációs készülékekkel, illetve helytelen műtéti technikával kapcsolatban fellépő hegesedések, szűkületek már csak a szakmai irodalomban szerepelnek.

 

Amennyiben a fent leírt tünetek valamelyikét tapasztalja, foglaljon időpontot proktológus szakorvosunkhoz!

 

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:40 (Utolsó frissítés: 2021. 07. 13. 17:38)

Kapcsolódó tartalmak
Aranyérgyűrűzés
Aranyérgyűrűzés
Végbélrepedés kezelése
Végbélrepedés kezelése
Végbélviszketés kezelése
Végbélviszketés kezelése
Várja önt:
Dr. Oláh Csaba
Dr. Oláh Csaba
Dr. Barta Tamás
Dr. Barta Tamás
Dr. Egri Gábor
Dr. Egri Gábor
Dr. Mikes Csaba
Dr. Mikes Csaba