Andrológia

Az andrológia a férfiak speciális egészségügyi problémáival foglalkozik, ezért "férfigyógyászatnak" is szokták nevezni.

Négy fő területe:

  1. a férfi meddőség okának tisztázása és kezelése

  2. merevedési zavar kivizsgálása és kezelése 

  3. férfi hormonhiányos állapotok (köznyelven: "férfi-klimax") kezelése

  4. férfi fogamzásgátlás

Magasan képzett, kiváló andrológus szakorvosaink kellemes környezetben, diszkrét, kulturált körülmények között fogadják a pácienseket előre egyeztetett időpontban, várakozás nélkül.  

A gyermektelen (meddő) házasság 40%-ban a férfi, 40%-ban a nő, 20%-ban mindkét fél rendellenességei miatt alakulhat ki. Gyermektelen párkapcsolat esetén célszerű a kivizsgálást a férfi oldallal kezdeni, ugyanis a férfiak vizsgálata sokkal kevésbé megterhelő, mint a nőké. 
 
A férfi meddőségi (andrológiai) konzultáció során az andrológus szakorvos alaposan kikérdezi és megvizsgálja a beteget (fizikális és ultrahangos vizsgálat), majd spermavizsgálatot végez. 
A talált állapot és a spermavizsgálati lelet alapján további vizsgálatok, első sorban laboratóriumi tesztek történnek a probléma pontos okának meghatározására. 
Ennek ismeretében indulhat el a célzott, specifikus terápia. A férfi meddőség ma már a legtöbb esetben sikeresen kezelhető, sokszor reménytelennek tűnő esetekben is találunk megoldást. 
 
Igen gyakori andrológiai probléma a merevedési zavar is, a 40-70 éves férfiak több mint felénél (52%) előfordul valamilyen szintű erekciós probléma. 
Nagyon fontos tudni, hogy a merevedési zavar egyéb szervi megbetegedés (szívbetegség, cukorbetegség stb.) első jele is lehet! Ebben az esetben részletes kardiológiai, endokrinológiai, diabetológiai kivizsgálás és kezelés szükséges. 
A merevedési zavar emellett sokszor hormonhiánnyal függ össze, de nem ritkán a stressz, párkapcsolati problémák miatt pszichés eredetű. 
A merevedési zavar andrológiai kivizsgálása során első lépcső a szervi és a pszichés eredetű merevedési zavar elkülönítése, mivel ettől függ a kezelés megválasztása. A merevedési zavar manapság jól kezelhető, így érdemes szakemberhez fordulni, mielőtt a probléma visszafordíthatatlan lelki illetve párkapcsolati problémát okozna.
 
Az ejakulációs zavarok közül a legismertebb probléma a korai magömlés. A korai magömlésben szenvedő páciensek esetében is gyakran találkozunk pszichés érintettséggel, ami pszichológus bevonását is szükségessé teheti a terápiába, de ma már korszerű gyógyszeres kezeléssel is segíthetünk ezen a problémán.
 
férfiak klimaxos panaszainak (andropauza) ellátása az andrológia harmadik nagy területe, amelyre, a panaszok és tünetek sokféleségéből adódóan, szintén jellemző a társzakmákkal (belgyógyászat, endokrinológia, urológia, pszichiátria) való együttműködés szükségessége. A férfi klimax változatos testi és lelki tünetekkel jelentkezik (alvászavar, memóriazavar, hangulatzavar, fáradékonyság, izomtömeg csökkenés, hajhullás stb.), melyek döntően a tesztoszteron szint csökkenésére vezethetőek vissza. A változatos másodlagos tünetek és betegségek (csontritkulás, prosztata problémák, szív-érrendszeri betegségek, metabolikus szindróma stb.) miatt a kivizsgálás és a kezelés komplex folyamat.
 
férfi fogamzásgátlás műtéti módszerei régóta ismertek és jól kivitelezhetőek, azonban a hormonális megoldások még napjainkban sem elterjedtek. Számos kutatási-fejlesztési projekt zajlik ebben az irányban is, melyek előbb-utóbb célba érnek.

Andropauza - Férfi klimax
2016. 09. 05. 12:07 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 22. 12:16)
Természetes folyamat, hogy az életkor előrehaladtával a férfiak hormonális működése is változik, kisebb vagy nagyobb mértékben. Lelki tünetektől kezdve a szexuális tüneteken át, egészen prosztatabetegségek, és akár csontritkulás kialakulásáig vezethetnek. Fontos a szűrővizsgálat  Ön se halogassa tovább!
Arteriográf vizsgálat ED betegeknek
2016. 09. 05. 12:10 (Utolsó frissítés: 2023. 03. 23. 11:09)
Andrológiai szakrendelésünkön elérhető arteriográf vizsgálat a merevedési zavarok kivizsgálásában nyújt nagy segítséget, mivel ezek döntő többsége a keringési problémák következtében alakul ki. Az arteriográf vizsgálat kimutatja, ha merevedési zavar esetén a keringési rendszer valóban érintett, így a terápia során erre is fontos hangsúlyt kell fektetni.
Ejakulációs zavarok és kezelésük
2018. 11. 22. 13:49 (Utolsó frissítés: 2021. 03. 11. 15:49)
Az ejakuláció a férfiak szexuális életminőségének meghatározó részét képezi. Ez a folyamat azonban gyakran zavart szenvedhet, mely lelki és párkapcsolati problémák kialakulásához is vezethet. Mivel a férfiak 20-40%-nál életük folyamán valamikor előfordulnak ejakulációs problémák, nagyon fontos ezek időben történő felismerése.
 
Férfimeddőség kezelése
2016. 09. 05. 12:06 (Utolsó frissítés: 2021. 03. 11. 14:23)
A férfimeddőség hátterében rengeteg tényező állhat. Szakrendelésünkön minél hamarabb feltárjuk a betegség okait, annál gyorsabb és hatékonyabb kezelést javasolhatunk Önnek, hogy újra kiegyensúlyozott férfiként élhessen.
Hogyan zajlik a nemzőképesség vizsgálata?
2016. 09. 05. 12:09 (Utolsó frissítés: 2021. 03. 25. 17:10)
A sikertelen fogantatások hátterében sokszor szerepet játszik a nemzőképesség csökkenése. Ennek kivizsgálása több lépcsőből áll, melyhez szakrendelésünkön minden vizsgálat rendelkezésre áll.
Korai magömlés kezelése
2016. 09. 05. 12:09 (Utolsó frissítés: 2021. 03. 11. 14:35)
A korai magömlés a leggyakoribb szexuális diszfunkció a 40 év alatti korosztályban. Ha rövid idő alatt nem sikerül egyedül (vagy a partnerrel) megoldani a problémát, nem javasolt sokáig otthon kísérletezni, mert a kudarcok tovább mélyíthetik a problémát, és nehezíthetik a megoldást.
Merevedési zavar
2016. 09. 05. 12:06 (Utolsó frissítés: 2021. 03. 11. 14:26)
A merevedési zavar egy nagy arányban előforduló krónikus betegség, amely számos férfit érint. Forduljon szakorvosainkhoz bizalommal, hogy időben elkezdhessük a kezelést, amelynek segítségével megszüntethetők a tünetek.
A spermiumok DNS fragmentációjának vizsgálata SCSA módszerrel
2021. 06. 30. 16:28 (Utolsó frissítés: 2021. 06. 30. 16:28)
A korszerű SCSA módszerrel vizsgálható a spermiumok szerkezete, melynek épsége fontos tényező a megtermékenyítő képesség szempontjából.