Mellékhere-gyulladás

Mellékhere-gyulladás

A mellékhere a herék hátsó felszíne mentén elhelyezkedő páros szerv. A hímivarsejtek érésének befejezéséért és azok tárolásáért felelős. Mivel a here és mellékhere anatómiai és élettani egységet képeznek, ezért a mellékhere-gyulladás tüneteit a beteg nehezen vagy nem tudja megkülönböztetni.

Tünetei

A fájdalom általában erős, ami gyulladásos tünetekkel: duzzanattal, tömöttséggel és a herezacskó kipirosodásával, lázzal jár együtt. Továbbá vizelési panaszok jelentkezhetnek, és gyakran herevízsérv (hydrokele) is kialakulhat.

A mellékhere-gyulladás okai

A mellékhere-gyulladás kiváltó okai az életkortól és a szexuális aktivitástól függhetnek. A kórokozók legtöbb eseteben a húgycsővön keresztül jutnak a mellékherékbe. A leggyakoribb szexuálisan terjedő kórokozói a Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoea, illetve a mumpsz vírus is okozhatja. Idősebb korban a prosztata megnagyobbodás okozta vizelet áramlási változások is hozzájárulhatnak a fertőzés kialakulásához. Sok esetben a mellékhere-gyulladás kiújulhat, akut és krónikus szak váltogathatja egymást.

Kezelése

A mellékhere-gyulladást az esetek többségében a here polcolásával, hideg borogatásával, kórokozó alapján megválasztott antibiotikus kúrával és gyulladáscsökkentőkkel kezeljük. De műtéti megoldás is szóba jöhet, amennyiben a mellékhere-gyulladás tályogképződéssel jár vagy a gyógyszeres kezelés nem eredményes.

Megelőzés

Rendszeres urológiai vizsgálattal, STD szűréssel és a húgyúti fertőzések és szexuálisan terjedő betegségek megfelelő és időben történő kezelésével megelőzhető a mellékhere-gyulladás kialakulása.

Mellékhere-gyulladás gyanúja esetén keresse bizalommal tapasztalt urológus szakorvosainkat!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 09. 10. 12:33 (Utolsó frissítés: 2020. 11. 24. 15:25)

Várja önt:
Dr. Vargha Judit
Dr. Vargha Judit