Inzulinrezisztencia

inzulinrezisztencia-endokrinológiaInzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia olyan állapot, amikor a vázizom, máj, zsírszövet sejtjeinek inzulin érzékenysége csökken, emiatt csak fokozott inzulinhatásra tudják felvenni a cukrot a vérből. Az éhgyomri vércukorszint még normális, de megnövekszik a vérben az inzulin szintje. Kezelés nélkül hosszú távon cukorbetegséghez vezethet.
 

Az inzulinrezisztencia kialakulása

Az inzulinrezisztenciát a cukorbetegség előszobájának is tekinthetjük, mert hosszú távon az esetek közel felében 2. típusú cukorbetegséghez vezet.
A sejtek tápanyag ellátását a vérben lévő cukor biztosítja, mely inzulin segítségével jut át a sejtfalon. Ahhoz, hogy az inzulinra a sejt reagálni tudjon, jól működő kapcsolódási helyekre, úgynevezett receptorokra van szükség a sejt felszínén. Inzulinrezisztencia esetén ezek a receptorok nem működnek megfelelően, így egyre több inzulinra van szükség, hogy a sejt reagáljon és felvegye a cukrot.

Az inzulinrezisztencia tünetei

Az inzulinrezisztenciának egyértelmű és közvetlen tünete nincs. Elsősorban a nőket érinti, és nagyon sokszor egyéb problémák kivizsgálása során derül rá fény, mint például:

Amennyiben a fenti tüneteket észleli, jelentkezzen be endokrinológiai rendelésünkre, ahol teljes körű kivizsgálást és kezelést biztosítunk!

Az inzulinrezisztencia okai még nem pontosan tisztázottak, de kialakulásában a genetikai hajlam (2. típusú cukorbetegség előfordulása szülői ágon) mellett összefüggésbe hozzák a csökkent D-vitamin szinttel,  és életmódbeli tényezők is szerepet játszhatnak.
A gyorsan felszívódó szénhidrátok és gyorséttermi ételek fogyasztása, a mozgásszegény életmód és az elhízás mind növelik az inzulinrezisztencia kialakulásának lehetőségét.

Az inzulinrezisztencia vizsgálata és kezelése

Az éhgyomorra mért vércukorszint normális értéke még nem zárja ki az inzulinrezisztencia lehetőségét, mert a fokozott inzulintermeléssel a szervezet egy darab fenn tudja tartani a normál vércukorszintet. Gyanú esetén mindenképpen meg kell nézni az inzulinszintet, és cukorterheléses vizsgálatot kell végezni. Szokás még kiszámolni a HOMA-indexet, mely az éhgyomri vércukorszint és inzulinszint szorzatából származtatott érték. 2 feletti értéke már felveti a gyanút, 4 fölötti értéknél pedig egyértelműen inzulinrezisztenciáról beszélünk.

A fenti vizsgálat kizárólag szakrendelésen végezhető el, otthoni vércukorszint méréssel nem helyettesíthető! 

Az inzulinrezisztencia kezelése

A kezelést endokrinológus szakorvos végzi, melynek elengedhetetlen része a testmozgás, és a szakember által javasolt diéta. Emellett a sejtek inzulin érzékenységének helyreállítását többféle korszerű gyógyszeres terápiával lehet elősegíteni. Az inzulinrezisztencia kezelése révén jelentős testsúly csökkenés érhető el, számottevően növekszik a teherbe esés  esélye,  rendeződhetnek a menstruációs ciklus zavarai, a hangulatzavarok és a bőrproblémák.
Centrumunkban az endokrinológiai rendelés mellett diétás tanácsadással is rendelkezésre állunk.

Várja Önöket szeretettel Dr. Szücs Nikolette belgyógyász, endokrinológus szakorvos.

Tekintse meg elérhetőségünket, és jelentkezzen be szakrendelésünkre!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 01. 18. 17:28 (Utolsó frissítés: 2021. 01. 20. 13:55)

Kapcsolódó tartalmak
Hormonproblémák tünetei
Hormonproblémák tünetei
Endokrinológiai vizsgálat
Endokrinológiai vizsgálat
Várja önt:
Dr. Szücs Nikolette PhD.
Dr. Szücs Nikolette PhD.
Dr. Szabó Boglárka PhD.
Dr. Szabó Boglárka PhD.
Dr. Kocsis Győző
Dr. Kocsis Győző