Jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelése

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás, vagyis BPH (benignus prostata hiperplasia) az egyik leggyakoribb urológiai megbetegedés a férfiaknál.

A prosztata a húgyhólyag alapja és a medencefenéki izomzat között elhelyezkedő mirigyes szerv, mely körülöleli a húgycső húgyhólyaghoz közeli szakaszát.
A jóindulatú prosztata megnagyobbodás a kor előrehaladtával jelentkező normális élettani folyamat, melyet hormonális változások okoznak. 40 éves kor alatt a prosztata-megnagyobbodás ritkán okoz tüneteket, viszont 50 éves korban már a férfiak felénél kimutatható.
Az életkoron kívül hajlamosító tényező még a rassz, de kialakulása függ a genetikai tényezőktől és az életmódtól is.


A jóindulatú prosztata megnagyobbodás tünetei

A megnagyobbodott prosztata nyomja az általa körülvett húgycső szakaszt, így a legjellemzőbb tünet a vizeletürítési problémák jelentkezése.
A gyakori, vagy a hirtelen jelentkező vizelési inger ugyanúgy általános tünetnek tekinthető, mint a nehezen meginduló, vagy szakaszosan ürülő, esetleg vékonyabb vizeletsugár. A gyakori vizelési inger akár éjszaka is jelentkezhet, mely így a pihentető alvást is akadályozza.
Tünet lehet továbbá a vizelet elcsöpögése is.


A jóindulatú prosztata megnagyobbodás diagnosztizálása és kezelése

A diagnózis felállítása fizikális és laborvizsgálatokkal, valamint ultrahanggal történik. A páciens kikérdezését követően a kezelő orvos a prosztatát végbélen keresztül tapintással megvizsgálja.
Az esetleges fertőzések kizárása laboratóriumi vizeletvizsgálattal történik.

Ezen felül uroflowmetriával (vizeletáramlás mérés) megvizsgáljuk a vizeletürítés erősségét. A vizsgálat során a páciens egy tölcsérbe vizel, mely össze van kötve egy számítógéppel, ami grafikusan ábrázolja és kiszámolja a vizeletürítés erősségét. Az eszköz rögzíti a vizelés idejét, a vizelet áramlásának sebességét, méri a maximális és az átlagost áramlást is.
Fontos! A vizsgálat akkor ad pontos eredményt, ha a páciens legalább 150 ml vizeletet ürít a vizeletáramlás mérés során! Ezért lehetőség szerint telt hólyaggal kell érkezni az uroflow vizsgálatra, és érdemes minimum fél liter folyadékot elfogyasztani a mérést megelőzően.

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelése függ a prosztata méretétől, és az általa okozott panaszok súlyosságától. Enyhébb panaszok esetén alkalmazhatunk növényi kivonat terápiát, fokozottabb panaszok esetén gyógyszeres kezelés szükséges.
Amennyiben a tünetek gyógyszeres kezelés hatására sem javulnak, vagy fokozódnak műtéti beavatkozás válhat szükségessé.
 
Egyeztessen időpontot Centrumunkba, és szabaduljon meg vizelési nehézségeitől!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 06. 12. 14:28 (Utolsó frissítés: 2021. 03. 25. 14:30)

Kapcsolódó tartalmak
Prosztatával kapcsolatos betegségek és tünetei
Prosztatával kapcsolatos betegségek és tünetei
Prosztatagyulladás kezelése
Prosztatagyulladás kezelése
Vizeletáramlás mérés (Uroflow vizsgálat)
Vizeletáramlás mérés (Uroflow vizsgálat)
Várja önt:
Dr. Varju Viktor
Dr. Varju Viktor
Dr. Keszthelyi Attila PhD.
Dr. Keszthelyi Attila PhD.
Dr. Vargha Judit
Dr. Vargha Judit
Dr. Lőwy Tibor
Dr. Lőwy Tibor