Policisztás ovárium szindróma

TESZT1111TESZT1111

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a női szervezet hormonális megbetegedése, amely elsősorban a petefészket érinti, de több szervre is kiterjedhet. Egy rövid és hosszú távú szövődményekkel járó anyagcserezavar, amely nagyon sok nő problémája, és napjainkban ez a vezető meddőségi ok. Becslések szerint a PCOS a világon minden 7-15. már menstruáló nőt érint. Noha a PCOS főleg a serdülők és a fiatal felnőttek (13-30 év) betegsége, bármely életkorban megjelenhet. Sajnos a fogamzásgátló tabletta szedése a tüneteket jótékonyan elfedheti.


A PCOS tünetei

A PCOS bár igen gyakori, a diagnosztizálása nem könnyű feladat. A PCOS diagnózis kimondásához az alábbi három tünetből legalább kettő megléte szükséges:

  1. petesejtérés zavara (anovulatio, menstruációs zavarok)

  2. férfihormon-túltermelődés a női szervezetben (ennek klinikai és/vagy laboratóriumi jelei)

  3. a PCOS ultrahangképe

A 3 tünetből kettő fennállása esetén adott a PCOS diagnózisa!

Ha ilyen tüneteket tapasztal, jelentkezzen be hozzánk kivizsgálásra!

A diagnosztika terén is teljes szakmai háttérrel  rendelkezünk (ultrahang, labordiagnosztika).


    


A policisztás ovárium szindróma következményei

Az inzulinrezisztencia és a betegség hosszú távú következményei, mint a kialakuló cukorbaj vagy a fokozódó szív-érrendszeri kockázat szintén fontos tényezők, amelyeket figyelembe kell vennünk a betegség kezelésekor, tehát a betegek gondozást igényelnek. A kezelése során a diagnosztika, gondozás összehangolt interdiszciplináris (szakmák közötti) munkát igényel nőgyógyász, bőrgyógyász és belgyógyász-endokrinológus bevonásával.

Az inzulinrezisztencia tüneteit és magát a betegséget tudósok 1935-ben írták le először. Ma már tudjuk, hogy genetikai kiindulású, melynek kialakulását és klinikai képét a környezeti tényezők jelentősen módosítják. Tulajdonképpen különböző anyagcserezavarok és szövődmények fokozott rizikójával társul. Ilyenek a menstruációs zavarok, a fokozott szőrnövekedés és acne képződés (pattanások), meddőség, vetélés, magas vérnyomás, zsír-anyagcserezavar (elhízás), szív-érrendszeri betegségek, méhtestrák, inzulinrezisztencia, vagy a már kialakult cukorbetegség.

Inzulinrezisztencia
2021. 01. 18. 17:28 (Utolsó frissítés: 2021. 01. 20. 13:55)
Az inzulinrezisztencia olyan állapot, amikor a vázizom, máj, zsírszövet sejtjeinek inzulin érzékenysége csökken, emiatt  csak fokozott inzulinhatásra tudják felvenni a cukrot a vérből. Az éhgyomri vércukorszint még normális, de megnövekszik a vérben az inzulin szintje. Kezelés nélkül hosszú távon cukorbetegséghez vezethet.
 


PCOS  policisztás ovárium szindróma  PCOS tünetei

Az inzulinrezisztencia, avagy a betegség gyakorisága

Tudományos becslések alapján a PCOS a világon minden 7-15. felnőtt nőt (aki már menstruál) érint. Noha főleg serdülők és fiatal felnőttek (13-30 év) betegsége, bármely életkorban megjelenhet, fogamzásgátló-tabletta szedése a tüneteket jótékonyan elfedheti. Eleinte csak esztétikai problémát jelenthet (pl. pattanások az arcon).

Centrumunkban a diagnosztika teljes szakmai hátterével rendelkezünk (ultrahang, labordiagnosztika, endokrinológia).

A betegség kezelése

A  betegség vizsgálata során és kezelésében az egyszerű életmód-változtatástól, a gyógyszeres terápián keresztül, az esetleges műtéti beavatkozásig széles lehetőségeink vannak, de mindig egyénre szabva. Centrumunkban fokozottan ügyelünk arra, hogy pácienseink kizárólag az állapotuknak megfelelő kezelést kapják.

Cukorbetegség
2021. 09. 02. 11:37 (Utolsó frissítés: 2022. 01. 24. 16:30)
Sajnos napjaink egyik népbetegsége a cukorbetegség. A magyar lakosság közel 8%-át sújtja, egyúttal a leggyakoribb anyagcsere betegség a világon, melynek szövődményei jelentős mértékben rontják a beteg életminőségét.
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:31 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 16. 17:33)

Kapcsolódó tartalmak
Inzulinrezisztenica
Inzulinrezisztenica
Menstruációs zavarok
Menstruációs zavarok
Inzulinrezisztencia
Inzulinrezisztencia
Várja önt:
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Sipos Attila
Dr. Sipos Attila
Dr. Kiss György
Dr. Kiss György