Proktológia

A proktológia magánrendelés a végbél betegségeinek vizsgálatával, és kezelésével foglalkozó terület. Proktológia szakrendelésen vizsgálják és kezelik az aranyerességet, a végbél környezetének gyulladásos folyamatait, jó és rosszindulatú daganatait, a béltraktus alsó szakaszának, a végbélnek a különféle elváltozásait, a sok kellemetlenséget okozó berepedéstől az alattomos, panaszmentesen kialakuló végbélrák kérdéséig - sok egyéb betegség mellett. A proktológia alapvetően ambuláns szakterület, hiszen a végbélbetegségek zömét illetően mind a diagnosztika, mind a gyógyítás ambulánsan zajlik, egyik sem befolyásolja a páciens normál életvitelét, munkaképességét, kórházi befekvésre nincs szükség (mindezek alól egy kivétel van, a rák). Jelentkezzen be kiváló proktológusaink valamelyikéhez!
 
Proktológiai vizsgálat

A tévhitekkel ellentétben a proktológiai vizsgálat szinte teljesen fájdalmatlan. A végbélnyílás szintje még idegekben gazdag érzékeny régió, e fölött 1cm-el azonban már nincsenek fájdalom-érző receptorok a bélfalban. A proktológiai kezelések legnagyobb része e fájdalmatlan zónában zajlik.

Rektoszkópia

Végbéltükrözés a proktológia szakterület egyik vizsgálata, amely a vastagbél alsó 15-20 cm-es szakaszának műszeres átnézése speciális műszer segítségével. Daganatok kizárására (rákszűrés), valamint jóindulatú polipok, bélgyulladás, fekélyek, szűkületek diagnosztizálására és kezelésére szolgál. 

Aranyér kezelése

A végbélnyílás bőre és a végbél nyálkahártyája alatt normálisan kis vénák (visszerecskék) helyezkednek el. Ha ezek a vénácskák kórosan megduzzadnak, csomószerűen előboltosulnak, aranyérről, aranyerességről beszélünk.

Aranyérgyűrűzés

Fájdalmatlan, ambuláns „aranyérműtét", mely során a belső aranyér tövére a Proktológus egy kb. 3 mm-es kis gumigyűrűt pattint egy speciális szívó-ligátor eszközzel.

Végbélrepedés kezelése

A végbél berepedése (rövidebben végbélrepedés, latinul fisszúra) nem más mint egy kisebb-nagyobb seb a végbélgyűrűben. Leggyakrabban kemény széklet okozza, máskor egyéb mechanikai tényező, ismétlődő hasmenés, vagy pl. aranyerességhez kapcsolódó gyulladás hatására alakul ki.

Végbéltályog kezelése
Proktológia szakrendelésünkön hatékonyan kezeljük a végbél különböző betegségeit, mint a végbéltályogot, mely sok esetben olyan kellemetlenséggel járhat, hogy a leülés, de a járás is fájdalmat okoz a betegnek. 
Végbélviszketés kezelése

A végbélviszketés sok ember életét keseríti. Jelentkezhet rohamszerűen, de folyamatosan is fennállhat. Mértéke eltérő lehet, legrosszabb esetben az elviselhetetlenségig fokozódhat, és azonnali vakarózásra késztet. Egyeseknél elalvás előtt, illetve éjszaka válik intenzívvé. A viszkető terület dörzsölése, vakarása felsebezheti az érzékeny hámszövetet, ezért minden esetben komolyan kell venni, és ha tartósabban fennáll, vagy vissza-visszatér, Proktológust kell vele felkeresni.

Végbélrák szűrés

A végbélben kialakuló daganatoknak nincs csak rájuk jellemző, specifikus tünetei. Azt kell mondjuk,bármilyen végbéltáji panasz/tünet hátterében állhat rosszindulatú folyamat.

Végbélgyulladás kezelése
A végbélgyulladás diagnosztizálása és kezelése a proktológia szakterülete. A betegség nagy szakértelmet és korszerű laboratóriumi hátteret igényel, ugyanis a végbélgyulladás mögött számos ok állhat, melynek felderítése a betegség megszüntetésének elengedhetetlen része. 
Végbélsipoly kezelése
A végbélsipoly leggyakoribb tünete a gyulladás és gennyes, savós vagy véres váladékozás. Tünete lehet még a fájdalom, de viszketés és diszkomfort érzés is jelentkezhet. Amennyiben ezeket tapasztalja, jelentkezzen proktológia szakrendelésünkre.