Proktológiai vizsgálat

proktológia vizsgálatHogyan készüljek elő a proktológiai vizsgálatra?

A proktológiai vizsgálat során, azt megelőző otthoni beöntés, hashajtás rutinszerűen nem szükséges, sőt bizonyos esetekben káros is lehet.
A kérésünk annyi, hogy a vizsgálat napján lehetőleg legyen egy székletürítés és a vizsgálat előtt a páciens tisztálkodjon meg.


Mi a proktológiai vizsgálat menete?

  • Az első konzultáció a páciens részletes kikérdezésével, kórtörténet felvételével kezdődik. A fizikális vizsgálat része a végbél megtekintése és manuális vizsgálata. Ezt egy kisműszeres végbélvizsgálat (anoszkópia) követi, mely során az orvos megvizsgálja a bél alsó szakaszát, ahol a leggyakoribb betegségek (aranyér, berepedés, gyulladás) helyezkednek el. A páciens a vizsgálat során felhúzott térddel bal oldalfekvésben, vagy pedig térdelő-könyöklő helyzetben helyezkedik el.
  • Bizonyos esetekben a Proktológus végbéltükrözést (rektoszkópia) javasol, ami a bél magasabb szakaszának tükrözéses vizsgálata, rákszűrés céljából, mert ki kell zárni, hogy a panaszok hátterében esetleges daganatos betegség álljon. A diagnosztika része lehet biopszia is.
  • Az első konzultációkor az orvos kezelési tervet állít fel és beszél meg a pácienssel. Aranyeresség esetén, ha nincs gyulladás, a kezelés (pl gyűrűzés) rögtön az első konzultáció alkalmával megtörténhet.


Fáj-e a proktológiai vizsgálat és kezelés?

E beavatkozások egy szerencsés anatómiai ok miatt szinte teljességgel fájdalommentesek. Igaz, hogy a végbélnyílás szintje még idegekben gazdag érzékeny régió, e fölött 1cm-el azonban már nincsenek fájdalom-érző receptorok a bélfalban. A proktológiai kezelések legnagyobb része (belső aranyér gumigyűrűzés stb.) e fájdalmatlan zónában zajlik, és az ánusz feletti szakaszon a tükrözés sem képes jelentős fájdalmat okozni.     

Foglaljon időpontot vizsgálatra!
   


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:38 (Utolsó frissítés: 2021. 03. 03. 12:52)

Várja önt:
Dr. Barta Tamás
Dr. Barta Tamás
Dr. Egri Gábor
Dr. Egri Gábor
Dr. Mikes Csaba
Dr. Mikes Csaba